$
נדל

סגנית נשיא התאחדות בוני הארץ: "מנהלי חברות לא יכולים להסתפק במינוי עוזר בטיחות"

לדבריה כל מנהל חייב להתייחס אל נושא הבטיחות כאל פרויקט אישי ולקדם אותו; מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשיה: "זה אינטרס של כולנו שחברות שמזלזלות בבטיחות יתקנו את דרכן או שלא יהיו בשוק"

דותן לוי 13:4119.06.19

נושא הבטיחות בבניה לא יורד מהכותרות, לנוכח האירועים הקשים אשר באו לידי ביטוי גם השבוע עת התרחשה תאונה קשה שבה נהרג פועל באתר בקרית מוצקין, ומאז תחילת השנה נהרגו 23 פועלים. בעקבות הגידול במספר ההרוגים והיעדר טיפול ראוי בנושא הבטיחות בעבודה, זימנה התאחדות בוני הארץ את הקבלנים לכנס חירום, אליו הגיעו גם נציגים מההסתדרות ומהכנסת, יחד עם זאת משרד העבודה לא שלח נציג לאירוע.

 

 

ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא אשר פועל בנושא הרגולציה מספר שנים, אמר כי אחת הבעיות היא שכל גורם מגלגל את האחריות מאד לשני, אך האחריות בשטח היא של העובדים והקבלנים. "קבלן צריך להציב תנאים, ולהחליט למשל שאצלו באתר לא יהיה סולם לא תקני. יש הרבה חוקים שצריך לתקן, למשל הכשרות בשפה הערבית, ההכשרות לפלסטינים שמגיעים לעבוד, לכל גורם שפנינו אמרו לנו שזה לא באחריותו.

פועלים זרים פועלים זרים צילום: טל אזולאי

 

"בעניין החקיקה יש חוק שיפריד בין נושא הבטיחות למחיר הדירה, כך שאפשר יהיה לבקר על כך ולדאוג שכל קבלן יעשה את זה. בעניין רתמות הבטיחות לעבודה בגובה, שמעתי אמירות שהרתמה מורידה את הספק הפועלים אבל זו בוודאי לא סיבה מספקת. יש מחסור במנהלי עבודה. הגעתי לאחרונה לאתר של 200 יח"ד עם מנהל עבודה אחד וחיכינו לו 40 דק' עד שהוא הגיע".

 

ורד צרפתי סגנית נשיא התאחדות בוני הארץ המשמשת גם כיו"ר ועדת הבטיחות בהתאחדות, אמרה כי קבלנים ומנהלי חברות צריכים לקחת את נושא הבטיחות כפרויקט אישי, "אי אפשר רק למנות עוזר בטיחות ולסיים בכך את תפקידנו, זה חלק בלתי נפרד מהעבודה שלנו".

 

ד"ר הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשיה, אמרה כי בסוף 2018 היה נראה שמספר ההרוגים באתרי בניה יורד אבל מאז תחילת 2019 חלה התדרדרות. לדבריה, המהלכים האחרונים של הקבלנים חשובים אבל הם לא תחליף לרגולציה. "נדרשת גם הרחבת אחריות פלילית גם על יזמים וקבלנים ונקיטה בסנקציות נוספות נגד חברות קבלניות.

 

"עד היום היה מאבק נגד סנקציות כאלה וראינו חברות רבות ששוב ושוב יצאו נגדם צווי בטיחות אבל אין לכך השפעה והם המשיכו לעבוד כרגיל. אני חושבת שזה אינטרס של כולנו שקבלנים שמזלזלים בבטיחות יתקנו את דרכם או שלא יהיו בשוק".

 

עוד אמרה תגרי, כי "הרגולטורים מגמגמים אבל הלחץ הציבורי עובד, רואים שינוי אצל רשם הקבלנים, אני יכולה להגיד שבחודש האחרון הוזמנו לשימוע 7-8 חברות גדולות, יהיו שימועים נוספים בחודש הקרוב ואני מאמינה שגם לכך יהיו תוצאות. אתמול הוגש כתב אישום נגד מנכ"ל של חברת בניה - עץ השקד וזה משהו שלא קרה בעבר". לפי תגרי יש קשר הדוק בין תשלום ב"שחור" לעובדים, ואי שמירה על הזכויות שלהם לבין נושא הבטיחות, "זה חלק מהתרבות של שמירת החוק ושל ערכים".

 

לסיכום אמרה כי "החודשים יולי אוגוסט הם חודשים קטלניים בענף ונהרגים בהם 6-10 עובדים ו-10-15 פצועים קשה, "אלה שעות עבודה קשות, חום, בכירים שנמצאים בחופשות. צריך להחליט שלא עובדים יותר מ-10 שעות ביום, כי אי אפשר לעשות זאת בביטחון".

 

יצחק מויאל יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והעץ אמר כי "לא יכול להיות שגם היום אין מודל לניהול אתר עבודה ואיך הוא צריך להיראות. בחו"ל במדינות מתוקנות אתרי עבודה נראים כמו בית מרקחת. חייבים לטפל בכך. איך יכול להיות שגם כיום מכניסים עובד לאתר בנייה מבלי שהוא עבר תדריך בטיחות? מביאים עובדים פלשתינים, ולפעמים אפילו קבלנים לא מכירים את העובדים שלהם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x