הספונסריות של המונדיאל סובלות מהשחיתות של פיפ"א
עפ"י סקר שנערך לאחר היום הראשון של משחקים בברזיל, 9.26% מהאזכורים של השותפות והספונסריות של פיפ"א כללו מונחים כמו "שחיתות" ו"בלאגן"
המחאות בברזיל בשילוב עם שערוריית השחיתות בבחירתה של קטאר למארחת מונדיאל 2022, משפיעות לשלילה על רבות מהספונסריות והשותפות של המונדיאל, כך עולה מסקר שערכו ב-Global Language Monitor לאחר היום הראשון של משחקים בברזיל. עפ"י הממצאים, 9.26% מהאזכורים של השותפות והספונסריות של פיפ"א כללו מונחים כמו "שחיתות" ו"בלאגן".
- פקיסטן - ספקית מרכזית של הכדורים של אדידס במונדיאל 2014
- מונדיאל 2014: נייקי בונה על השחקנים והקבוצות, אדידס בונה על פיפ"א ומסי
- אדידס מצפה שהמונדיאל בברזיל יקפיץ את הכנסותיה ב-8%
המחקר השתמש במדד ההשתייכות למותג (BAI), על מנת למדוד עד לאיזה היקף שש השותפות ושמונה הספונסריות משויכות עם מונחים מסוג זה, כשניקוד גבוה מצביע על קשר חזק. מתוך שש השותפות, הניקוד של סוני הוא הגבוה ביותר ועומד על 279 נקודות, אחריה מדורגות ויזה, אדידס, יונדאי-קיה וקוקה-קולה. באופן מפתיע, אמירייטס, חברת התעופה של דובאי, דורגה שישית עם ניקוד של 50.86.
מבין שמונה הספונסריות, הניקוד של באדוויזר הוא הגבוה ביותר ועומד על 73.47, בעוד שקסטרול קיבלה את הניקוד הנמוך ביותר של 1.42 נקודות בלבד. הסקר נערך לאחר שבחודש שעבר חשף ה"סאנדיי טיימס" כי מסמכים סודיים שהגיעו לידיו מוכיחים כי בכירים בפיפ"א קיבלו סכום כולל של 5 מיליון דולר כדי להצביע בעד קטאר כמארחת מונדיאל 2022.
פיפ"א טענה בתגובה כי ההאשמות נובעות מגזענות. התגובה הזו גררה לא מעט ביקורות בכמה מהמדינות, בייחוד באירופה, שבה אופ"א מובילה את ההתנגדות לניסיונות של נשיא הארגון ספ בלאטר לרוץ בשנה הבאה לכהונה חמישית כנשיא. קרוב לוודאי שהשותפות שקיבלו את הניקוד הגבוה ביותר, כמו סוני, ויזה ואדידס, הן בעלות ההשתייכות המוכרת ביותר לפיפ"א. הן כנראה אף ציפו לתגובת הנגד, שכן כל השלוש הזהירו את פיפ"א להתייחס ברצינות להאשמות השחיתות.
בשבוע שעבר, מסרה סוני כי היא מצפה שפיפ"א תבטיח שהחשיפה "תיחקר בהתאם", בעוד שוויזה אמרה כי היא מקווה שפיפ"א "תנקוט בפעולות ההולמות להגיב לחקירה הנוכחית וההמלצות שלה". אדידס, השותפה הוותיקה ביותר של פיפ"א שחידשה בנובמבר את חוזה הספונסרשיפ שלה עד 2030 מסרה אף היא בתגובה: "הטון השלילי בדיון הציבורי על פיפ"א בשלב זה אינו טוב לא לכדורגל ולא לפיפ"א ולשותפות שלה".
המצב בברזיל, שבה המפגינים ממשיכים למחות ברחובות נגד ההוצאות המופרזות לארגון המונדיאל בעוד המדינה מתמודדת עם אינספור בעיות חברתיות, תרם אף הוא ליחסי הציבור השליליים. לפני משחק הפתיחה ביום חמישי בין ברזיל לקרואטיה, נערכו הפגנות בלפחות 10 ערים ברחבי המדינה. במקרים הגרועים ביותר, שעות ספורות לפני טקס הפתיחה בארנה קורינתיאנס בסאו פאולו, 100 מפגינים הציתו שריפות ויידו אבנים לעבר כוחות המשטרה בניסיון ברור לחסום רחוב שמוביל למקום.
הפרעות דומות נצפו בריו דה ז'נרו, העיר שבה יתקיים גמר המונדיאל ב-13 ביולי, זמן קצר לאחר סיום משחק הפתיחה.