האוצר והיועמ"ש מתעקשים על פרשנויות סותרות לתמ"א 38
ראשת מנהל התכנון הצהירה שההוראות החדשות בנוגע לתמ"א 38 יהיו מרחיבות. אך מטה הדיור באוצר ופרקליטות המדינה חלוקים ביניהם לגבי ההוראות התקפות עד שיסתיים ההליך הפורמלי. יצחקי: "מציע שנשב לחשוב על הנחיה לתקופת המעבר"
מלחמת פרשנויות בין האוצר והפרקליטות בנוגע לתמ"א 38 במסלול הריסה ובנייה מעכת בניית פרוייקטים. ראש מטה הדיור באוצר אביגדור יצחקי טען אתמול בישיבת ועדת הרפורמות בכנסת כי עד שיתקבלו ההוראות הרשמיות לגבי זכויות הבנייה, יש לפעול על פי הפרשנות שהיתה נהוגה עד כה ולא על פי זו שפרסמה הפרקליטות לפני כחודש. מנגד, המשנה ליועמ"ש ארז קמיניץ, התעקש שעד ההוראות הרשמיות, שצפויות לצדד בפרשנות מרחיבה יותר, הפרשנות הצרה שלו היא שתקפה.
המועצה הארצית לתכנון ובנייה הורתה שלשום למינהל התכנון לגבש הוראות חדשות לחישוב זכויות הבנייה. בכך קיוו במטה הדיור למנוע מצב שבו קיימות שתי פרשנויות שונות לנושא.
ראש מינהל התכנון בינת שוורץ הודיעה שהמדיניות החדשה תהיה מרחיבה ותקל בזכויות הבנייה של הקבלנים בתוכניות תמ"א 38. יצחקי טען שההוראות החדשות יקבלו תוקף רק בעוד כחצי שנה ושעד אז יש להמשיך בפרשנות הוותיקה. בכך מקווים באוצר להשתמש בתוכנית תמ"א 38, שנועדה לחזק בניינים מסכנת רעידת אדמה, ככלי להתמודדות עם משבר הדיור על ידי בניית בניינים גדולים יותר והוספת דירות חדשות.
לפיכך המליץ יצחקי להמשיך להתייחס לפרשנות המסורתית ולהתקדם עם פרויקטים שנעצרו. יצחקי קרא לקבלנים: "המשיכו לעשות את העבודה, אל תחכו לשום דבר. זאת לא עצה משפטית אלא מעשית". יו"ר ועדת הרפורמות אלי כהן הסכים עם יצחקי ואמר: "עד שיושלם ההליך הפורמלי, המדיניות החדשה היא זו שצריכה לקבוע".
אלא שקמיניץ שניסח את הפרשנות החדשה והמצמצמת, חלק על שניהם: "מי שרוצה לתת היתרים בחישוב כזה או אחר שיסתכל על עמדת המדינה. השיטה התיאורטית (המרחיבה - א"ג) מעלה המון שאלות. אם מישהו מחפש וודאות, הפרשנות שלי ודאית יותר".
יצחקי ענה בתגובה: "אני מציע לארז, שעושה ימים ולילות לטובת נושא הדיור, שנשב עוד פעם וננסה לחשוב על הנחיה מחייבת לתקופת המעבר".
הוועידה התכנסה בעקבות טענותיהם של יזמים כי הפרשנות של פרקליטות המדינה פוגעת בכדאיות הכלכלית לתמ"א 38. לדבריהם, פרויקטים אלו יוכלו להתקיים רק באזור תל אביב, שבה ערכי הקרקע גבוהים. בנוסף טענו הקבלנים כי קיומן של שתי פרשנויות סותרות יוצר אי ודאות המקשה עליהם לקדם את הפרויקטים.
נוכח המצב שנוצר, הודיעו השבוע הוועדות המקומיות של רמת גן וגבעתיים כי לא ידונו בתיקים בתחום זה עד שהמצב יתבהר.
מנהל התכנון יגיש את ההוראות החדשות כבר ב־3 בנובמבר, אך זוהי רק תחילתו של תהליך. אחר כך יש למנות חוקר לבחינת ההוראות ולדון בהתנגדויות, כך שצפויה עוד דרך ארוכה.
הפרשנות החדשה של הפרקליטות, שאמנם מצמצמת את מספר הדירות שייבנו בפרוייקטי תמ"א 38, משרתת את ראשי העיריות החוששים מצפיפות גדולה בעריהן איתה לא יוכלו להרחיב בהתאם את התשתיות. זאת משום שתמ"א 38 מכילה גם הטבות מס משמעותיות שמקטינות את הכנסת העירייה, ובעיקר פטור מהיטל השבחה.