דלויט: הכדורגל האירופי מייצר יותר מ-25 מיליארד יורו בשנה בפעם הראשונה בהיסטוריה
פירמיית הייעוץ וראיית החשבון, דלויט, פרסמה את הדו"ח הפיננסי השנתי שלה שעוסק בבריאותו הכלכלית של הכדורגל האירופי. חמשת הליגות הגדולות מייצרות 58% מכלל ההכנסות של כלל הכדורגל האירופי
09:1307.06.18
פירמיית הייעוץ וראיית החשבון, דלויט, פרסמה את הדו"ח הפיננסי השנתי שלה שעוסק בבריאותו הכלכלית של הכדורגל האירופי. דלויט סקרו את הנתונים מהליגות הבכירות של אירופה לעונת 2016/17 והגיעו למספר מסקנות בדו"ח ה-27 שהם מוציאים.
קבוצות הכדורגל האירופאי הכניסו 25.5 מיליארד יורו בעונת 2016/17. עלייה של 3.5% בהשוואה ל-24.6 מיליארד יורו בעונת 2015/16.
חמשת הליגות הגדולות הכניסו 58% מכלל ההכנסות של הכדורגל האירופי - 14.7 מיליארד יורו.
עמרי ביתן
עמרי ביתן, מוביל תחום הספורט בפירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte ישראל, מסכם את הנקודות הראשיות בדו"ח:
* "הדו"ח השנה בסימן דומיננטיות אנגלית – הליגה האנגלית ממשיכה לשבור שיאי הכנסות ומגדילה את הפערים בראש הטבלה הכלכלית. מעבר להכנסות שיא של מעל 5 מיליארד יורו לכלל הליגה, באופן מדהים כל אחד מ- 20 המועדונים רשם בשנה האחרונה שיא הכנסות של כל הזמנים. בשילוב עם מנגנוני השליטה בהוצאות המשופרים (Financial Fair Play של אופ"א והמנגנונים המקומיים באנגליה) – צמיחת ההכנסות היא גם גבוהה יותר מהצמיחה בעלויות השכר, דבר הדוחף את הקבוצות האנגליות לכיוון של רווחיות עקבית ושיפור מתמיד של האיתנות הפיננסית, דבר שהיה בגדר חלום רחוק רק לפני עשור או שניים
* "למרות שהיא מוסיפה להיות הליגה בעלת ממוצעי הקהל הגבוהים באירופה, הבונדסליגה הגרמנית מאבדת את מקומה כסגנית בטבלה הכלכלית לטובת הליגה הספרדית, בעיקר עקב השיפור במצב בספרד בעקבות המעבר למכירה מרוכזת של זכויות השידור. יחד עם זאת יש לזכור כי גם הליגה הספרדית וגם הגרמנית נמצאות במרחק משמעותי מהמובילות של הליגה באנגליה, כאשר הליגה האנגלית מייצרת הכנסות של קרוב לפי 2 מהליגות בספרד ובגרמניה. הליגה הספרדית הכניסה 2.9 מיליארד יורו בעונת 2016/17 והבונדסליגה 2.8 מיליארד יורו. הסריה A רביעית בגודלה באירופה עם הכנסות של 2.07 מיליארד יורו והצרפתית חמישית, 1.6 מיליארד יורו.
ריאל מדריד חוגגת זכייה בליגת האלופות צילום: איי פי איי
* "לצד המשך הצמיחה המונעת באופן משמעותי מעליית מחירי זכויות השידור, מועדונים רבים בליגות הגדולות פועלים במרץ לפתח מקורות הכנסה נוספים ולחדור לשווקים חדשים, כולל פתיחת סניפים ומשרדים בשווקים יעד אטרקטיביים (לדוג' שווקי אסיה וארה"ב), שיתופי פעולה גם גופים עסקיים מקומיים ופעילות דיגיטלית ומבוססת טכנולוגיות ייעודית לשווקים אלה. פעילות זו הינה קריטית על מנת להמשיך להגדיל את היקף קהלי המטרה של הליגות האירופיות הגדולות ולהרחיב את מעגל ההתעניינות מחוץ לגבולות אירופה"
* ארבע מחמש הליגות הגדולות רשמו ירידה ממוצעת ביחס בין ההכנסות לעלויות השכר, דבר המעיד על המשך התקדמות לכיוון מבנה בריא כלכלית של הכדורגל האירופאי, דבר הצפוי לאורך השנים הקרובות לייצר התעניינות מוגברת גם ממשקיעים מסורתיים יותר, אשר מסוגלים כיום לראות במועדוני כדורגל השקעה כדאית ממניעים כלכליים-נטו, צורת מחשבה שלא הייתה קיימת לאורך השנים".
* "הזווית המקומית – ליגות בסדר גודל דומה לישראל, כגון הליגות באוסטריה, סקוטלנד, דנמרק ושבדיה, רושמות היקפי הכנסות כוללים של בין 150-200 מיליון יורו, ומציגות גם הן צמיחה בהיקפים. במדינות כדורגל קטנות יותר כגון אלה, וגם בישראל, הביצועים הכלכליים מושפעים דרמטית מההצלחה על המגרש, שפי שמתבטאת בכספים המחולקים ע"י אופ"א על בסיס הצלחות המועדונים בליגה האירופית וכמובן בליגת האלופות, כאשר הצלחה או אי הצלחה שכזו יכולים להוות ההבדל בין איזון ואף רווחיות עבור מועדונים לבין הפסדים. בניגוד לאמור על הליגות המובילות כגון אנגליה, בישראל מרבית המועדונים עדיין אינם רווחיים ובעלי מבנה כלכלי בר-קיימא ללא תמיכת בעלים, מכירת שחקנים לאירופה או הצלחה עקבית במפעלים האירופאים".
* "הצמיחה הכלכלית והמשאבים הגדולים העומדים לרשות הקבוצות באים לידי ביטוי גם בשווקי העברות השחקנים, המוסיפים לשבור שיאים, כאשר היקף ההעברות הכולל בעונת 2017/18 הוערך במעל 1.9 מיליארד ליש"ט. לאור העובדה כי 2018 הינה שנת מונדיאל, הצפי הוא כי גם בקיץ זה ימנפו שחקנים רבים את הצלחתם בגביע העולמי ברוסיה להעברות משמעותיות, ושיאי ההעברות צפויים להמשיך ולהישבר"
* "הגדלת אי השוויון – הכנסות "הביג 5" צמחו בכמעט פי 5 מאשר הכנסות שאר הליגות הבכירות (צמיחה של 9.7% ב"ביג 5" לעומת 2.1% בשאר הליגות הבכירות). ה"ביג 5" מכניסות פי 3 מאשר שאר הליגות הבכירות יחדיו."
* "קבוצות הצ'מפניושיפ מהמרות – הפופולריות של הפריימרליג, יחד עם ההכנסות שבאות עימה (דמי מצנח/סולידריות) – גורמות לקבוצות הצ'מפיונשיפ (ליגת המשנה באנגליה) "להמר" על כספיהן ולהשקיע עשרות מיליוני ליש"ט במטרה להשיג את עליית הליגה הנכספת. קבוצות הליגה רשמו הפסד מצטבר של כ-288 מיליון ליש"ט"
* "השינוי במבנה ליגת האלופות בשנה הבאה (פיצול לוח המשחקים לשעות חדשות (19:00 ו-21:00) והגדלת כמות המקומות המובטחים לליגת הגדולות) – צפוי להגדיל את ההכנסות של אופ"א ולשמש כמנוע צמיחה נוסף למועדונים הגדולים".