מנצ'סטר סיטי נבעטה מאירופה; מה יקרה עכשיו?
הסיפור של המועדון האנגלי הרבה יותר מסובך ומשמעותי ממה שהוא נשמע בתחילה. שאלות ותשובות
מנצ'סטר סיטי הושעתה לשנתיים מתחרויות של אופ"א (ליגת האלופות וליגת אירופה). ההשעיה תתחיל בעונה הבאה אם הערעור של סיטי ל-CAS, בית המשפט לערעורים בספורט, יידחה. סיטי גם נקנסה על "עבירות חמורות" על חוקי הפייר פליי הפיננסי ורגולציית הרישיון של אופ"א.
ואולם הסיפור הרבה יותר מסובך ומשמעותי.
- מנצ'סטר סיטי נגד אופ"א: קרב שיהיה ממושך ובעל השלכות עצומות
- שותפה חדשה במנצ'סטר סיטי: מה המשמעויות לספורט?
- אבו דאבי מוכרת 10% ממנצ'סטר סיטי - לפי שווי של 4.8 מיליארד דולר
מה סיטי עשתה בעצם?
התקנה הפיננסית במערכת הרישוי של אופ"א אמורה למנוע מקבוצות להוציא יותר ממה שהן מכניסות באופן טבעי - כלומר ממכירת כרטיסים, חסויות, זכויות שידור ופעילות בשוק העברות השחקנים. העברת כספים על ידי הבעלים לכיסוי הפסדים לא נחשבת כ"הכנסה". כמו כן, העברת כספים לטובת פרויקטים הקשורים לאקדמיה ולבניית תשתיות לא נחשבת בחישובי הרווח וההפסד של אופ"א.
בכל מקרה, מה שסיטי עשתה זה פשוט לעקוף את החוקים על ידי העברת הכספים מהבעלים, חברת ההשקעות הממשלתית של אבו דאבי (ADUG), לקבוצה בדרכים אלטרנטיביות: חוזי חסות מנופחים, מכירת זכויות פרסום ותדמית לחברות קש בבעלות ADUG ועוד. סיטי מורחקת על רמאות שנחשפה ולא בהכרח על עבירות הפייר פליי המקוריות, שעליהן הקבוצה האנגלית (וגם פריז סן ז'רמן) הגיעו למעין פשרה עם אופ"א.
איך הרמאות נחשפה?
על ידי ההאקר רוי פינטו (פוטבול ליקס), שיחד עם דר שפיגל חשף אי-מיילים, קבלות ואת התוכניות של מנצ'סטר סיטי.
מי חקר את סיטי?
גוף של אופ"א שנקרא Adjudicatory Chamber of UEFA’s Club Financial Control Body - או בקיצור CFCB. הגוף כולל פוליטיקאים בכירים לשעבר ופרקליטים בכירים ממדינות באירופה.
מתי ידונו ב-CAS על המקרה?
עדיין לא ידוע, אבל ב-CAS יהיו תחת לחץ זמן לדון בערעור ולקבל החלטה עד תחילת קמפיין ליגת האלופות הבא בתחילת יולי 2020. המקרה די מסובך וככל הנראה יהיו דיונים יחסית ארוכים בנושא.
האם קבוצות אחרות נענשו על עבירות דומות בצורה דומה?
כן, מלאגה הספרדית הורחקה מטורנירים של אופ"א לארבע שנים על עבירות פייר פליי פיננסי. גם מילאן עברה על חוקי הפייר פליי הפיננסי ונענשה בהשעיה מאירופה. עם זאת, פריז סן ז'רמן, שנקנסה בעבר על עבירות פייר פליי פיננסי, הצליחה להימנע מהרחקה מליגת האלופות בזכות טיעונים טכניים מוצלחים. מנצ'סטר סיטי בעצמה נקנסה ביותר מ-60 מיליון יורו על עבירות פייר פליי (אבל הקנס הוקטן וחלק ממנו הפך לקנס על תנאי).
מה מנצ'סטר סיטי תטען בערעור?
קודם כל, נראה שסיטי היתה מוכנה לעונש וכבר הכינה את הערעור. "אנחנו מאוכזבים אבל לא מופתעים", טענו במועדון, שכבר פנה ל-CAS. הטענות של סיטי ינועו על שני מישורים. הראשון: כל ההליך לא היה הוגן, ואופ"א "שהיתה הרשות החוקרת והשופטת" דחפה לעונש הזה עוד לפני שראתה את הממצאים החדשים - שהגיעו מפריצה לא חוקית לתוך מחשבי הארגון. בסיטי יביאו כראיה את ההדלפה מתוך אופ"א ל"ניו יורק טיימס" מלפני כמה חודשים. לפי ההדלפה, ייבס לטרם, חבר ה- CFCB, קבע לפני שנה כי יעניש את סיטי בהשעיה מליגת האלופות בעוד שאת חוזי החסות של פריז סן ז'רמן הוא קיבל כלגיטימיים.
בנוסף, לפי פרסום של "האת'לטיק", סיטי עקבה אחרי הפעילויות הפיננסיות של היריבות האירופאיות שלה כדי להראות שבעלים אחרים מימנו את פעילות קבוצותיהם באמצעות הענקת חסות מחברות שלהם. בולטת הפעילות של יובנטוס, למשל, שבאוקטובר האחרון זכתה לשדרוג החסות הראשית שלה עם פיאט (מ-17 מיליון יורו בעונה לכ-45 מיליון יורו בעונה). פיאט נמצאת בבעלות משפחת אניילי, שהיא הבעלים של יובנטוס. כמו יובנטוס גם קבוצות אחרות נהנות מהכנסה "טבעית" לכאורה בצורת חסות ראשית עם חברה או חברה שקשורה לבעלים. אפילו מכבי תל אביב מקבלת חסות ראשית מחברה שבבעלות הבעלים של הקבוצה, מיטש גולדהאר. סיטי יטענו שאם ליובנטוס מותר, גם להם מותר.
סיטי תפעיל את כל העוצמות הכלכליות שלה נגד אופ"א. בדיונים אחרים של סיטי נגד אופ"א, לקבוצה האנגלית שבבעלות אבו דאבי היו 6-8 עורכי דין בדיון בעוד לאופ"א היו 2-3. סיטי, כך נראה, גם לא תחשוש לצאת למלחמה נגד תקנות הפייר פליי בכלל. על פניו, מדובר בתקנות שפוגעות בחופש הכלכלי המקודש לאיחוד האירופאי. והאבסורד הגדול הוא שבעוד מנצ'סטר סיטי נהנתה מהשקעה חיצונית ממשקיע של כ-1.3 מיליארד ליש"ט במועדון לאורך יותר מעשור ונענשה על כך, במנצ'סטר יונייטד הבעלים שאבו מהארגון כמיליארד ליש"ט (בתשלום חובות, ריביות, דיבידנדים ועוד) ואף אחד באופ"א לא שוקל להעניש אותם.
האם תהיה השפעה להחלטה על מקומה של מנצ'סטר סיטי בפרמיירליג?
הפרמיירליג עדיין חוקרת את עבירות הפייר פליי הפיננסי של מנצ'סטר סיטי, ואם תימצא אשמה - היא עשויה להיענש בהורדת נקודות או להיקנס בסכומים משמעותיים/איסור העברות ועוד. נראה שהפרמיירליג, בכל מקרה, תחכה לפסיקת CAS.
האם "המקום החמישי" בפרמיירליג יוביל לליגת האלופות?
אם הערעור של מנצ'סטר סיטי לא יתקבל והיא תסיים באחד מארבעת המקומות הראשונים בפרמיירליג שמובילים לליגת האלופות, אז הקבוצה במקום החמישי תעפיל לליגת האלופות באופן אוטומטי. זה יהיה נכון גם לעונת 2020/21. העפלה לליגת אירופה תהיה מסובכת יותר אבל המשמעות היא שאם מנצ'סטר סיטי תזכה בגביעים המקומיים, ייתכן שהקבוצות מהמקומות השישי עד המקום השמיני יעפילו לליגת אירופה. אם סיטי תזכה בליגת האלופות השנה זה יהיה מצחיק למדי מצד אחד וחסר השפעה על העונש מצד שני.
מה יקרה לקבוצה?
אנחנו עוד רחוקים מאוד מזה, אבל כבר יש ספקולציות בקשר לעתיד של פפ גווארדיולה. מצד אחד לגווארדיולה יש קשר חם מאוד עם המנהל הספורטיבי של סיטי, צ'יקי בגיריסטיין, המנכ"ל פראן סוריאנו (שניהם עבדו איתו גם בברצלונה) ואפילו עם היו"ר חאלדון אל מובארק. מצד שני, גם הם יבינו אם הוא לא ירצה להמשיך בעונה האחרונה של החוזה שלו ללא ליגת האלופות - שסביר להניח שהשתתפות בה היא חלק בחוזה. על פי ההערכות, יובנטוס מחכה לו עם חוזה ענק וצ'ק פתוח.
מה יקרה עם השחקנים? בדרך כלל בחוזים שלהם יש סעיפי ליגת האלופות שמגדילים את הסכומים שכל שחקן מקבל. היעדרות מהטורניר תוביל, בהכרח, לירידה בשכרם. עם זאת, זה לא שלאבו דאבי לפתע פתאום יגמר הכסף לשדרג את החוזים של השחקנים כדי שימשיכו לקבל את הסכומים שהם חתמו עליהם גם ללא משחקים בליגת האלופות. הדאגה המרכזית היא ששחקנים לא רוצים לבזבז שנתיים מתוך קריירה של 10-15 שנה על קבוצה שאינה בליגת האלופות - הטורניר הנחשב והמאתגר ביותר עבור כל ספורטאי. יש לציין שכמעט כל שחקן בסיטי יהיה מבוקש בקבוצות אחרות שכן יכולות לשחק בליגת האלופות. כמו כן, קשה לראות אילו שחקנים ברמה הכי גבוהה ירצו להצטרף לקבוצה ללא האפשרות לשחק בליגת האלופות.
מה הפגיעה הכלכלית בסיטי?
בעונה שעברה מנצ'סטר סיטי הכניסה כ-93 מיליון יורו מבונוסים וכספי טלוויזיה של ליגת האלופות. קבוצה כמו סיטי יכולה להכניס כ-110 מיליון יורו מקמפיין מוצלח בליגת האלופות. ההכנסות הללו לא כוללות הכנסות מימי משחק באצטדיון, שסביר להניח שמגיעות מדי עונת ליגת האלופות לכ-10-15 מיליון יורו. בדרך כלל יש גם סעיפי ליגת האלופות בהסכמי חסות של קבוצות, כך שאפשר לדבר על נזק של עוד בין 5 ל-15 מיליון יורו. בסך הכל, סיטי יכולה לאבד 110-150 מיליון יורו בשנה - מבלי להחשיב פעילות בשוק ההעברות (שחקנים של קבוצות בצ'מפיונס ליג יקרים יותר, בדרך כלל). כך שההכנסות מאי-השתתפות ליגת האלופות במשך שנתיים עשויות להצטמצם בעד כ-300 מיליון יורו. בנוסף, מנצ'סטר סיטי תצטרך לשלם סכומים גבוהים עם פרמיום משמעותי לשחקנים שיישארו או יגיעו (כפיצוי על כך שהם לא יכולים לשחק בליגת האלופות). שכר גבוה יותר עם הכנסות קטנות יותר עשויים להתגלות כנזק כלכלי לא פחות משמעותי מאובדן ההכנסות מאופ"א.