$
חדשות נדל

לא רק קרקעות ריקות: האוצר שואף להכניס גם פינוי-בינוי לאישור מהיר

הוועדה הארצית לתכנון תדון מחר בהצעיה להעביר לוותמ"ל מיזמי התחדשות עירונית שבהם לפחות 500 יח"ד, ולוותר להם על החובה להקצות דירות להשכרה

אביב גוטר 08:3202.02.16

משרד האוצר יציג מחר בפני הוועדה הארצית לתכנון ובנייה את התיקונים לחוק לקידום ובנייה במתחמים מועדפים, שהעיקרי שבהם הוא הכנסת מיזמי פינוי־בינוי לאישור ותמ"ל, הוועדה שנועדה לזרז הליכי אישור בנייה בקרקעות פנויות שהממשלה הכריזה עליהן כמתחמים מועדפים.

 

על פי ההצעה, הכניסה למסלול המהיר של הוותמ"ל תתאפשר למתחמים גדולים בלבד, כלומר קרקע בבעלות המדינה או קרקע ביישובי מיעוטים שיוגדרו על ידי הממשלה כמתחם מועדף לדיור ויתאפשר לתכנן בה לפחות 500 יחידות דיור; או קרקע שיש לה יותר מ־50 בעלים, שחלקו של כל אחד מהם לא עולה על 15% משטח הקרקע, למעט המדינה, שבהן ניתן לתכנן 1,500 יחידות דיור לפחות. הסיבה לתיעדוף קרקעות מרובות בעלים היא הקושי לקדם להן תכנון במסלול הרגיל, שכולל ועדות מחוזיות.

 

תיקון נוסף לחוק מציע לוותר למיזמי פינוי־בינוי על הדרישה להקצות שיעור מסוים מהדירות להשכרה. על פי החוק כיום, 30% מיחידות הדיור במיזמים שנבנים על קרקעות מדינה ומאושרים בוותמ"ל צריכות להיות מיועדים להשכרה, כאשר חצי מהן מיועדות להשכרה לטווח ארוך במחיר מופחת לזכאים, כלומר לדיור בר השגה. התיקון לחוק מציע להימנע מהדרישה הזו במיזמי פינוי־בינוי, שכן היא פוגעת באופן ניכר בכדאיות הכלכלית של הפרויקט. ביטול ההקצאה לדיור בר השגה מוצע גם במחוזות הצפון והדרום בשל השווי הנמוך של הקרקעות.

 

"מדובר ביוזמה מבורכת, אך אינה מספקת", אומר אמיר הלר, משנה למנכ"ל התאחדות בוני הארץ. אנו רואים לנכון להכניס את כל מיזמי פינוי־בינוי לוותמ"ל באמצעות הקמת ועדת משנה שתדון רק בפינוי־בינוי". בהתאחדות מעדיפים לראות פרויקטים של 200 יחידות דיור, ולא של 500 יחידות דיור כפי שמוצע בתיקון, שכן מדובר במיזמים מורכבים של פינוי דיירים מבניינים קיימים, וכן לצמצם את כמות היחידות המתוכננות על קרקע מרובת בעלים מ־1,500 יח"ד ל־750 יח"ד. כמו כן ההתאחדות מתנגדת להגבלת מספר הבעלים על הקרקע, משום שהגבלה כזאת מצמצמת את האפשרות להגדיל את היצע הדירות באופן משמעותי.

 

אמיר הלר, משנה למנכ"ל התאחדות בוני הארץ אמיר הלר, משנה למנכ"ל התאחדות בוני הארץ צילום: נועם מושקוביץ

 

תיקוני החוק מעוררים התנגדות גם מגורמים נוספים. "הליכי התכנון הקצרים בפני הוותמ"ל, משמעותם גם פגיעה בשיתוף הציבור וביכולתו להשפיע על הוראות התוכנית החדשה", אומר ניר שלו, חוקר בעמותת "במקום". "פגיעה זאת קשה במיוחד כשמדובר בתכניות פינוי־בינוי, שבתחומן מתגוררים תושבים ותיקים שיש להביא בחשבון את צורכיהם ולתת להם פתרונות מתאימים. הוותמ"ל לא מכירה את השטח כמו הוועדה המקומית או הוועדה המחוזית, ולכן אינה מוסד התכנון המתאים לדון בתוכניות פינוי־בינוי. הסמכת הוותמ"ל לאשר תוכניות פינוי־בינוי תפגע באינטרס החברתי, ממש כמו ההצעה בתיקון לחוק לאפשר פטור מוחלט מהקצאת דירות להשכרה ארוכת טווח ולהשכרה במחיר מפוקח בתוכניות שיאושרו על ידי הוותמ"ל במחוזות הדרום והצפון, הנוגעים לכ־70% משטח המדינה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x