ממשלת אירלנד תזרים 9 מיליארד דולר לשני הבנקים הגדולים
בתמורה תקבל הממשלה 25% ממניות אלייד אייריש בנקס ובנק אוף אירלנד
ממשלת אירלנד מבצעת הלאמה חלקית של שני הבנקים הגדולים במדינה Bank of Ireland ו-Allied irish bank . היא הודיעה בצורה ברורה כי אינה מתכוונת לבצע הלאמה מלאה של הבנקים, אך תבדוק לעומק את נושא העמדת הערבויות לפקדונות ולהלוואות לא רק של שני בנקים אלו, אלא של ארבעה גופים פיננסיים
ההלאמה החלקית בוצעה אתמול (ד') בלילה, כך מסר שר האוצר האירי בריאן לניהאן.
לפני שבועיים הלאימה ממשלת אירלנד את אנגלו אייריש בנק, אחד הבנקים הגדולים במדינה. ההחלטה באה לאחר שכלכלנים הגיעו למסקנה כי הסיוע הממשלתי שניתן לפני כמה שבועות לבנק - 1.5 מיליארד יורו תמורת 75% מזכויות ההצבעה - לא יספיק כדי לחלצו מהקשיים הפיננסיים אליהם נקלע על רקע המשבר הגלובלי. לראש ממשלת אירלנד, בריאן קוואן, לא היתה ברירה אלא לייצב את מצבם הפיננסי גם של שני הבנקים לאור האמרת היקף ההפסדים שלהם, הקשורים להלוואות שניתנו לקבלנים ויזמים מסקטור הנדל"ן. לאחר עשור של שיגשוג כלכלי ופריחה בסקטור הנדל"ן התרסקו מחירי הנדל"ן ביותר מ-10% בשנה החולפת והאבטלה מרקיעה שחקים.
לניהאן הודיע כי בכוונתו אף לדרוש ביצוע מהלכים במבנה ההנהלות של הבנקים , כולל בקרב הדירקטוריון. "עדיין מוקדם לנקוט עמדה לגבי הרכב הדירקטוריון או ההנהלה הבכירה", הוסיף שר האוצר האירי.
כחלק מההסכם, תקבל ממשלת אירלנד מניות בכורה של הבנקים. מניות אלו יניבו דיבידנד שנתי בשיעור של 8%. לבנקים תינתן האופציה לרכוש בחזרה מניות בכורה אלו בחמש השנים הקרובות.
כלכלת אירלנד צפויה להתכווץ ב-5% בשנה הקרובה. זהו השיעור הגבוה ביותר של הקיטון בתמ"ג במדינה בגוש היורו. שיעור הגירעון התקציבי של אירלנד צפוי לזנק לשיעור הכפול פי ארבעה מהמגבלה שהתיר האיחוד האירופי על המדינות החברות בו. סוכנות הדירוג מוד'יס הורידה בשבוע שעבר את אופק הדירוג החוב של ממשלת אירלנד מ"יציב" ל"שלילי", אולם הדירוג של החוב נשאר ללא שינוי Aaa. מהדיווח של סוכנות הדירוג עולה, כי סיבת ההורדה היא השפעתו המשמעותית של המשבר הפיננסי העולמי על חוסנה הכלכלי של המדינה. מבחינת רמת הסיכון שמגלמת החזקת חובותיה של ממשלת אירלנד, כפי שבאה לידי ביטוי בשיעורי ה-CDS (ביטוח הסיכון המגולם בחוב), היא הגבוהה ביותר באירופה.