ורשביאק הודיע על פרישה: "אין ספורט בישראל"
יו"ר הוועד האולימפי פרש מתפקידו אחרי 16 שנה: "אם היינו חוזרים עם מדליה מלונדון זה אומר שיש פה ספורט? אני לא חושב. בכיתי כשזאבי הפסיד, שטילוב לא עמד בלחץ. לפני שהגעתי לא היה פה כלום. פנסיה לספורטאים? כבר נתנו להם מעל ומעבר"
סוף עידן? יו"ר הוועד האולימפי, צבי ורשביאק, עורך בשעה זו מסיבת עיתונאים בה הוא צפוי להודיע על פרישה מתפקידו. "אני בעצם מסכם 16 שנה כיו"ר הוועד האולימפי. ביקשתי שתבואו על מנת לספר לכם בראשי פרקים מה קרה לנו בתקופה זו וגם לגבי תוכניות לעתיד", אמר בפתיחת דבריו.
ורשביאק, אשר משמש בתפקיד זה מאז 1996, התלבט רבות בשאלה זו מאז המשחקים האולימפיים האחרונים בלונדון, לקראת הימים האחרונים, ולאחר מחשבות עם בני משפחתו, הגיע להחלטה הסופית.
ורשביאק המשיך: "לוועד האולימפי נכנסתי ערב המשחקים האולימפיים באטלנטה 1996, כשההתאחדות לספורט פורקה, בניגוד לרצון של האיגודים, וכל איגוד חויב להיות עצמאי. ספורטאים היו מגיעים לשדה התעופה על מנת לנסוע למחנה אימונים, ומגלים כי אין כסף לטוס. לפני אטלנטה נבחרת השחייה רצתה לנסוע לשיקאגו, אך גילתה בריכה עגולה של מלון".
לאחר מכן התייחס יו"ר הוועד האולימפי היוצא להישגים הדלים של המשלחת הישראלית באולימפיאדה שנערכה בקיץ האחרון: "בעקבות ההישגים הגדולים באליפויות אירופה ועולם בענפים השונים, הכרזנו שאנחנו מצפים ל-3 מדליות. כל הקשקשנים והצעקנים - אף אחד מהם לא חשב שלי קורזיץ לא תחזור עם מדליה, אחרי שחצי שנה קודם לכן זכתה בזהב באליפות העולם. היו לנו ספוראים שהיו קרובים לכך, אבל בספורט יש ציפיות ואכזבות".
"רוב הספורטאים, אם תבדקו את הצפי מול התוצאות - עמדו ביעדים. הספורטאים שמהם ציפינו למדליות לא עמדו בציפיות. אני לא יכול להגיד שהם לא עשו את מירב המאמצים. יכול להיות שכמה ספורטאים, כמו אלכס שטילוב למשל, פשוט לא עמדו בלחץ. שטילוב, שדורג במקום הראשון בשלב המוקדמות, לא היה עצמו בגמר. אולי המחשבה שכולם כבר ראו אותו עם מדליה גרמה לו להיכשל".
"מאטלנטה ועד האולימפיאדה בלונדון ספורטאים שלנו השיגו 101 מדליות, לפני זה הם השיגו בקושי חמש. חזרתנו מלונדון קצת זעזעה אותנו, כי החל מהמשחקים בברצלונה חזרנו עם לפחות מדליה אחת. אני שואל את עצמי - אם היינו חוזרים מלונדון עם מדליות זה אומר שיש ספורט בארץ? אולי המצב הזה יחזיר אותנו למקומנו. לקראת האולימפיאדה בברזיל נצטרך לחפש במיקרוסקופ ובפיצנטה אחר מועמדים למדליה".
על הכישלון של שחר צוברי אמר: "משכנו יותר מדי את המאבק בין משיח לצוברי ופגענו בשחר, זו בהחלט הייתה טעות. ניסינו לתת את הכול לספורטאים, אבל תמיד יש טעויות ותמיד עלול להיות חסר משהו".
בנוגע לאריק זאבי, שסיים את דרכו בלונדון עם הפסד מהיר בסיבוב הראשון, אמר: "לא היו לי טענות לזאבי שהפסיד תוך 34 שניות. בכיתי כשזה קרה. הטענות שלי כלפיו היו בבייג'ינג כי לתפיסתי הוא לא נתן את נשמתו, אולי אני טועה. נטע ריבקין השיגה את הקריטריון לקראת הסוף ומאז לא עשתה כלום, המאמנים העירו לה והיא נפנפה אותם, היא סיימה שלישית באליפות ישראל".
על התלונות הרבות באשר לתנאים הבלתי-מספקים שמקבלים הספורטאים האולימפים, אמר ורשביאק: "תפקיד הוועד האולימפי הוא לפתח את הרעיון האולימפי, לייצג את ישראל בפני הוועד האולימפי הבינלאומי, לדאוג להשתתפות במשחקים ולהעלות את רמת הספורט. אנחנו לא מעסיקים ספורטאים או מאמנים.
"למה אנחנו לא נותנים פנסיה? הספורטאים הם לא שלנו, הם של האגודות והאיגודים, אנחנו רק עוזרים. האימונים והכספים שהמדינה נותנת, ניתנים לאיגוד לא לנו. ספורטאי בממוצע נמצא פה 4 שנים, איך נסדר לו פנסיה? סידרנו מלגת לימודים מלאה באוניברסיטה.
"באירופה לא משלמים משכורת, גם לא האיגוד, יש ספונסרים, ויש משטרה, מכבי אש או בתי סוהר והם הופכים להיות עובדים שלהם וממשיכים שם אחרי הפרישה, וכך מסתדרים בחיים. כשביקשנו שיקצו למאמנים עשר משכורות של מורים אז אי אפשר היה. גם מה שאנחנו נותנים לספורטאים זה מעל ומעבר".
ממגרש הכדורגל ליו"ר הוועד האולימפי
ורשביאק, שיחגוג מחר את יום הולדתו ה-74, עבר שורה של תפקידים רבים במהלך הקריירה. בעבר היה מזכיר הועד האולימפי בישראל (1995-1997), יו"ר מזכירות מכבי בישראל ויו"ר איגוד טניס שולחן. כמו כן היה שחקן כדורגל בעברו.
בנוסף אפשר למנות גם את תפקידו כיו"ר מכבי ישראל, חבר הנהלת מכבי העולמית, סגן יו"ר הועדה למשחקי המכביה, חבר הנהלה במועצה להסדר ההימורים בספורט וחבר הנהלה בספורטוטו.
במהלך כהונתו ספורטאי ישראל זכו במספר גדול של מדליות באליפויות עולם ואירופה וחמש מדליות אולימפיות. בשנת 2009 חנך בסמוך למשרדים החדשים בהדר יוסף שבתל אביב את החוויה האולימפית, מיצג מולטימדיה המעביר את הערכים האולימפיים של מצוינות, הישגיות, נחישות, התמדה וסולידריות ובו גם מייצג נכבד של הלפידים האולימפיים במשחקי הקיץ וחורף.
אבל לא הכל ורוד. לא מעט פרשות לא מחמיאות נקשרו לשמו של ורשביאק. עד מרץ 2011 הוא שימש כיו"ר הוועד האולימפי גם כדירקטור במועצה להסדר ההימורים בספורט, אולם ההחלטה על אי הארכת כהונתו נבעה בעקבות פרשת הקמת האצטדיון בנס-ציונה והתקבלה לאחר שהיועץ המשפטי לוועד האולימפי קבע כי "התנהלותו של ורשביאק הייתה נגועה בניגוד עניינים חמור".
ורשביאק עתר לבג"ץ כנגד החלטת שר האוצר ושרת התרבות והספורט שלא להאריך את כהונתו, בטענה שלא נפל כל פגם במעשיו, אולם בדיון שנערך בעתירה בדצמבר 2011 הודיע כי הוא מושך את העתירה.
כמו כן היה ורשביאק מנהל מפעל תנובה ברחובות ב-1995, בזמן שהתגלתה פרשת הסיליקון בחלב. בעקבות חקירה פנימית הודתה הנהלת תנובה במחדל, כאשר מנכ"ל החברה, יצחק לנדסמן, התנצל בהודעה אישית על הפרשה, על הטיוח, והורה על השעייתו של ורשביאק.
מי יהיה היורש?
מאחורי הקלעים ישנו מאבק נוסף על הבכורה, כאשר גם האופציה שמכבי תריץ את אריה זייף, המשמש כיום גזבר כבוד של הוועד האולימפי וחבר הנהלה, עלתה. מולו ככל הנראה גם יתמודד על התפקיד יגאל כרמי, יו"ר מכבי ישראל ומנכ"ל חברת תדיראן סוללות.