מתי נראה סוף־סוף מאמנת בקבוצת גברים בישראל
סקר של הקריה האקדמית אונו מראה שהסיכוי לכך שתהיה מאמנת בקבוצת כדורגל או קבוצת כדורסל בישראל הוא קטן ביותר. נראה שרק בעלים אמיץ שמבין את היתרונות שבניהול נשי יכול לשנות את המציאות
קת'לין אוקונור, פסיכולוגית ארגונית מבית הספר לעסקים בלונדון, חקרה את דרכי המשא ומתן של נשים בעולם העסקים ביחס לדרכי המשא ומתן של גברים. אוקונור גם חקרה איך נשים עובדות בצוות ביחס לגברים ומה שגילתה זה שגם במשא ומתן וגם בניהול הגישה של נשים מנהלות שונה מאוד מזו של הגברים המנהלים.
"נשים נלחמות קשה מאוד עבור הקבוצה, אבל פחות יעילות כשזה מגיע לייצג את עצמן", היתה המסקנה של אוקונור ממחקר על משא ומתן. במחקר שערכה על עבודת צוות כתבה: "שיטת ה’שלוט ותפקד’ לא מתאימה לסיטואציה בעבודות כיום ואולי הכרחית רק במקרי משבר. את השיטה הזו, של קבוצה שצריכה לעשות את מה שהמנהיג אומר לה, מובילים בדרך כלל גברים, שלעתים מתנהלים כך לא רק ברגעי משבר, וזה מתוך חשש שמישהו מאיים על תפקידם".
- הקשר בין מאמן כדורגל לפציעות: השפעה קטנה ומשמעותית
- הרגש הוא כלי נוסף של מאמן הכדורגל
- איך השתלטו כוכבי העל על משרת המאמן
נשים, לפי אוקונור, מנסת להניע את כל הקבוצה לעבודה משותפת על ידי הגעה להסכמה נרחבת לגבי מה עושים בסיטואציות מסוימות.
אביבה ויטנברג־קוקס, מומחית לאיזון מגדרי בחברות, טוענת ששיטת הניהול הנשית יותר יעילה לחברות. היא מצביעה על קשר ברור בין אושר וסיפוק במקום העבודה לבין מספר הנשים שקודמו לתפקידים ניהוליים וגם מראה שמקומות עבודה שבהם מקדמים נשים הם טובים יותר, יעילים יותר ומוצלחים יותר. בהרצאה ל־Ted אמרה ויטנברג בצחוק כי, "שוויון אמיתי יהיה כשיתחילו לקדם נשים גרועות לתפקידים בכירים בדיוק כמו שמקדמים גברים גרועים".
בין ברקת לארד
מסקנות המחקרים על יכולות הניהול של נשים בעולם העסקים יכולות לסייע להבנה טובה יותר של מקומן בעולם הספורט. ראינו בישראל איך אלונה ברקת עשתה עבודה נהדרת בהפועל באר שבע בסגנון מאוד "נשי". הליך קבלת ההחלטות בהפועל באר שבע של ברקת ייחודי מאוד בנוף הישראלי. יושבים האנשים הרלבנטיים ומציעים את הרעיונות שלהם. מתקיים דיון ויש ויכוחים, ורק בסופו כולם מפנים את הראש לבעלים, שבפעם הראשונה בדיון מביעה את דעתה. זה מגיע מתוך תפיסת הניהול שלה. לטעמה, כשהיא לא חושפת את דעתה בתחילת הדיון, היא לא משפיעה על הדעות של העובדים שלה, וכך נוצר דיון יותר אמיתי ומפרה.
"אני רוצה להגיע לאמת בכל שיחה", הסבירה אלונה ברקת. "ההחלטות שאנחנו מקבלים לא מתבססות על אגו. אנחנו מקבלים החלטות לטובת הקבוצה בלבד". המעורבות הזו של ברקת העניקה להפועל באר שבע יתרון משמעותי בעולם הגברי של הכדורגל הישראלי. חשיבה קולקטיבית ופחות מבוססת אגו של מאמן, מנהל ספורטיבי או בעלים.
גם בהפועל קטמון ירושלים יש מנהלת מוכשרת – דפנה גולדשמידט. גולדשמידט היא יו"ר הפועל קטמון ירושלים ונבחרת על ידי אוהדי הקבוצה מדי שנה לתפקיד בזכות כישוריה הניהוליים. כמו כן, המשנה למנכ"ל של מכבי תל אביב היא שרון תמם.
מחוץ לכדורגל, יעל ארד היא כיום אחת הנשים המשפיעות ביותר על הספורט הישראלי ותהיה משפיעה עוד יותר כיו"ר הוועד האולימפי, תפקיד שהיא צפויה לקבל בקרוב, שאליו הגיעה בעיקר בזכות ניהול מרשים מאוד של פרויקטים רבים של הוועד האולימפי, שסייעו לכלל הספורטאים.
סקסיזם זו שגרה
ומה עם מאמנות? זה כבר נושא שקשה יותר עבור רבים בספורט לעכל. ב־NBA יש כבר שש נשים שעובדות כעוזרות מאמנים בליגה. בקי האמון מסן אנטוניו ספרס היא הבכירה מבין כולן, ובארה"ב טוענים שהיא ככל הנראה תחליף את גרג פופוביץ' בעתיד. ב־NFL גם כן יש ארבע נשים בתפקידים בכירים בצוותים מקצועיים בקבוצות.
בכדורגל האירופי עדיין נדיר מאוד שאשה תקבל תפקיד עוזרת מאמן, וכיום אין מאמנות בליגות הבכירות של אירופה. קורין דיאקר (Corinne Diacre), מאמנת נבחרת צרפת כיום, היתה המאמנת הראשונה באחת משתי הליגות המקצועניות של צרפת כאשר מונתה לאימון קלרמונט מהליגה השנייה בצרפת. היא החליפה את הלנה קוסטה, שמונתה לתפקיד לפניה, אך עזבה לפני שהחלה לאמן בפועל.
ישנן כמה נשים ברחבי העולם שמאמנות גברים בהצלחה רבה. צ'אן יון טינג מאמנת בהצלחה רבה את איסטרן מהליגה ההונג־קונגית וסלמה אל־מאג'ידי אימנה קבוצה בסודאן. ואולם, מספר הנשים בעלות תפקיד מקצועי בכדורגל גברים באירופה בכלל ובישראל בפרט הוא קטן עד מזערי. "עבור נשים, עבודה בכדורגל גברים היא מאמץ וקרב קשה", אמרה דיאקר לאתר של פיפ"א. "כשהתחלתי לשחק בשנות השמונים, בקושי היו ילדות ששיחקו כי כדורגל היה לגברים כביכול. זה השתנה, אבל אני עדיין עומדת ומתמודדת עם סקסיזם כל יום בעבודה. עם זאת, אני כבר לא בשוק משום דבר שיגידו לי".
מתי נראה אשה שמאמנת גברים בכדורגל או בענף קבוצתי אחר? בסקר חדש של הקריה האקדמית אונו בחנו את הגישה של הישראלים כלפי נשים בספורט הישראלי. 42% מהנשאלים טענו שהם מעדיפים מנהלת על פני מנהל לקבוצהאותה הם אוהדים, וכ־40% ציינו כי אין להם העדפה מגדרית. יותר מ־80% מאמינים ביכולות של נשים לנהל ולאמן קבוצות ספורט ו־70% סבורים שנשים מבינות בספורט כמו גברים. כמו כן, שני שלישים טוענים שקיימת חשיבות אדירה לאינטואיציה נשית ורגישות בניהול ספורט. בנוסף, כ־70% סבורים שנשים צריכות לתפוס יותר תפקידי ניהול בספורט הישראלי. אבל, וזה אבל גדול, בכל מה שקשור לאימון גברים על ידי נשים, התפיסות שונות.
אמנם 75% מהנשאלים מאמינים כי אשה צריכה לנהל או לאמן בענף השחייה וכ־80% בהתעמלות אמנותית, אך רק 39% מהנשאלים מאמינים שאשה צריכה לנהל או לאמן בכדורסל, ועוד פחות מכך – 28% בלבד – בכדורגל.
"לשחקנים לשעבר תמיד יהיה יתרון כמאמנים בקבוצות. אולי בגלל זה אף פעם לא שקלו נשים לתפקיד מאמנת בכירה בכדורגל או בכדורסל הישראלי", אומרת עדי ביכמן, שחיינית אולימפית ושחקנית כדורמים נשים לשעבר, ומנהלת תחום ספורט בקריה האקדמית אונו כיום. "עם זאת, אנחנו כן רואים גברים שלא היו שחקנים והפכו למאמנים. זה קורה בדרך כלל בגלל שיש להם הרבה מאוד ידע על המשחק, אבל אין שום סיבה הגיונית שאשה לא תחזיק באותו הידע", היא אומר ומוסיפה כי "כדורגלנים ישראלים ממש לא מוכנים לקבל אשה כמאמנת בכירה".
השינוי תלוי בבעלים
איך בכל זאת אפשר לשנות משהו? לפי ביכמן, זה תלוי בבעלי הקבוצות בסופו של דבר. "בעלי הקבוצות יצטרכו למנות עוזרת מאמן או מאמנת כושר מוכשרת ולדאוג לקידומה, וזה כמובן צעד חיובי למועדון כי נשים חייבות שיהיה להן יותר ידע מגברים כדי לקבל תפקיד שגברים מקבלים ללא ידע בכלל".
ייתכן מאוד שקידום נשים בספורט יכול להתבצע בסיוע מאמנים גברים. למשל, ג'נארו גאטוסו, מאמן מילאן, סיפר לאחרונה שהוא מתייעץ לגבי עבודתו עם קרולינה מוראסה, מאמנת קבוצת הנשים של מילאן. "אני מדבר עם קרולינה שלוש פעמים בשבוע, היא מאמנת שמתכוננת מצוין להכל. אנחנו תמיד מנהלים שיחות שעוזרות לי המון". גאטוסו, בסיוע מוראסה, הוביל את מילאן למקום שיוביל אותה לליגת האלופות. ולמה לא, בעצם? מוראסה שיחקה יותר מ־150 משחקים בנבחרת איטליה, היא כבשה 105 שערים במשחקיה במדים הכחולים ועשתה קריירה נאה של יותר מ־20 שנה בכדורגל המקצועי. היא אימנה בסריה C (גברים) ואימנה נשים וגברים ברחבי העולם בעשור האחרון. אין שום סיבה בעולם שגאטוסו, מאמן שאין לו הניסיון שיש למוראסה, לא יתייעץ איתה לגבי כדורגל.
"אשה תמיד תצטרך לשלוט בחומר יותר מגבר במקצוע שלה", מסכמת ביכמן. "וזה יכול להיות יתרון גדול לקבוצות הספורט".