לא רק החבילות מתעכבות: דואר ישראל מעכב עסקה של 80 מיליון שקל
חברת הנדל"ן B.I.T רכשה מבזק 93% ממגרש בתל אביב לפני חמש שנים במטרה לבנות עליו בניין דירות. על אף הסכם לשיתוף פעולה בינה לבין דואר ישראל, המחזיק ביתר השטח, הדואר לא מסכים לחתום על מסמכי השעבוד והיזמית לא מצליחה לקבל מימון בנקאי לפרויקט
תוכנית להריסת בניין בזק הישן ברחוב אבן גבירול פינת אנטקולסקי בתל אביב ובניית בניין ובו 93 דירות ואזור מסחרי במקומו תקועה מזה כשנה בגלל חוסר רצון או יכולת של דואר ישראל לחתום על מסמכים - כך עולה מ"המרצת פתיחה" שהגישה חברת הנדל"ן B.I.T של אורי הלר לבית המשפט המחוזי בתל אביב בשבוע שעבר באמצעות עורכי הדין מיכאל שפיגלמן, ילנה וולוובסקי ועידן ריבה ממשרד שפיגלמן, קורן, ברק, זמיר ושות'.
מדובר בהליך בו החברה מבקשת מבית המשפט לחייב את דואר ישראל לחתום על מסמכים הדרושים לקבלת משכנתא מבנק לאומי לצורך בניית הפרויקט על הקרקע שהזכויות בה שייכת לדואר ולחברה.
- המדינה מאיימת לפוצץ את תוכנית ההבראה בדואר ישראל
- דואר ישראל מאפשר קבלת חבילות גם בסניפי אופיס דיפו
- דואר ישראל חתם על הסכם שיתוף פעולה עם שופרסל
בנוסף, B.I.T מביעה חוסר אמון במוכנותו של הדואר לחתום על מסמכים האלה גם אם בית המשפט יורה לעשות זאת לאור "טקטיקת ההימנעות בה נקטה חברת הדואר עד כה (אשר ייתכן ונבעה בשל העדרה של הנהלה מתפקדת)", נכתב. לכן החברה מבקשת למנות כונס נכסים שיפעל רק כדי לוודא שהדואר אכן ממלא את הנחיית בית המשפט.
עיכוב של שנה
תחילתו של הסיפור ב־2010, אז רכשה B.I.T מבזק את זכויותיה על 93% מהמגרש שגודלו 3 דונם בתמורה ל־80 מיליון שקל. 7% הנותרים שייכים לדואר ישראל. בנובמבר 2012 הושג הסכם שיתוף פעולה בין החברה לדואר, על פיו חברת הנדל"ן מחויבת לפעול לקידום הפרויקט, השגת המימון ובנייתן. דואר ישראל נדרשת רק לא להפריע, ובעיקר לחתום על מסמכים שיאפשרו לשעבד את השטח לצורך קבלת מימון בנקאי. עד השלמת הפרויקט מממנת B.I.T את שיפוצו של סניף דואר חלופי במתחם גן העיר שמעבר לכביש וכשיושלם הפרויקט ייפתח סניף דואר בבניין החדש. בנוסף זכאי הדואר לכ־7% מרווחי הפרויקט.
בפנייה לבית המשפט מדגישה החברה כי הצורך בשעבוד הקרקע לטובת מימון נצפה במעמד החתימה על הסכם שיתוף הפעולה "ועל כן, בסעיף 16(ג) להסכם השיתוף התחייבה חברת הדואר במפורש (!) לחתום על מסמכי הרישום לטובת הבנק המלווה, כאמור, תוך 14 יום ממועד קבלתם".
B.I.T הגיעה להסכמות על תנאי המימון עם בנק לאומי, וביולי 2014 הגישה לדואר את המסמכים לחתימה. אלא שעל פי המסמך שהגישה כעת לבית המשפט, מאז נמנע הדואר מחתימה עליהם ומצדיק זאת בשלל טענות. בין היתר טוענים ב־B.I.T כי הוסבר להם שהעניין מתעכב בשל חילופי מנהלים ובגלל המשא ומתן שמנהל הדואר עם המדינה על הסכם ההבראה. בנוסף עלתה טענה כי הסכמה של הדואר עם חברת הרמטיק, המשמשת נאמן למחזיקי האג"ח של הדואר, מונעת ממנה ליצור שעבודים חדשים.
ביולי 2014 עתרו לבית המשפט מחזיקי אג"ח של הדואר בשווי כולל של 280 מיליון שקל שמוחזרים בתשלומים דו־שנתיים שווים. העותרים חששו מחדלות פירעון וחוסר יכולת של הדואר לעמוד בתשלומים השוטפים של החוב. בדצמבר האחרון סיכם דואר ישראל עם מחזיקי האג"ח כי ישעבד נכסי נדל"ן בשווי החוב, ובתמורה הסכימו מחזיקי החוב להוריד את הריבית המשולמת להם עד לכ־3% במקום 4.6%. בנוסף, הסכימו להפסיק את ההליכים המשפטיים. עד עתה ההסכם לא נחתם משום שמשרד התקשורת לא אישר את הנכסים שמבקש הדואר לשעבד. בנוסף, בעקבת העתירה מקדמת המדינה תוכנית הבראה במסגרתה מתבקש הדואר להעביר למדינה נכסים בשווי 100 מליון שקל.
אין שעבוד לצד ג’
בהסדר עם בעלי החוב מתחייב הדואר לא לשעבד נכסים, אלא שחברת B.I.T גורסת כי מטרת ההגבלה הזו היא למנוע מדואר ישראל להעמיק את חובותיו ואילו החתימה שהיא מבקשת תאפשר לדואר ישראל דווקא להגדיל את שווי הנכס המדובר, ולפיכך הדואר אינו מנוע מלחתום על המסמכים.
באשר לתוכנית ההבראה, טוענת חברת B.I.T כי באפריל השנה קיבלה מכתב מהדואר בו הובהר כי "הקרקע בפינת הרחובות אבן גבירול ואנטוקולסקי לא תיכלל ברשימת הנכסים אשר ישועבדו לבעלי האג"ח או צד ג' אחר ולא תיכלל ברשימת הנכסים שחברת דואר ישראל תעביר למדינת ישראל".
מדואר ישראל נמסר בתגובה: "אנו בודקים את הנושא ונשיב לבית המשפט".
מחברת הרמטיק נמסר: "אנחנו לא שייכים לעניין, מעולם לא פנו אלינו בעניין זה לא התובעים ולא הדואר ולא ברור לי מדוע שורבב שמה של הרמטיק לתביעה".