התשובה של ההסתדרות לאסון הבנייה ביבנה: עוד ועדה, סיסמאות ישנות, ושביתה של חצי יום
מספר ההרוגים בתאונות בנייה זינק מתחילת השנה ל-20; רק כעת, יותר מחצי שנה מאז נחתם ההסכם בין ההסתדרות למשרדי הממשלה במסגרתו הובטחו צעדים רבים לשיפור הבטיחות שלא יושמו - היא נזכרת להודיע על שביתה
- ענף הבניין גבה 14 הרוגים מתחילת 2019 - עלייה ממוצעת של 20% מ-2016
- מאז הסכם הבטיחות בענף הבנייה, מספר ההרוגים רק מזנק
- מנוף קרס באתר של רמי שבירו ביבנה – 4 פועלים נהרגו; בין הנחקרים: יזם בכיר
הכרזה זו מגיעה לאחר שחלפה למעלה מחצי שנה מאז שנחתם בקול תרועה ההסכם בין ההסתדרות למשרדי הממשלה ונציגי הקבלנים, במסגרתו הובטחו צעדים רבים לשיפור הבטיחות בענף, המוביל בפער ניכר מבחינת שיעור ההרוגים והפצועים כתוצאה מתאונות עבודה.
ההסכם נחתם בזמנו בתום דרמה קטנה, בה איים יו"ר ארגון העובדים דאז, אבי ניסנקורן, כי בכוונתו לפתוח בשביתה כללית במשק, אלא אם רשימת הדרישות שהציב לשיפור הבטיחות בענף יתקבלו במלואן. לבסוף הוא נחתם שעות ספורות לפני השעה חצות, אז האיום אמור היה להתממש.
כבר אז נשמעו קולות ביקורת, בין השאר על סעיפי ההסכם או השאלה אם בכלל ייושם. ואכן, כמעט אף צעד הכלול בהסכם לא יושם במלואו וכלשונו, אם בכלל. למעשה, רוב הצעדים שהובטחו - לא יצאו עוד לפועל.
כך למשל, טרם התווספו 60 תקנים למפקחי מינהל הבטיחות במשרד העבודה, וטרם נקבעו קריטריונים להגדלת מספר הבודקים המוסמכים של העגורנים. בנוסף, בהסכם הובטח לאמץ את התקן האירופאי לפיגומים באתרי הבנייה בתוך כחצי שנה, אבל לחצים של בעלי עניין הביאו לריכוך ההחלטה ונקבע כי הוא ייושם באופן הדרגתי, בטווח של שלוש שנים. דוגמה נוספת היא ההבטחה לתיקון החוק שיאפשר להבטיח את סמכויותיו של רשם הקבלנים לשלילת רישיונות מקבלנים, שטרם עבר. מאז ההסכם, נשללו רישיונותיהם של שני קבלנים בלבד.
רק עכשיו, יום לאחר התאונה האיומה שבה איבדו את חייהם ארבעה עובדים ושהביאה להצפת הנושא ביתר שאת לסדר היום - יו"ר ההסתדרות החדש, ארנון בר-דוד, ונשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו, הודיעו היום כי סיכמו על נקיטת צעדים לשיפור הבטיחות בענף.
השניים נועדו בבית ההסדרות ביחד עם גורמים מקצועיים נוספים. בתום הפגישה נמסר כי ביום חמישי הקרוב תתקיים הדממה בת חצי יום בכל אתרי הבנייה בארץ, במהלכה יתקיימו מפגשי הסברה, למידה וחידוד נהלים וכללי בטיחות בעבודה.
בנוסף הוחלט על הקמת מטה בטיחות משותף לשני הארגונים, שיפרסם בתוך כשלושה שבועות תכנית עבודה לשיפור הבטיחות בענף, לקדם הכשרות בטיחות למעסיקים ולעובדים, לערוך כנסי הסברה ולפעול מול הממשלה לקידום חקיקה להסדרת היבטי האחריות לבטיחות באתרים – לרבות אחריות מזמין העבודה, שאינה מוסדרת כיום.
מההסתדרות וארגון בוני הארץ נמסר כי "המקרים הטרגיים בענף הבנייה הם לא גזירה משמים. בשיתוף פעולה ניתן יהיה לצמצם באופן דרמטי את הנפגעים בתאונות העבודה באתרי הבנייה. על הממשלה, המעסיקים והעובדים לשלב ידיים על מנת להילחם במשבר הבטיחות בענף הבנייה".
עוד ציינו בהסתדרות, כי "הדיון התקיים בעקבות ריבוי תאונות עבודה באתרי בנייה שבהם קיפחו חייהם עובדים רבים ועל רקע משבר הבטיחות בעבודה בענף הבנייה בשנים האחרונות".