$
ספורט עולמי

גבר לבן עם 1.5 מיליארד דולר בכיס

ושמחזיק בקבוצה שלו מאז 1991. וכיום היא שווה לפחות 1.1 מיליארד דולר. קווים לדמותו של הבעלים הממוצע של קבוצת פוטבול מקצועני באמריקה. זה בדיוק האיש שלא סביר שתמצאו אותו בכנס תמיכה בבחירתו מחדש של ברק אובמה

ניצן פלד 09:3623.09.12

לפני קצת יותר משנה התקשורת האמריקאית בכלל, ותקשורת הספורט בפרט, התעסקה רבות במה שכונה"קרב בין מיליארדרים למיליונרים" - והכוונה היתה למאבקים בין השחקנים לבין הבעלים ב־NBA וב־NFL.

 

 

 

ב־NBA - ליגה שבה מרבית הבעלים מפסידים כסף מעיסוקם בספורט המקצועני, וזאת מכיוון שהשחקנים בה הם המשתכרים הגבוהים בעולם הספורט - השביתה נולדה כתוצאה מהמאבק ומנעילת הליגה על ידי הבעלים, והובילה לקיזוז העונה. בפוטבול - הליגה הרווחית ביותר שמכניסה הכי הרבה כסף בעולם - הצדדים הגיעו מהר מאוד לפתרון שלא פגע בעונה כהוא זה, ושממש לא עצר את הצמיחה הבלתי פוסקת בפופולריות של הענף בתוך ארה"ב.

 

בחודש האחרון נפתחה עונת 2012 של ה־NFL כשהדיונים בבתי המשפט מהפגרה הקודמת כבר התמקמו הרחק בזיכרון של האנשים שכל היום חושבים פוטבול. אף אחד לא מזכיר את העונה שעברה. ולמה? כי המצב יופי טופי. מגזין "פורבס" שוב דירג את מועדוני הספורט בעולם לפי שוויים המוערך, ובטופ 50 נכנסו כל 32 קבוצות ה־NFL. ליתר דיוק, כולן נכנסו ב־47 הראשונות. לכבוד פתיחת העונה, וכשכולם ממשיכים להתעשר ואף אחד לא כועס על אף אחד, בחרנו להתמקד דווקא בצד של המיליארדרים - בעלי קבוצות ה־NFL - כדי לענות על השאלה הפשוטה: מיהם בדיוק אותם מיליארדרים?

 

בניגוד לתחקירים דומים שכבר פרסמנו כאן, על בעלי הקבוצות בליגת האלופות ועל בעלי הקבוצות ב־NBA, הרשימה הפעם הומוגנית וקלה בהרבה לאפיון.

 

הבעלים הממוצע הוא גבר לבן (רק אחד מהם לא) בן 68 וחצי ששווה יותר ממיליארד דולר וחצי. הוא מחזיק בקבוצה שלו מאז 1991, וכיום שווי הנכס הזה 1.1 מיליארד דולר. לצורך העניין, פט בוולן (68), הבעלים של דנבר ברונקוס, הוא הבעלים הממוצע. שוויו המוערך הוא מיליארד דולר, הוא קנה את המועדון ב־1984, וכיום מחזיק בנכס השווה 1.1 מיליארד דולר לפי הרשימה של "פורבס". גם העובדה שגדל במשפחה עשירה מאוד לא בדיוק מוציאה אותו מהכלל. אבל אף שאפשר למצוא עוד כמה בעלים בליגה שדי קרובים לממוצעים בכל הקטגוריות המרכזיות, עדיין הצלחנו להפריד אותם לארבעה סוגים. הנה הם.

 

 

ג'רי ריצ'רדסון, הבעלים של קרוליינה פנת'רס בפוזה אופיינית ג'רי ריצ'רדסון, הבעלים של קרוליינה פנת'רס בפוזה אופיינית צילום: אם סי טי

.

הירשת וגם שיבחת?

 

היורש (9 מ־32 הקבוצות מוחזקות על ידי יורשים, 28.1%)

 

ליגת ה־NFL מצליחה להיות הן המפעל הכי מתקדם בארה"ב (מקצועית, תקשורתית ועוד), והן לפיד של שמרנות ומסורת בחברה האמריקאית. העובדה שכמעט שליש מהליגה מוחזקת על ידי בנים (או בנות או נכדים) של בעלים קודמים מוסיפה לפן השמרני של הליגה ולתדמית "המועדון הסגור". בליגה שבה הבעלים הממוצע מחזיק בקבוצה שלו כבר יותר מ־20 שנה, צריך להיות חתיכת מיליארדר כדי להצליח להתפרץ אל תוך החבורה הזו.

 

הנתונים מראים כי היורש הממוצע הוא בן 63, כלומר - צעיר ב־5.5 שנים מהבעלים הממוצע. היורש קיבל את הקבוצה מאביו ב־1995, אחרי שאביו קנה אותה כמה עשרות שנים קודם לכן במחיר של כ־6 מיליון דולר. היום היא שווה כ־1.077 מיליארד דולר, כמו הממוצע בליגה.

 

היורש הוותיק ביותר הוא ביל בידוול, שמחזיק לבדו באריזונה קרדינלס מאז 1972, אז השתלט על אחזקותיו של אחיו בקבוצה. המשפחה מחזיקה בנכס הזה כבר 80 שנה. לעומתו, היורשים החדשים ביותר הם מארק וקארול דיוויס, בנו ובתו של הבעלים האגדי של אוקלנד ריידרס אל דיוויס שמת בשנה שעברה. עם זאת, מארק וקארול, שחיים פחות או יותר כבר 60 שנה, רחוקים מלהיות היורשים הצעירים מכולם - התואר הזה שמור לג'ד יורק מסן פרנסיסקו. הפורטיניינרס שייכים למשפחתו של ג'ד כבר מאז 1977, אבל ב־2009, כשג'ד היה כלכלן מתחיל בן 29 בלבד, החליטו הוריו להעניק לו את השליטה במועדון. בינתיים הוא כבר הספיק להוביל אותו לפלייאוף ולפקח על בניית אצטדיון חדש. כך שבסן פרנסיסקו יש יורש בשער.

 

בכל הנוגע לעושרם של היורשים, מתברר שהם קצת פחות עשירים מיתר הבעלים. במקרים רבים רוב הונם מתבסס על קבוצת הפוטבול שקיבלו, ומכיוון שרובם לא ירשו בנוסף גם חברות ציבוריות ענקיות, הונם נותר בגדר תעלומה. עם הון ממוצע מוערך של 675 מיליון דולר, שגם הוא מבוסס על יותר מדי ניחושים מלומדים, הם נמצאים רחוק מהבעלים הממוצע, ששוויו המוערך הוא יותר מכפול. שני הבעלים ה"עניים" מכולם הם יורשים (דן רוני מפיטסבורג וסטיב טיש מהג'איינטס, 130 מיליון דולר ו־170 מיליון דולר בהתאמה). היורש העשיר מכולם הוא גם הקולני מכולם, ג'ים אירסיי מאינדיאנפוליס קולטס, שהונו מוערך ב־1.4 מיליארד דולר.

 

אבל בכל הנוגע להשבחת הנכס, אין לקבוצות שעוברות בירושה מתחרים. תשע הקבוצות שמוחזקות על ידי יורשים שוות כיום בממוצע פי 189 יותר (ללא חישובי אינפלציה) מאשר עלותן בזמן הרכישה. הרחק לפני כולם בקטגוריה הזו נמצאת שיקגו ברס, קבוצה ששווה 1.19 מיליארד דולר ונקנתה על ידי משפחתה כבר ב־1920 תמורת 100 דולר. חתיכת עסקה.

 

 

דן רוני, הבעלים של פיטסבורג סטילרס. הבעלים "הכי עני" עם שווי מוערך של 130 מיליון דולר דן רוני, הבעלים של פיטסבורג סטילרס. הבעלים "הכי עני" עם שווי מוערך של 130 מיליון דולר צילום: אי פי אי

 

האבות המייסדים

המייסד (4 מ־32, 12.5%)

 

בחלק מהמקרים היורש קיבל את הקבוצה ממי שהקים אותה. אבל בארבעה מקרים שונים בליגה המועדון עדיין מוחזק על ידי המייסד המקורי. שניים מהם, ראלף ווילסון מבופאלו ובאד אדמס מטנסי, שילמו רק 25 אלף דולר ב־1960 כדי לקבל קבוצה בליגת ה־AFL, שתשע שנים לאחר מכן אוחדה עם ה־NFL. כיום ווילסון (בן 93, שווי מוערך של 0.9 מיליארד דולר) ואדמס (בן 89, 1.2 מיליארד דולר), מחזיקים בקבוצות השוות 0.805 מיליארד דולר ו־1.01 מיליארד דולר בהתאמה. אפשר להבין למה הם לא עוזבים.

 

השניים האחרים הם ג'רי ריצ'רדסון מקרוליינה ורוברט סי מקניר מיוסטון. הם מופרדים מווילסון ומאדמס רק בגלל הוותק. ריצ'רדסון, שב־1959/60 הספיק לשחק פוטבול כמקצוען בבולטימור קולטס, התעשר בעסקי המסעדות לאחר קריירת הפוטבול שלו, וב־1993 שילם 206 מיליון דולר כדי להקים קבוצת NFL בקרוליינה. קבוצה זו ניצחה בקרב על הזכות לקבל קבוצה את בולטימור, שבאותם ימים עדיין ליקקה את פצעי המעבר של הקולטס לאינדיאנפוליס ב־1984. מקניר שילם ב־1999 700 מיליון דולר כדי לראות את הטקסאנס שלו מתחילים לשחק ביוסטון ב־2002. מקניר, העשיר בהרבה מריצ'רדסון (1.5 מיליארד דולר לעומת 0.5 מיליארד דולר), מחזיק כיום בקבוצה השווה 1.3 מיליארד דולר, מקום חמישי בליגה.

 

 

סטיב מקנאייר, הבעלים של יוסטון טקסאנס (מימין). אחד מהיחידים שהקים את הקבוצה שהוא הבעלים שלה סטיב מקנאייר, הבעלים של יוסטון טקסאנס (מימין). אחד מהיחידים שהקים את הקבוצה שהוא הבעלים שלה צילום: אם סי טי

 

ותודה להוריי...

כסף של אבא (4 מ־32, 12.5%)

 

אוקיי, ההגדרה "כסף של אבא" אולי לא מדויקת לכולם. בכל זאת - חלק מהאנשים כאן אמנם נכנסו לעסק שאביהם הקים, אבל הם היוו חלק אינטגרלי בהפיכת העסק למכונת מזומנים בסדרי גודל עולמיים. ולמרות זאת, כל הארבעה נולדו למשפחות עשירות במיוחד, וקשה להאמין שאחרת היו מצליחים להיכנס לחבורה האקסקלוסיבית של בעלי קבוצות NFL.

 

פט בוולן, בעלי דנבר שהזכרנו בהתחלה, נולד למשפחה עשירה מנפט, הפך לעו"ד מצליח, נכנס לנדל"ן ולמכרות, וב־1984 שילם 78 מיליון דולר כדי להציל את הברונקוס מפשיטת רגל. רוברט ווד ג'ונסון (65) הוא נצר למשפחה שאתם מכירים מג'ונסון אנד ג'ונסון (נכד־רבא של המייסד). עם הון אישי המוערך ב־3.5 מיליארד דולר, עסק מרבית חייו בפעילויות פילנתרופיות והשקיע במחקרים רפואיים. ב־2000 שילם 635 מיליון דולר כדי לקנות את ניו יורק ג'טס. וויליאם קליי פורד, שבגיל 87 הוא הנכד החי האחרון של הנרי פורד (הונו מוערך ב־1.2 מיליארד דולר), רכש ב־1964 את דטרויט ליונס תמורת 4 מיליון דולר.

 

את הרשימה משלים ג'ימי האסלם השלישי, בנו של מייסד חברה מוצלחת לתחנות התרעננות לנהגי משאיות. האסלם, שהונו מוערך ב־1.5 מיליארד דולר, קנה השנה את קליבלנד בראונס בעסקה המוערכת בקצת יותר ממיליארד דולר. כתוצאה מכך, לצד מי שרכש את הג'אגוארס מג'קסונוויל השנה, הם הבעלים היחידים שלא ראו תשואה על ההשקעה שלהם. בינתיים.

 

 

גרין ביי פאקרס. בבעלות האוהדים גרין ביי פאקרס. בבעלות האוהדים צילום: איי פי

 

"החלום האמריקאי"

המתעשר (14 מ־32, 43.7%)

 

אם אתם מאלה שעשו חישוב מהיר ומצאו שהגענו רק ל־31 קבוצות, אתם צודקים - גרין ביי פאקרס, אולי המועדון המצליח בתולדות הענף, מוחזק בבעלות משותפת על ידי האוהדים שלו. אבל זה נושא לסיפור אחר לגמרי. אנחנו נשארים עם הבעלים המיליארדרים ומגיעים לקבוצה האחרונה, הגדולה מכולם, של אלה שהתעשרו בשלל תחומים ומתישהו בחיים הצליחו לרכוש קבוצת NFL.

 

14 חברים יש בקבוצה הזו, כולם ללא יוצא מן הכלל מיליארדרים. הם עשו את הכסף שלהם בנדל"ן (ארבעה מהם), אבל גם כתוצאה מיוזמות נהדרות - החל בענפים מסורתיים יותר כמו אנרגיה, תעשייה, ייצור מזון והשקעות בבנקים; דרך הקמת חברות ביטוח, כוח אדם או אפילו חלפים לרכב; וכלה בתקשורת, טכנולוגיה ובידור. גם מייסד הום דיפו נמצא כאן.

 

בהתאם למה שאפשר היה לצפות מאנשים שחצבו את דרכם אל פסגת הפירמידה הכלכלית, כאן נמצאים השמות המוכרים לקהל הרחב: פול אלן מסיאטל, שייסד את מיקרוסופט עם ביל גייטס; ג'רי ג'ונס מדאלאס שהוא סלב בקנה מידה כל־אמריקאי; סטן קרונקי מסנט לואיס (מחזיק גם בארסנל מהפרמיירליג ובדנבר מה־NBA); ומלקולם גלייזר מטמפה ביי (שהוא גם הבעלים של מנצ'סטר יונייטד). כאן נמצא גם שאהד חאן שרכש השנה את ג'קסונוויל. חאן הגיע לארה"ב ב־1966 כנער פקיסטני בן 16, חסר רכוש. היום הונו מוערך ב־2.5 מיליארד דולר.

 

במעמד הרכישה הם השקיעו בקבוצה שלהם 439 מיליון דולר בממוצע - יותר מכל קבוצת בעלים אחרת שהוצגה כאן. הם ראו עד היום ששווי הקבוצות שלהם מאמיר ל־1.15 מיליארד דולר לקבוצה, והשווי האישי שלהם מגיע ל־2.7 מיליארד דולר (הרבה בזכות 14 מיליארד הדולרים של אלן, אבל זה לא שהאחרים הם קבצנים). ועדיין, כששמונה מהם רכשו את הקבוצה עוד לפני שנת 2000, גם המתעשרים החדשים האלה כביכול לא מצליחים לשנות את התדמית של בעל קבוצת ה־NFL הממוצע - היושב על הרים של כסף, שברובו המכריע נאסף כבר לפני הרבה מאוד שנים, כשארה"ב היתה מדינה אחרת לגמרי, כשהכלכלה שלה היתה חזקה בהרבה והמיעוטים בה היו מדוכאים וחלשים. כך שלגבי דבר אחד אתם יכולים להיות בטוחים - ברק אובמה לא יקיים את הכנס הבא שלו במשרדי הליגה בניו יורק.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x