אסיה - מנוע הצמיחה של הפרמיירליג
הפרמיירליג תרוויח 1.47 מיליארד דולר מערוצי השידור באסיה לבדה עבור הזכות לשדר בשידור חי את המשחקים
הפרמיירליג תרוויח 1.47 מיליארד דולר (941 מיליון ליש"ט) מערוצי השידור באסיה לבדה עבור הזכות לשדר בשידור חי את המשחקים. החוזה בתוקף מהעונה הנוכחית ועד 2016, כך חושף Sportingintelligence. הסכום מדגיש את החשיבות של היבשת לליגה הבכירה בכדורגל האנגלי . מחקר שערך אתר הספורט מצא כי הליגה תרוויח 2.23 מיליארד ליש"ט מהמכירה של כל זכויות השידורים החיים מחוץ לאנגליה עבור תקופה של שלוש שנים בין 2013 ל-2013, כשאסיה מייצגת את הנתח הגדול ביותר מההכנסה הזו.
- שפל של כל הזמנים בפרמיירליג: רק 33% מהשחקנים הם אנגליים
- יותר מאי פעם: אוהדים צורכים כדורגל דרך המכשירים הניידים
- למה קבוצות הפרמיירליג זולות יותר מהקבוצות בליגת הפוטבול
הנתונים המקבילים עבור התקופה בין 2010-2013, עמדו על 1.437 מיליארד ליש"ט לכל זכויות השידור מחוץ לאנגליה, ו-531 מיליון ליש"ט מאסיה בלבד. הסכום הכולל צמח ב-55%, בהובלת זינוק של 77% בשווי הזכויות באסיה.
עליות נרשמו גם באזורים אחרים, אך בשיעורים נמוכים יותר. אסיה מייצגת הכנסה של 940.8 מיליון ליש"ט, אחריה אירופה שמשלמת 607.2 מיליון ליש"ט, אפריקה דרומית לסהרה מקדימה במקצת את המזרח התיכון וצפון אפריקה (MENA), שהוא האזור היחיד בו נרשמה ירידה בשווי, אחריהם צפון אמריקה והקאריביים ודרום אמריקה.
על אף האוכלוסייה הרחבה של אסיה, ערוצי השידור ביבשת ממשיכים לשלם תעריף ממוצע של 22 פני למשק בית עבור זכויות השידור באסיה של משחקי הפרמיירליג בין 2013-16. עם זאת, הנתון הזה גבוה בשאר האזורים, באירופה לדוגמה הוא טיפס ל-82 פני.
העסקאות הגדולות ביותר באסיה נחתמו בתאילנד (204.8 מיליון ליש"ט עבור שלוש שנים, בעסקה הכוללת גם את לאוס וקמבודיה), סינגפור (190.1 מיליון ליש"ט), הונג קונג (128 מיליון ליש"ט) ומלזיה (128 מיליון ליש"ט).
כיצד הושגו הסכומים העצומים הללו? בפשטות, בכל מקום שבו יש מאגר אוהדים נלהב בשילוב עם תחרות בשוק הטלוויזיה בתשלום, יש פוטנציאל לזינוק בשווי זכויות השידור. בהתאם, קייבל תאי הולדינגס גברה על טרו ויזיון בתקווה להרוויח מקדחת הפרמיירליג בתאילנד. בסינגפור, סינגלטל עקפה את היריבה סטארהאב (אף שדרישות הרגולציה בסינגפור מחייבות ששתי המפעילות ישיגו את המשחקים עבור הלקוחות שלהן), NowTV בהונג קונג (בבעלות PCCW) גברה על היריבה i-Cable וכן הלאה.
משחקי הפרמיירליג נתפסים כנכס חובה בחלק מהשווקים, זאת מכיוון שהם מעלים את המכירות של ערוצי הטלוויזיה בתשלום. בסינגפור, סינגטל משלמת את המקבילה במטבע המקומי של 35.20 ליש"ט עבור כל משק בית במדינה, בהונג קונג הסכום עומד על 17.78 ליש"ט ובתאילנד על 2.30 ליש"ט.
בקצה השני של הסקאלה, מחזיקי הזכויות הסינים משלמים 2 פני בלבד עבור שלוש השנים המדוברות. זהו שוק שלא קל לפרמיירליג לחדור אליו, והוא עוד רחוק מבשלות. עם זאת, כאשר יבשיל הוא יטמון בחובו פוטנציאל צמיחה רחב היקף מבחינת שוק ערוצי הטלוויזיה בתשלום בסין, זאת במידה והפרמיירליג יצליח לבסס עצמו כנכס שאי אפשר בלעדיו.
הודו מייצגת מקרה מבחן מעניין. זכויות השידור של הפרמיירליג במדינה (בעסקה שכוללת מדינות נוספות בדרום אסיה) טיפסו ל-145 מיליון דולר עבור 2013-16 מ-45 מיליון דולר עבור החוזה הקודם. מאמר בנושא באקונומיק טיימס אוף אינדיה מסביר כי בסטאר ספורטס כל כך מעוניינים לדחוף קדימה את הרפמיירליג שהם שכרו את אייקון הקריקט MS דהוני שיככב בפרסומות שלהם. במודעות מוצג דהוני "דבוק למסך הטלוויזיה שמשדר משחקים של הפרמיירליג בכל סוף שבוע, בעוד משפחתו וחבריו מחפשים אותו. הקפטן ההודי ידוע בחיבתו לכדורגל בכלל ובאהדתו למנצ'סטר יונייטד בפרט, והוא חלם בצעירותו להפוך לשוער כדורגל מצליח".
מחזיקי הזכויות בהודו מציעים גם לראשונה פרשנויות בהינדית ובכוונתם להתרחב לקבוצות דמוגרפיות נוספות.
מחוץ לאסיה, נרשמו גם כן עסקאות גדולות אם כי לא במזרח התיכון וצפון אפריקה (שבה נחתמה עסקה אחת בלבד עם אל ג'זירה) ואפריקה דרומית לסהרה (שתי עסקאות, שתיהן עם סופרספורט – אחת עבור ניגריה והשנייה לשאר האזור). העסקאות הגדולות ביותר באירופה בוצעו בצרפת ובאזור הנורדי. העסקה הגדולה ביותר בצפון אמריקה היא בארה"ב ובדרום אמריקה בברזיל.
ערוצי השידור האירופיים מחוץ לבריטניה שילמו סכום מצרפי של 607 מיליון ליש"ט עבור זכויות השידורים החיים בתקופה המדוברת, בצרפת בעיקר נרשמה עלייה משמעותית בסכומים. קאנאל פלוס שילמה 80 מיליון יורו (67 מיליון ליש"ט) עבור הזכויות בין 2010-13, אך סכום זה טיפס ב-125% ל-180 מיליון יורו (151 מיליון ליש"ט) עבור 2013-16, זאת בעקבות מלחמת מחירים צמודה עם הערוץ המתחרה BeIN Sport, שבבעלות קטאר.
באזור הנורדי לתקופה שבין 2010-13 מכרה הפרמיירליג את זכויות השידור המשולבות לשבדיה, דנמרק, נורבגיה ופינלנד לחברת ייעוץ מתווכת, מדג' (Medge), בהנהלת הסוכן לשעבר רונה האג (Rune Hauge) עבור 123 מיליון יורו. מדג' מכרה את הזכויות בנפרד לכל מדינה ורשמה רווח גדול. בפעם הנוכחית בפרמיירליג מכרו ישירות למדינות ובנפרד, כך שהרווח נותר בידי הליגה.
צרפת וסקנדינביה ביחד מייצגות למעלה ממחצית מההכנסה האירופית מחוץ לבריטניה.
לשתי מדינות בלבד ברחבי העולם אין זכויות שידור למשחקי הפרמיירליג: צפון קוריאה ואלבניה.