פרויקט הולילנד: זכויות בנייה שהופקעו הוחזרו לבעליהן
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים החליטה להחזיר את זכויות הבנייה של חברת הולילנד פארק בפרויקט המגורים הירושלמי, לאחר שאלו הופקעו לפני כשנתיים. שינוי העמדה נעשה עקב חשש מתביעת נזיקין בגובה מאות מיליוני שקלים
הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה בירושלים בראשותה של דלית זילבר החליטה להחזיר לחברת הולילנד פארק את זכויות הבנייה שהופקעו ממנה לפני שנתיים בפרויקט הולילנד בירושלים. ביטול ההפקעה נעשה בעיקר מחשש שהחברה תתבע מאות מיליוני שקלים עקב ההפסדים שגרמה לה הפקעת זכויות הבנייה.
- עיריית ירושלים: לחלט ערבות של 5 מיליון שקל מהולילנד
- מתחם הולילנד קוצץ וישמש שטח ציבורי
- האוויר יצא מבועת הולילנד ומהרשעת רוזן
באוגוסט 2014 הוחלט להפקיע את זכויות הבנייה במתחם לאחר שמשרד המשפטים ביקש לבחון מחדש את התוכנית שאושרה במתחם ואת שאלת התכנון הראוי ביחס לכל המגרשים שטרם נבנו במתחם.
פניית משרד המשפטים נוצרה על רקע 'פרשת הולילנד' בה הואשמו בקבלת שוחד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט וראש עיריית ירושלים לשעבר אורי לופוליאנסקי. לצורך בחינת התכנון הראוי נשכר אדריכל יעקב יער שמצא ליקויים תכנוניים משמעותיים במתחם, בעיקר בהיותה של השכונה סגורה ומנותקת מסביבתה, הצפיפות הנמוכה במתחם והמחסור המשמעותי בשטחי ציבור.
בנוסף נמצא כי התוכנית אינה עומדת במדיניות התכנון הנוכחית ולא עמדה במדיניות התכנון בעת קידום התוכנית. אחת ההמלצות שהתקבלו היתה הפקעת זכויות הבנייה מידי בעלי הזכויות על מנת לתכנן תוכנית חדשה במתחם שתגדיל את שטחי הציבור במתחם, גם על חשבון תוכנית הבנייה הקיימת.
למרות כל זאת, הוועדה החליטה לאחרונה לבטל את ההפקעה והגישה לאישור תוכנית חדשה המציעה שינויים משמעותיים בבינוי שטרם מומש, שעיקרם החזרת זכויות הבנייה לחברת הולילנד פארק.
השינויים המוצעים בתוכנית מאפשרים תיקון חלקי בלבד בשטחים הציבורים וחיבור מתחם הולילנד לשכונת בית וגן ורמת שרת מצפון. במתחם המערבי מציעה התוכנית החדשה לצמצם את השטח המיועד לצרכי ציבור ולאפשר את מימוש זכויות הבנייה שנותרו בדופן המערבית, בטענה כי השטח הציבורי המוצע בתוכנית החדשה נותן את המענה הנדרש.
הוועדה דחתה עד כה את כל ההתנגדויות שהוגשו לתוכנית, בעיקר מהפן הכלכלי, וטענה כי "בנסיבות החורגות של ההליך, תוצאות ההליך הפלילי עשויות להיות רלוונטיות בכל הנוגע להסדרת הפיצויים וכי המשמעויות הכספיות של התכנון תיבחנה בשלב ההתנגדויות לתוכנית. בבחינה נוספת עלה כי לביטול זכויות הבנייה שאושרו בתוכנית הקודמת עלולה להיות משמעות כלכלית".
כלומר הסיבה המרכזית לביטול ההחלטה העוסקת בזכויות הבנייה היא החשיפה לתביעה כלכלית גדולה מצד בעלי הזכויות העשויה להיות בסכום של מאות מיליוני שקלים בעקבות הפקעת הקרקעות ואובדן הרווחים ממכירה, פגיעה במוניטין ועילות נוספות.
בחברת הולילנד פארק לומדים את ההחלטה וטרם החליטו כיצד לנהוג.
מהוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ירושלים נמסר בתגובה כי "ההחלטה מאזנת בין הצורך לייצר שטחים ציבוריים במתחם וחיבורם לרצף העירוני לטובת כלל תושבי העיר, לבין הצורך לאפשר בניית יחידות דיור נוספות הנדרשות לפיתוחה של העיר. החלטת הועדה נעשתה בהמשך למכלול הדעות בנושא".