האם מכבי נתניה תעבור לידי האוהדים?
דניאל יאמר יכול לעשות דבר מופלא ולהשאיר מורשת אדירה על ידי העברת הקבוצה לידי הבעלים האמיתיים שלה - האוהדים
העמותה, על פי אנשיה, גייסה שני אנשי עסקים שייחשפו רק אם יאמר אכן יעביר לידיה את הקבוצה.
החיפוש אחר בעלים חדשים נמשך כבר כמה חודשים טובים. לפני כחודש דניאל יאמר, שכיום מתעסק בתעשיית רכבי החשמל, החליט לעזוב לאחר שמיצה את עצמו. "קשה להביא אנשים לקהל, צריך להבין שאנחנו לא בשנות ה-70 כשלא היתה טלוויזיה כאן וכולם הלכו לראות כדורגל. אנשים מתעניינים פחות". במשפט הזה, בעצם, יאמר מראה את הבעייתיות הגדולה בניסיונות שלו לשווק את הקבוצה.
יאמר השקיע הרבה בקבוצה הבוגרת ולא מעט גם במחלקת הנוער. עם זאת, מורשת ארוכת טווח הוא לא השאיר במועדון. הוא עצמו טוען כי היציבות הכלכלית של נתניה נובעת בעיקר ממכירת שחקנים שהוא הביא - כגון איתי שכטר ותמיר כהן - וייתכן שזה נכון, אבל הכסף הזה עומד להסתיים ומכבי נתניה תזדקק לסכומים נוספים כדי להעמיד תקציב ראוי.
המורשת הגדולה יותר שיאמר יכול להשאיר בישראל היא העברת הקבוצה לידיי האנשים שאף פעם לא יעזבו אותה – האוהדים. לפני כחודש הוא התנגד להעברת הבעלות לאוהדים, למרות מוצאו מגרמניה - שם הקבוצות בבעלות האוהדים. "אוהדים לא יכולים להביא מספיק כסף לקבוצה", אמר. כשאמרתי לו שהבונדסליגה, הליגה הרווחית באירופה, נמצאת בבעלות אוהדים, אמר לי "שהמידע לא נכון. אין אוהדים שהם בעלים של קבוצה – המועדון הוא הבעלים של המועדון". נכון, אבל האוהדים הם החברים במועדון ואף משלמים דמי חברות בשביל זה.
יאמר טוען ש"בישראל אין מספיק אוהדים כדי ליצור מערכת שבה אוהדים יכולים לרכוש מניות - אם 3,000 איש יאמרו לי שהם יתנו כסף ואם כל אוהד ייתן כ-1,000 דולר כל שנה זה אפשרי – אבל זה לא אפשרי כעת".
אבל זאת בדיוק הנקודה – הבעלים של הקבוצות בישראל לא מבינים שאוהדים רוצים להיות חלק מהקבוצה. הרבה אוהדים לא רוכשים כרטיסים או מנויים בגלל שהם מרגישים מנותקים מהקבוצה, שמצידה לא עושה יותר מדי כדי להתחבר לקהילה סביבה.
בעלות של אוהדים על קבוצה, כפי שמוכיחות הפועל קטמון ומכבי יפו, גורמות לאוהדים להרגיש שייכים למשהו גדול, מה שמביא אותם להשקיע יותר כסף. בליגות הנמוכות אין קבוצות שמגייסות סכומי כסף גדולים כמו קטמון ויפו, בעיקר בגלל תחושת הקהילתיות והשייכות החזקה שהמודל שלהם מעורר.
לא עניין סוציאליסטי
אם מכבי נתניה אכן תירכש על ידי משקיעים שעמותת האוהדים הביאה, האוהדים יצטרכו להכנס למבנה הבעלות של הקבוצה. זה לא עניין סוציאליסטי או קומוניסטי – אלא עניין עסקי לחלוטין.
בעלות של אוהדים מביאה תחושת קהילתיות רבה יותר. תחושה זו מושכת את הספונסרים יותר מאשר קבוצות שנהנות מכסף של נדבן מסוים שמקבל את כל הכותרות. בכל העולם קבוצות בבעלות אוהדים מצליחות לגייס מספיק כסף מהאוהדים כדי להתקדם. סוונסי סיטי, למשל, מצויה בבעלות 20% מהאוהדים. הקבוצה כמעט פשטה את הרגל בגלל הבעלים הקודם שלה, אבל בזכות האוהדים הצליחה להתרומם עד הפרמיירליג.
אוהדים נמשכים יותר ליציעים מלאים ולתחושת "הביחד" מאשר לקבוצה עם כוכבים נוצצים. לראייה, הפועל קטמון מביאה יותר קהל מרוב קבוצות ליגת העל – לליגה ב'. הצלחה, מן הסתם, מביאה איתה עוד אוהדים – אבל הבסיס הוא בריא יותר מאשר קבוצה בבעלות נדבן כזה או אחר.
לדניאל יאמר, שעזב גם בגלל שהאצטדיון בנתניה לא נבנה בזמן, היו כוונות טובות לגבי מכבי נתניה. הוא טוען כי "בא מהלב" וקשה שלא להאמין לו. הבעיה היא שכשיש בעל בית אחד – האגו משחק תפקיד חשוב בכל החלטה ניהולית. וזה אף פעם לא בריא לעסק.
"זו חוויה מיוחדת להיות בעלים של מועדון כדורגל", אומר יאמר ומדגיש את החוויה האישית שעבר. "הייתי בפגישות עם בולטון, הקבוצה היתה בחצי הגמר, בגמר באירופה – זה כיף. זה מקדם. זו גם חוויה שדורשת ממך להקשיב ל-10,000 אנשים מקללים אותך - אבל יש רגעים טובים. ניסיתי לשמח את הנתנייתים, אני מקווה שהם נהנו - אך אני יודע שכעת הגיע זמני ללכת וכעת אני משקיע את המרץ שלי בעסקים שלי".
יאמר רוצה שיצחק תשובה ירכוש את מכבי נתניה. "תשובה יתאים מאוד לקבוצה. הוא מגיע מהעיר ועדיין גר בה. הוא אדם טוב שלא צריך את הכדורגל בשביל להתפרסם. אני מאוד מקווה שהוא ירצה לקחת על עצמו אתגר כמו מכבי נתניה – מועדון לא קל".
תשובה יוכל להשקיע סכומים אדירים במכבי נתניה, אבל האם לא בריא יותר שהקבוצה תפתח תלות בעיקר בעיר – בה יש כ-185 אלף איש ובעיקרון, רק קבוצה אחת. הבעלות של הקהילה על הקבוצה ושיווק נכון עשויים להפוך את מכבי נתניה לאחת מהקבוצות הגדולות בישראל.
בשביל זה, אבל, העיר צריכה לעמוד מאחורי הקבוצה. וזה יקרה רק אם בעיר ירגישו שהקבוצה שייכת להם.