בלעדי לכלכליסט
גלנט נגד כחלון: מקדם מאחורי גבו תוכנית משלו לדיור הציבורי
שר השיכון שנדהם מכוונת שר האוצר להעביר לפחות 10,000 דירות לדיירי הדיור הציבורי, מתכנן להציג השבוע תוכנית נגדית לרכישת אלפי דירות, בלי שסיפר על כך ליו"ר מפלגתו. כעת הוא חושש ממחטף נגדי של כחלון
מערכת היחסים הקרה והמתוחה בין שני בכירי מפלגת כולנו המובילים את הטיפול במשבר הדיור - יו"ר כולנו ושר האוצר משה כחלון ושר הבינוי והשיכון יואב גלנט - עולה השבוע על מסלול התנגשות חדש. גלנט מתכוון לכנס ביום שלישי מסיבת עיתונאים ולהציג בה תוכנית בהיקף של מאות מיליוני שקלים לפחות להגדלת מלאי הדירות במאגר הדיור הציבורי. התוכנית גובשה על ידי צוות בהובלת מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון חגי רזניק, בעוד שר האוצר וצוותו כלל לא מעודכנים בתוכנית ואינם מכירים אותה.
- גלנט זועם על הקפאת תוכניתו להקמת יישובים בנגב: "הדרום נמצא תחת מתקפה - לא רק מעזה"
- גלנט מנסה שוב למנות מקורב שנפסל לתפקיד בכיר במשרדו
- גלנט: "אנחנו מובילים תוכנית להקמת רובע שגרירויות בירושלים"
פרטי התוכנית חסויים, אך נראה שגלנט יציג את מספר הדירות החסרות בדיור הציבורי, כיצד יש להשלים את החוסר ובאיזה תקציב. בכירים במערכת הממשלתית שנחשפו לתוכנית מטילים ספק ביכולתו של שר הבינוי לממש אותה ולגייס עבורה את תקציבי העתק הנחוצים עבורה, בוודאי כאשר היא אינה מתואמת עם כחלון ומשרדו.
אותם גורמים מעריכים שהמניע להצגת התוכנית הוא פוליטי בעיקרו, והיא מתוכננת בלי שיתוף משרד האוצר בעיקר כדי לאפשר לגלנט לגרוף קרדיט על התוכנית לבדו, בלי כחלון. "זו לא תוכנית אמיתית אלא סתם אמצעי עבור גלנט להגיד מה הוא חושב שצריך להיות. כמו תוכנית שלום של חבר כנסת מהספסל האחורי", אמר הגורם.
פחד ותיעוב במפלגת כולנו
תחום הדיור הציבורי הוא אחד התחומים המשמעותיים האחרונים שנותרו באחריות משרד הבינוי והשיכון. עם הקמת הממשלה הקים שר האוצר את מטה הדיור שכפוף אליו, העביר לסמכותו את השליטה במינהל התכנון וברשות מקרקעי ישראל והפך ל"שר הדיור" בפועל. גלנט, שנחשב לשר השני בבכירותו בכולנו, מצא את עצמו בראש משרד מוחלש, מה שהוביל לנתק של ממש בין שני הבכירים. המוסכמה בעולם הפוליטי היא שבבחירות הבאות גלנט לא ירוץ במסגרת כולנו.
הצעד החד־צדדי שגלנט מתכנן הוא תשובה לשני צעדים חד־צדדיים שעשה כחלון בתחום הדיור הציבורי. בחודש מרץ גרף כחלון קרדיט על תוכנית לפיה דירות שמנהל האפוטרופוס הכללי יועברו לדיור הציבורי. הפרסום עורר כעס במשרד הבינוי, בטענה שהוא גיבש את התוכנית ואילו כחלון "גנב" את הקרדיט עליה. חודש לאחר מכן התפרסם שלכבוד שנת ה־70 למדינה מתכוון כחלון להעביר כ־10,000 דירות של דיור ציבורי לבעלות הדיירים. גם תוכנית זו נולדה בלי ידיעת משרד הבינוי.
חוסר האמון בין גלנט לכחלון מעורר חשדנות עמוקה בין לשכות השרים. ביום חמישי, בהתראה קצרה, זימנו אנשי מטה הדיור במשרד האוצר ישיבה של קבינט הדיור שתתקיים היום. בניגוד להתכנסויות קודמות של הקבינט, סדר היום של הקבינט דל וכולל שני סעיפים בלבד. במשרד הבינוי חששו כי אנשיו של כחלון גילו את תוכניתם, והקבינט כונס רק כדי שכחלון יציג אותה כשלו — ו"יגנוב" את הקרדיט.
זיג זג בדיור הציבורי
מתחת למאבק הפרסונלי, עומדת סוגיה עקרונית שספק אם מתייחסים אליה מספיק לעומק: האם ישראל החליטה להרחיב את הדיור הציבורי או לצמצם אותו? מאגר הדירות המיועדות לדיור ציבורי התכווץ בחצי מאז 1998, מ־110 אלף דירות ל־55 אלף כיום. בהשראת חוק הדיור הציבורי שהוקפא לשנים ארוכות, המדינה מכרה לדיירים עשרות אלפי דירות בהנחה משמעותית, אך לא רכשה דירות חדשות. התוצאה היא שכיום רק מעטים מקבלים זכאות להיכנס לדירה ציבורית, ומעטים עוד יותר נכנסים אליה בפועל: רק 2,000 נכנסים לדירה בשנה, בעוד ש־3,800 משקי בית ממתינה לדירה.
לפי התוכנית שהתפרסמה בשמו של כחלון לפני חודשיים, עוד 10,000 דירות יימכרו בתשלום סמלי לדיירים החלשים ביותר, שלא מסוגלים לרכוש את הדירה בהנחה הקיימת של 90%. הסכום שיידרשו לשלם יתייחס לוותק בדיור הציבורי, גובה התשלום החודשי הקיים, והמעמד הסוציו־אקונומי של הדייר.
היוזמה ספגה ביקורת במשרד הבינוי בטענה שהיא תצמצם את מלאי הדירות של הדיור הציבורי ל־45 אלף דירות בלבד, בעוד התור לדירה מתארך. גם במשרד האוצר נרשמה התנגדות למהלך כשבאגף החשב הכללי ובאגף התקציבים טענו שמדובר באובדן נכסים השווים מיליארדי שקלים, ובחשש לריסוק רשת ביטחון של האוכלוסייה החלשה במדינה.
גלנט ינסה לטעון עתה שלעומת היוזמה של כחלון, שכנראה תשמח את הדיירים הקיימים שיקבלו לבעלותם נכס, הוא שואף להגדיל את הדיור הציבורי באלפי דירות לטובת האלפים שעומדים בתור. הוא יוכל להזכיר את התוכנית של עמידר לרכוש כ־800 דירות חדשות באמצעות אג"ח שגייסה, אם כי הכמות קטנה משמעותי מהדרוש.
אלא שפקידים בכירים מזכירים כי בעוד גלנט הולך להציג תוכנית משמעותית מאוד להגדלת המאגר - שכשנראה תישאר על הנייר בלבד - רק לפני שלושה חודשים הוא פעל להארה בחמש שנים נוספות של חוק הדיור הציבורי שגורם לצמצום כמות הדירות. כלומר מצד אחד גלנט פועל לצמצום המלאי, ומנגד מציג תוכנית להגדלתו.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר כי "עם כניסתו לתפקיד, שם לו השר גלנט למטרה להחזיר את הטיפול בתחום השיכון שהוזנח: רכש דירות ציבוריות, איוש דירות ריקות, סיוע בשכר דירה והחזרת פרויקט שיקום שכונות. המשרד ממשיך לגבש תוכניות בתחום, ונעדכן את הציבור ככל שיהיו".