תושבי חיפה: "העירייה מעכבת לנו 2,000 דירות"
בעלי קרקע במורדות לינקולן עתרו נגד העירייה בטענה שכבר חמש שנים היא מעכבת תוכנית בנייה בת 20 שנה: "נדהמים מאזלת היד של הרשות"
כ־50 בעלי קרקעות במורדות לינקולן בחיפה הגישו עתירה מנהלית נגד ראשת העיר חיפה עינת קליש רותם, עיריית חיפה והוועדה המקומית לתכנון ובנייה חיפה בטענה כי העירייה אינה פועלת לקידום תוכנית שהתחייבה לקדם בתוך פרק זמן מוגדר. הקרקע מצויה במורדות הכרמל המערביים, בין דרך פרויד מדרום וממערב, בצמוד לשכונות המגורים אחוזה ממזרח ורמת אשכול מדרום־מזרח, ומשתרעת על 350 דונם. בקרקע מחזיקים בעלים פרטיים וחברת שיכון ובינוי.
- 1,200 דירות ייבנו בקריית אליעזר בחיפה
- קליש־רותם עצרה תוכניות לאלפי דירות בחיפה
- החל אכלוס פרויקט השכרה ארוכת טווח בוואדי סליב בחיפה
הקרקע הוגדרה לייעוד מגורים כבר בתקופת המנדט, ופעם נוספת בתוכנית המתאר הכוללנית שאושרה לחיפה לאחרונה. ניסיונות לקדם תוכנית בנייה מפורטת לפיתוח הקרקע החלו כבר לפני 20 שנה. התוכנית כללה אז גם 220 דונם מתחת לדרך פרויד, שברובה החזיקה עופר השקעות, והתוכנית היתה לבנות 3,000 יחידות דיור.
ב־2005 המליצה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חיפה על הפקדת התוכנית לכלל השטח. שמונה שנים מאוחר יותר, ב־2013, הופקדה התוכנית בוועדה המחוזית, אך לאחר הגשת מאות התנגדויות לתוכנית על ידי תושבי שכונות הכרמל, אחוזה ורמת אשכול, שינתה הוועדה המקומית את עמדתה, והחליטה באוגוסט 2014 על חלוקת הקרקע לשתי תוכניות נפרדות.
בעקבות זאת התוכנית הממוקמת מתחת לדרך פרויד, אותה הובילה עופר השקעות, קודמה ואושרה; והתוכנית שמעל דרך פרויד, שבבעלות בעלים פרטיים ושיכון ובינוי, נדחתה לתכנון עתידי. בתוכנית קיים פוטנציאל לבניית 2,000 יחידות דיור: 1,063 במורדות לינקולן, שבבעלות בעלים פרטיים, ו־809 יחידות דיור בתל אהרון, שבבעלות שיכון ובינוי.
בעלי הקרקע נדרשו להתחיל את התכנון מחדש, ובפברואר 2015 נחתם הסכם בין בעלי הקרקע ושיכון ובינוי לבין העירייה, שלפיו היא תפעל "במהירות וביעילות" לקידום התוכנית. אלא שבמשך כארבע שנים וחצי, מאז ועד היום, לא המליצה הוועדה המקומית על הפקדת התוכנית.
לטענת העותרים פרק הזמן הזה אינו סביר, ובטח שלא מהיר כפי שנחתם בהסכם. עוד לטענתם, במשך 15 השנים בהן התוכנית קודמה, ובשל דרישות מצד העירייה, הם השקיעו 10 מיליון שקל מכיסם, אך העירייה פעלה באופן בלתי ראוי בשינוי עמדתה התכנונית בשלב מתקדם של ההליך התכנוני, בלי שעלו נגד התוכנית טענות שמצדיקות שינוי כה חריף בעמדתה. בנוסף טוענים העותרים כי לאורך השנים מספר יחידות הדיור שתוכננו בתוכנית קוצצו משמעותית, מ־3,000 במקור ל־1,872.
עוד עולה מהעתירה כי גם בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לא מרוצים מהתנהלות העירייה. בדיון שהתקיים בוועדה המחוזית ביולי 2016 בבקשת הוועדה המקומית להאריך תוקף לפרסום סעיפים 77,78 לחוק התכנון והבנייה (הליך שמגביל הוצאת היתרי בנייה), אמרה מתכננת המחוז ליאת פלד: "לא הגיוני שלא נקצוב פה את הזמן. לאור זאת שכבר אנשים היו עם תוכנית מופקדת, ואז הוועדה המקומית באה והתנגדה לתוכנית של עצמה ואמרה שהיא מכינה תוכנית חדשה. זה היה לפני שנתיים".
על כן טוענים העותרים כי מדובר בהתנהלות בלתי סבירה מצד העירייה, שמביאה לפגיעה קשה בעותרים ומצדיקה התערבות שיפוטית. "כולם מודעים לצו השעה להוספת יחידות דיור במיוחד באזורי ביקוש, וכל פעם מחדש אנחנו נדהמים מאוזלת היד של הרשויות בקידום קרקעות לבנייה עם פוטנציאל לאלפי יחידות דיור", אומרים עורכי הדין הדר טל ואסף עירוני ממשרד ש. פרידמן, המייצגים את העותרים. "החיפאים מכירים היטב את העובדה שמורדות הכרמל המערביים מיועדים לבנייה עוד מתקופת המנדט. כעת בעלי הקרקע ממתינים כחצי שנה להתייחסות של ראשת העיר החדשה לגבי קידום התוכנית שלהם, ולאחר שלא קיבלו כל תשובה, ובהתחשב בכך שלא נראה באופק לוח זמנים אמיתי ויעיל לקידום הליך התכנון, לא נותרה להם ברירה אלא לעתור לבית המשפט לקבלת סעד".
עיריית חיפה סירבה להגיב.