איגוד הכדורגלנים העולמי: הקבוצות במזרח אירופה מפרות את זכויות השחקנים
לדברי האיגוד, האוהדים מסתנוורים מההון של השחקנים הבכירים, ואינם מודעים לכך ש-95% מהשחקנים מתקשים לגמור את החודש
FIFPro, האיגוד העולמי שמייצג שחקני כדורגל מקצועיים, הודיע השבוע שמועדונים במדינות רבות במזרח אירופה לא מתייחסים בהגינות לשחקנים, בין היתר באמצעות עיכוב שכר ואפילו שימוש באלימות, והדבר מגביר את הסיכון למכירת משחקים.
על פי מחקר רחב היקף שביצע FIFPro, מועדונים מיוון ועד רוסיה מתייחסים ב"היעדר כבוד מעורר חשש" לזכויות הבסיס של השחקנים. במחקר ציינו במיוחד את פולין ובמידה פחותה גם את אוקראינה, שיארחו ביחד את יורו 2012.
עוד טוענים במחקר כי פיפ"א ואופ"א לא הפנימו מספיק את הנושא, וכי לחימה יעילה בתופעת מכירת המשחקים תתאפשר רק אם הארגונים עצמם יוודאו כי השחקנים זוכים ליחס הוגן ומקבלים שכר בזמן.
41.4% מהשחקנים לא קיבלו שכר בזמן
האיגוד איים לעכב את תחילתם של חלק מהמשחקים בצ'מפיונס ליג של אופ"א אם המצב לא ישתפר. "קשה כמובן לארגן שביתה בינלאומית, אך מדוע שלא נראה לעולם מה יקרה אם לא ישנו את המצב", אמר מזכ"ל FIFPro תיאו ואן סחלן. לדברי בכירים נוספים באיגוד, עיכוב בתחילת משחק בצ'מפיונס ליג יצור מהומה, שכן לוחות הזמנים תוכננו בקפידה כדי ליצור הכנסה מקסימלית.
לדברי האיגוד, האוהדים מסתנוורים לרוב מההון של השחקנים הבכירים, ולכן אינם רואים ש-95% מהשחקנים מתקשים לשלם את המשכנתה ולגמור את החודש. "ברק הפרסום לא זוהר על אזורים בעולם שבהם יש בעיות חמורות", מסר חבר דירקטוריון FIFPro,טוני היגינס.
על פי ממצאי המחקר, שכלל 3,357 שחקנים ב-12 מדינות במזרח אירופה המייצגים 70% מהשחקנים בליגות העליונות בחלק מהמדינות, 41.4% מהשחקנים לא קיבלו שכר בזמן, ו-5% נאלצו לחכות שישה חודשים ויותר בשביל לקבל תשלום.
בכל הקשור לבונוסים, שלעתים קרובות מהווים את החלק המהותי בשכר השחקנים, רק 53.4% אמרו שקיבלו אותם בזמן. בשל החולשה הפיננסית הנובעת מההתנהלות הזו טוענים באיגוד כי עולה הסבירות שהשחקנים ישתפו פעולה במזימות למכירת משחקים.
"שחקן שנאלץ להמתין לקבלת הכסף שלו, הוא בעל סיכוי גבוה יותר לקבל פנייה להטיית משחק. יתרה מכך, הוא בעמדה פגיעה", נכתב במחקר, שזכה לכותרת "הספר השחור של מזרח אירופה".
קרוב ל-12% מהשחקנים שהשתתפו במחקר סיפרו כי קיבלו פנייה להטות משחק, ולמעלה ממחציתם לא קיבלו תשלום בזמן. היגינס מתרעם על כך שאופ"א ופיפ"א שמו את המלחמה נגד מכירת משחקים בראש סדר העדיפויות, אך בפועל לא עושות מספיק כדי לוודא שהשחקנים מקבלים משכורת בזמן.
קרוב ל-12% מהשחקנים הודו כי היו קורבנות של אלימות, בשליש מהמקרים האלימות נגרמה מהקבוצות עצמן. השחקן הרוסי מונטנגרי ניקולה ניקזיץ' סיפר שספג מכות על מנת שיבטל את החוזה שלו עם קובן.
המחקר מצא כי בפולין 42.9% מהשחקנים לא מקבלים שכר בזמן, ו-60.7% לא מקבלים בונוסים בזמן. כ-10% אמרו כי היו קורבנות לגזענות או אפליה. המארחת השנייה של יורו 2012, אוקראינה, רשמה תוצאות מעט טובות יותר – 15.5% שחקנים לא קיבלו שכר בזמן.
אופ"א סירבו להגיב על הדו"ח.