האלטרנטיבה השפויה: "מדינת הכדורגל" חוגגת 9 שנים
כדורגל ללא שופטים, ללא אלימות, ללא כסף גדול, אבל עם הרבה אהבה למשחק, קהילות שצצות ברחבי המדינה וארגון שפוי, שהכנסותיו צומחות בכ־10% מדי שנה. מנכ"ל "מדינת הכדורגל" מורן גרא מספר איך הם עשו את זה ולאן עוד אפשר לצמוח
בסוף החודש יציינו בארגון"מדינת הכדורגל" תשע שנות פעילות. מדינת הכדורגל היא ארגון כדורגל החובבים הגדול בישראל עם יותר מ־10,000 שחקנים רשומים במעל ל־1,000 קבוצות רשומות. ב־2011, שנת השיא של מדינת הכדורגל, יתקיימו כ־390 טורנירי כדורגל חובבים ואליפות ארצית ראשונה מסוגה בישראל.
"המדינה" מעל הכל
המשחקים מתקיימים מדי יום בכמה מגרשים ברחבי הארץ, כאשר כל הרישום למשחקים כמו גם תוצאות, סטטיסטיקות, תמונות וקטעי וידיאו מתעדכנים באתר www.football-state.com.
בתשע שנותיה "המדינה", כפי שהיא מכונה על ידי שחקניה, צמחה מטורנירים קטנים שארגנו קבוצות של חברים באזור זכרון יעקב, לארגון כלל־ארצי הנתמך על ידי משרד התרבות והספורט. ארגון זה מקדם שיתופי פעולה עם ההתאחדות לכדורגל (טורניר האוהדים הרשמי) ועם מועדונים בליגת־העל, וגם עם ארגונים חברתיים מהארץ ומחו"ל. מדינת הכדורגל צומחת מדי שנה בהיקף קבוע של כ־10% בכמות המשחקים והמשתתפים הפעילים, והמחזור שלה ב־2011 יגיע ליותר ממיליון שקל.
אחד הדברים המייחדים את מדינת הכדורגל הוא שהמשחקים משוחקים ללא שופטים וללא פרסים, עובדה שגורמת להרבה אנשים להרים גבה בפעם הראשונה שהם שומעים על כך. לצערנו, הכדורגל נתפס בישראל כתחום אלים, גזעני ולא תרבותי, ובארגון אנו מאמינים כי המסגרת היא שקובעת את התנהגות אנשיה ולא להפך. תן לאנשים בית חם וטוב והם יתנהגו בו יפה. תתייחס בניכור, אלימות ואפליה, וזה היחס שתקבל בחזרה.
ההצלחה המוכחת של מדינת הכדורגל כחלוצה ומובילה במתן פתרון הלכה למעשהלמניעת אלימות בספורט, לקידום חיבור וסובלנות בחברה ולמלחמה בגזענות ובאפליה זוכה להערכה רבה.
אני איש חינוך במקצועי, ואני שמח להגיד שהצלחנו להוריד את רמת המקרים האלימים במדינת הכדורגל כמעט לאפס. הרבה בזכות חינוך. זה לא שאין אצלנו מקרים של אלימות, אבל בהשוואה למסגרות כדורגל מאורגנות כמו ליגה למקומות עבודה או ליגות נמוכות, מדובר במספר מקרים בודדים בשנה. את הקבוצות והשחקנים האלימים אנחנו פשוט מרחיקים, בלי ועדת משמעת ובלי ערעורים. מי שלא מתאים למסגרת, לא משחק בה. אנו דורשים מהציבור לקחת אחריות, לפתור סכסוכים בעצמו ולהתנהג כפי שהיה מעוניין שיתנהגו אליו. המשחקים בלי שופטים יוצרים אינטראקציה בין השחקנים ומחייבים אותם לתקשר.
שת"פים וחברויות
במדינת הכדורגל יש קבוצות הקיימות כבר תשע שנים. נוצרות תרבות כדורגל חובבים עשירה, חברויות, היכרויות ושפת כדורגל חובבים שונה ואחרת, כאשר האמונה היא שהיא משפיעה על האנשים גם בהולכם למגרשים.
מדינת הכדורגל זוכה, כאמור, לתמיכת משרד התרבות והספורט, ובקיץ שעבר אף ארגנה עבור המשרד את אליפות ישראל בכדורגל הוגן על שם אבי כהן ז"ל, טורניר שזכה להצלחה וחשיפה רבה. בטורניר השתתפו 124 קבוצות מכל הארץ. חרדים, ערבים, בדואים, קיבוצניקים ועולים מרוסיה שיחקו תחת מטרייה אחת של כדורגל הוגן.
שיאו של האירוע היה טקס הגמר במשחק בין מכבי תל אביב למכבי חיפה בבלומפילד בספטמבר. שיתוף הפעולה עם משרד הספורט הוא מוצלח מאוד ושני הצדדים נהנים ממנו. במשרד מבינים את הערך הספורטיבי והחינוכי של הפעילות שלנו, ואנחנו מצדנו מנסים לעזור להם לקדם תכנים ופרויקטים שלהם. שרת התרבות והספורט לימור לבנת, יוזמת האליפות, שהיתה שותפה פעילה בכל הפרמטרים שלו ולזכותה הצלחתו הרבה כבר ציינה כי מפעל זה צפוי לגדול ולצמוח מבחינת ההיקף והחשיפה.
מחפשים ספונסר
למרות ההצלחה המרשימה של מדינת הכדורגל, היא טרם הגיעה לשיתוף פעולה משמעותי עם גורמים מסחריים. למדינת הכדורגל יש חסות ראשית של מותג הספורט Derby, חסות סטנדרטית בין ארגון ספורט למשווק ציוד. אבל ספונסר מסחרי גדול עדיין אין. היו בעבר מבצעים נקודתיים עם כמה חברות וגם לא מעט פגישות ואפילו מו"מ עם גורמים שונים, אבל בסופו של דבר שום דבר לא יצא אל הפועל.
הכדורגל בישראל, לצערנו, לא מקרב אליו נותני חסות רבים, והייחוד הערכי שלנו מונע מאיתנו להתחבר לגופים בעלי אופי תחרותי נטו. עם זאת, במדינת הכדורגל לא מרימים ידיים בנוגע לספונסר, ומאמינים שכבר ב־2012 יימצא הגוף אשר ירצה להתחבר לתופעה הצומחת של כדורגל אחר בישראל, כדורגל המשוחק על ידי הקהל עצמו.
יש לנו קהל יעד מאוד מוגדר ומפולח. אלה אנשים שנמצאים אצלנו באתר כל יום וגם מגיעים למגרשים שלנו באופן קבוע, כך שלספונסר יש אפשרות לעשות פעילות אונליין ואופליין. העובדה שאנחנו מהווים איזושהי אלטרנטיבה לכדורגל ה'רגיל' שיש בארץ, עומדת לזכותנו. הרבה חברות רוצות לגעת בספורט אבל לא בכדורגל הישראלי. מדינת הכדורגל היא פתרון מושלם לכך. החבירה היא למותג כדורגל נקי מפוליטיקה המציג כבר מסורת של פעילות חברתית מבורכת.
פיפ"א מתרשמת
אחד המקימים של מדינת הכדורגל הוא יאיר שר, בוגר תוכנית פיפ"א מאסטר וסמנכ"ל שיווק בספורטפייב. שר היה שותף בניהול מדינת הכדורגל עד 2007, אז התקבל לתוכנית הלימודים היוקרתית של פיפ"א והמשיך משם לקריירה בסוכנות שיווק הספורט הבינלאומית ספורטפייב.
"אף שהיום אני כבר לא כל כך פעיל בניהול המדינה, אני עדיין מאמין שיש לה פוטנציאל אדיר לצמיחה, בארץ ובחו"ל", הוא אומר. "אני מספר להרבה אנשים מהתעשייה על מדינת הכדורגל, וגם כשהייתי בפיפ"א מאוד התפעלו מהפעילות. אין היום שום מקבילה למדינת הכדורגל בחו"ל: ארגון כדורגל חובבים, שמנוהל באינטרנט. האתר הוא המפתח להצלחתה ומושקעים בו משאבים רבים. אנחנו הקדמנו את זמננו בכך שכבר ב־2003 זו היתה רשת חברתית עם פרופילים לכל החברים, יחד עם שיתוף תמונות ופתיחה והרשמה ל-events, כלומר לטורנירים".
הגישה החברתית של מדינת הכדורגל עומדת בראש האג'נדה שלנו ואנחנו רואים כיעד חשוב את המשך שיתוף הפעולה עם ההתאחדות לכדורגל בישראל להחדיר את הכדורגל החברתי למדינות אירופיות נוספות. מדינת הכדורגל הנה חלוצה בניהול כדורגל חברתי, ביצירת מסגרת שהיא הן ספורט והן חיזוק לחברה. אנו מאמינים כי פעילות זו מתאימה לחיבור הדרוש בין קהלי האוהדים באירופה לבין המועדונים.
האם מדינת הכדורגל יכולה להיות סטארט־אפ ישראלי נוסף שייצא לחו"ל או שמדובר בתופעה מקומית שיכולה להתפתח ולהצליח רק בתנאים הייחודיים של מדינת ישראל? שר מסביר: "זו שאלה שאנחנו שואלים את עצמנו כל הזמן. מצב כדורגל החובבים בישראל שונה מזה שביוון או באיטליה, ובטח שהוא שונה מבצפון אירופה שם הוא מפותח מאוד. ועדיין, אתר כמו שלנו עדיין אין בחו"ל ואת זה אנחנו בודקים כל הזמן". את הפוטנציאל של מדינת הכדורגל להצליח בחו"ל שר מזהה במגמות יותר רחבות בעולם הכדורגל.
"זה לא חדש שהקבוצות הקטנות מאבדות אוהדים לטובת קבוצות־העל העולמיות. סביר להניח שהיום בפתח תקווה יש יותר אנשים שמגדירים עצמם כאוהדי ברצלונה מאשר כאוהדי הפועל פתח תקווה. לא משנה מהן הסיבות, אבל הכדורגל המקומי של הקבוצות הבינוניות והקטנות באירופה מאבד עניין הקהל. מצד אחד, אנשים רוצים לראות כדורגל טוב אז הם רואים ברצלונה וליגת האלופות, ומצד שני, מועדוני כדורגל רבים לא מנוהלים טוב ולא מצליחים למשוך קהל. הם לא מבינים שהאוהדים של היום זה לא האוהדים של לפני 15 שנה, יש להם הרבה אלטרנטיבות".
יש גם רעיונות
כאן נכנס העניין של ההשתתפות הפעילה. שר מסביר כי במדינת הכדורגל הם גילו שאוהדי כדורגל שגם משחקים באופן פעיל, מעדיפים לשחק בשביל הקבוצה "שלהם" מאשר לצפות בקבוצה שהם אוהדים. "מעבר לעניין של הפעילות הספורטיבית שהיא חלק מרכזי בעניין, מדינת הכדורגל מספקת לקבוצות חובבים מעטפת של קבוצות מקצועניות: תלבושות, סיקורים, ראיונות, וידיאו ועוד. שחקן במדינת הכדורגל נכנס לאינטרנט וצורך תכנים על עצמו והחברים שלו. אנשים מקבלים תכנים ותחושת קהילתיות במדינת הכדורגל, וזה בא על חשבון הזמן שהם מקדישים למכבי חיפה או הפועל ב"ש".
עוד שנה מהיום מדינת הכדורגל תחגוג עשר שנות פעילות והעתיד שלה נראה מבטיח מתמיד. אנו מוכרים את אחד המוצרים הקלים ביותר למכירה. כולם אוהבים כדורגל וקל מאוד להוציא אותם מהבית. השקעה נכונה, מתקנים ראויים וניהול טוב יכולים להכפיל את פעילותנו בישראל ויותר. ומה יהיה בעוד עשר שנים? אם הייתי מהמר על דבר אחד שבטוח יישאר בלבבות הציבור בישראל, הייתי מהמר על האהבה לכדורגל. פוטנציאל צמיחה הוא אדיר, והקהל שלנו גדל כל שנה. יש יותר מתקנים ראויים גם לחובבים בישראל, גם בפריפריות והדשא הוא הגבול.
חו"ל תמיד נמצא אצלנו בראש. בימים אלו אנו בוחנים אופציות לשיתוף פעולה באחת ממדינות הבלקן, אבל עוד יש לנו הרבה מה להגשים בארץ. כדורגל נשים, בתי ספר לכדורגל חברתי ועוד... החלום הוא שבעוד עשר שנים מהיום כשם שכל שחקני הכדורגל החובבים בישראל מכירים אותנו, כך יהיה באירופה. אולי נקנה אי יווני, נכריז עליו כמדינת הכדורגל ונהפוך אותו למרכז כדורגל בינלאומי. בברכת כדורגל הוגן, תחזרו אליי בעוד עשר שנים.
הכותב הוא מנכ"ל מדינת הכדורגל