בסעודיה לא מעכלים את כניסת הנשים לאצטדיוני הכדורגל
הרצון של הממשלה הסעודית לגוון את מקורות ההכנסה של המדינה ולהפוך יעד אטרקטיבי לתיירים ולמשקיעים מכל העולם עומד בבסיס הפתיחות היחסית כלפי הנשים. יחד עם זאת, יש לזכור כי שילוב הנשים בחברה הסעודית ובוודאי בתחום הספורט צריך לעשות עוד כברת דרך ארוכה, גם בהשוואה למדינות ערביות אחרות
19:0812.01.18
היסטוריה בסעודיה: כניסת נשים לאצטדיוני הכדורגל הותרה היום (ו') לראשונה - במשחק בליגה הראשונה בין קבוצת אל-אהלי לקבוצת אל-באטן באצטדיון ע"ש המלך פהד.
קראו עוד בכלכליסט:
- סעודיה: המסים עולים? עובדי המדינה יפוצו ב-260 דולר בחודש
- השחמטאית שסירבה לעטות חיג'אב: "המצפון חשוב יותר מהתואר אלופת העולם"
- לראשונה - סעודיה פותחת את הממלכה לתיירים
בשבת צפויות הנשים לאכלס את היציעים ב"קלאסיקו" הסעודי בין אל-הילאל לבין אל-איתחאד בג'דה ובהמשך החודש תותר כניסתן למשחק שייערך בחלק המזרחי של הממלכה בעיר דמאם.
כניסה חופשית לנשים לכל המשחקים ובכל מועד עדיין לא על הפרק בממלכה השמרנית שעוברת בשלוש השנים האחרונות תהליך של שינוי לקראת שילוב נרחב יותר של הנשים בחברה, וזאת כחלק מרפורמה כלכלית מקיפה אותה מנסה להנחיל יורש העצר והאיש הכל יכול בממלכה, הנסיך מוחמד בן סלמאן.
נשים סעודיות צופות במשחק כדורגל לראשונה אי פעם צילום: אי פי איי
בין השאר החליטו הרשויות בשנה שעברה כי בקרוב תותר גם נהיגת נשים – איסור שפגע קשות בתדמיתה הבינלאומית של סעודיה במערב במשך שנים ארוכות. הרצון של הממשלה הסעודית לגוון את מקורות ההכנסה של המדינה ולהפוך יעד אטרקטיבי לתיירים ולמשקיעים מכל העולם עומד בבסיס הפתיחות היחסית הזו כלפי הנשים. יחד עם זאת, יש לזכור כי שילוב הנשים בחברה הסעודית ובוודאי בתחום הספורט צריך לעשות עוד כברת דרך ארוכה, גם בהשוואה למדינות ערביות אחרות (למשל בצפון אפריקה) בטרם אפשר יהיה לומר כי המהפכה הושלמה.
בילוי לכל המשפחה
להיתר שמקבלות הנשים להיכנס לאצטדיונים יש גם היבט כלכלי. הרשויות בסעודיה צופים כי היתר הנשים לצפות במשחקי כדורגל יוביל לשינוי דפוסי הבילוי בתחום הספורט בממלכה, מענף הנצפה על ידי גברים בלבד לענף ספורט המיועד למשפחות.
זו הסיבה שהסעודים החליטו לשדרג את האצטדיונים הגדולים במדינה, לא רק מבחינת קיבולת הצופים ויצירת יציעים נפרדים לנשים, אלא גם מבחינת היצע השירותים והמתקנים המוצעים בהם כך שיוכלו לענות על צורכי הבילוי המשפחתי.
במקביל, נקבעו על ידי ההתאחדות לכדורגל מחירי הכרטיסים, כדי לעודד את הגעת הנשים למשחקים – בין 10 ל-50 ריאל (בין 2.5 דולר ל–13 דולר) – למושבים הרגילים, בעוד שמחיר לתא זהב המיועד למשפחות יתחיל מ-7,000 ריאל (כ-1,800 דולר). הרצון לראות יותר נשים באצטדיונים הוא גם חלק מהדגש שמקבל ענף הבידור בממלכה, כולל היתר לפתוח מחדש בתי קולנוע אחרי הפסקה של עשרות שנים.
ובינתיים, כניסת הנשים לאצטדיונים מעוררת מחלוקת קשה בקרב הציבור הסעודי.
על כך ניתן ללמוד מהדיונים שנערכו בנושא במהלך השבועיים האחרונים ברשתות החברתיות. נושא זה הפך לקרב האשטגים בין "הליברלים" המצדדים במהלך שהריצו קמפיינים כמו "העם מברך על כניסת הנשים לאצטדיונים" לבין המתנגדים מקרב "השמרנים" שהביעו את דעתם הנחרצת נגד המהלך בין השאר באמצעות האשטג כמו "הבנות המכובדות לא ייכנס לאיצטדיונים". כרגע נראה כי לא ניתן לגשר על הבדלי הגישות ולכן הוויכוח בנושא זה אינו צפוי להסתיים בקרוב.
הכותב הינו מנהל חברת קונקורד המזה"ת