הפיצויים של כפר שלם: זוג נשוי יקבל כ-1.7 מיליון שקל, נכדים רק כ-350 אלף שקל
רשות מקרקעי ישראל פרסמה את המסמך הסופי שעוסק בפיצוי לתושבי כפר שלם בת"א, שיפונו לטובת הקמת הקו הסגול של הרכבת הקלה בגוש דן. הפינוי צפוי ב-4 במרץ. התושבים הודיעו שלא יעזבו את המקום ללא מאבק וחלקם טוענים שהמדינה משליכה אותם לרחוב
רשות מקרקעי ישראל פרסמה אתמול (ב') בשעות הלילה את המסמך המלא והמתוקן שעוסק בפיצוי שצפוי להגיע לתושבי כפר שלם. הפיצוי הוא על פינוי כמה עשרות משפחות בשל התוכנית להקים קו רכבת עירוני חדש (הקו הסגול, שמחבר בין תל אביב ליהוד-מונוסון) שחלק מהמקטעים שלו עוברים בסמוך או בתוך השכונה.
- סמוטריץ' קיבל שקט: פינוי כפר שלם אחרי הבחירות
- הפאבלות של תל אביב
- רגע לפני הבחירות: המדינה תאשר פיצוי מוגדל בכפר שלם
כפי שפורסם בכלכליסט משרד התחבורה בראשות השר בצלאל סמוטריץ' נפגשו מספר פעמים עם תושבי ונציגי המקום, זאת במטרה להגיע לפשרה מוסכמת. הפינוי של התושבים נקבע במקור ל-1 במרץ, כלומר יממה לפני הבחירות, אולם מלחץ הפוליטיקאים למראות פינוי דומים לאלו שנרשמו בגבעת עמל, הפינוי הוזז ל-4 במרץ.
המסמך של רמ"י כולל תמחור מקיף לכל שורת הפיצויים שמובטחים לתושבים. כך למשל, דרגת הפיצוי הגבוהה ביותר תהיה כ-1.7 מיליון שקל עבור "זוג נשוי עם שלושה ילדים ומעלה, שאחד לפחות מבני הזוג הוא ראש משפחה או בן או בת של ראש משפחה וכן זוג נשוי עם שלושה ילדים ומעלה, שאחד לפחות מבני הזוג הוא נכד או נכדה של ראש משפחה ואשר מועד נישואיהם לפני יום 6.6.96".
עבור זוג נשוי עם שני ילדים הפיצוי יעמוד על 1.6 מיליון שקל, וזוג נשוי עם ילד אחד הרף נקבע על כ-1.5 מיליון שקל.
המדינה מבהירה: "פיצוי כספי ישולם אך ורק כנגד מסירת החזקה במקרקעין בפועל כשהם נקיים מכל אדם או חפץ. מסירת החזקה תתבצע בתיאום עם חלמיש. מועד הפינוי ותנאיו יקבעו על פי החלטת ועדת הפינויים המתאימה".
הפיצוי לקרובי משפחה
מנגד, דרגות הפיצוי הנמוכות מציעות כמה מאות אלפי שקלים לקרובי משפחה. כך למשל "נכד או נכדה של ראש משפחה שנכון ליום 31.12.15 היה רווק מעל גיל 27 והוא עודנו רווק – יהיה זכאי לקבל פיצוי בסך 330 אלף שקל. "זוג נשוי עם ילד אחד, שאחד לפחות מבני הזוג הוא נכד או נכדה של ראש משפחה – יהיה זכאי לקבל פיצוי בסך של 450 אלף שקל". כאשר גם כאן, תוספת של כל ילד מעלה את הפיצוי בכ-100 אלף שקל לכל ילד.
עוד נכתב במסמך ש"גובה הפיצוי לאלמן/ה או לתא משפחתי של בני זוג שהתגרשו (ו/או של בני זוג נשוי החיים בנפרד) יהא כגובה הפיצוי המוענק לזוג נשוי, בהתאם למספר הילדים; למען הסר ספק מובהר, כי לא יוענק פיצוי נפרד ליחידי בני הזוג שהתגרשו (ו/או החיים בנפרד), אלא כתא משפחתי אחד", כאשר המדינה מבחינה ש"בני זוג הידועים בציבור ייחשבו כזוג נשוי רק אם הם עומדים בקריטריונים שמיושמים על ידי משרד הבינוי והשיכון לעניין זה", כאשר השורת התחתונה פה היא ברורה וקובעת ש"לא יינתן פיצוי למי שאינם ראש משפחה או מי אשר במועד הקובע היה נשוי/אה לראש משפחה או ילדיו של ראש המשפחה או נכדיו של ראש המשפחה".
במסמך נאמר עוד שמי שמחזיק בית עסק יקבל פיצוי נוסף שיוערך על ידי שמאי, לרבות בתי כנסת או מבני ציבור נוספים. ומה לגבי מקרים חריגים או לא ברורים? כאן העניינים פחות בהירים והמדינה קובעת ש"הפינוי יבוצע רק ביחס למתחמים משפחתיים כוללים (כלומר של כל בני המשפחה שקשורים לאותו ראש משפחה). פינוי חלקי יתאפשר רק במקרים חריגים ויהיה טעון אישור של וועדת הפינויים העליונה", כאשר "לא יינתן פיצוי למי שנמצא כי היא/הוא ו/או בן/בת זוגו ו/או ילדיהם (בהיותם קטינים), קבלו ו/או רכשו זכות חכירה ו/או בעלות ו/או זכות להירשם כחוכרים או כבעלים", או מי שכבר קיבל פיצוי בעבר, וחזר להתגורר שם".
התושבים מצידם לא מוכנים לעזוב את המקום ללא מאבק וחלקם טוענים שהמדינה משליכה אותם לרחוב. המדינה מבהירה בסוף מסמך הפיצויים: "החלטה זו מבטלת את כל החלטות המועצה הקודמות אשר התקבלו בעניין כפר שלם", ולכן מבחינתה לפחות זהו סוף פסוק.