מה צפוי ב-2012? אירופה תמשיך לאכזב, ברזיל וסין יצברו תאוצה
מניתוח סקרים שערכה סוכנות רויטרס בחודשים האחרונים בקרב כלכלנים, עולה כי בשנה הקרובה תקפא הצמיחה בגוש היורו, כמה מהמדינות המפותחות הגדולות ביותר יקלעו למיתון ומחירי הנפט יירדו. ויש גם נקודות אור: ארה"ב ויפן יציגו צמיחה. ומה יעשו המניות?
אירופה ניצבת בפני שנה נוספת של ביצועים כלכליים מאכזבים שיכבידו על הכלכלה העולמית, אולם מנגד השווקים המתעוררים וארצות הברית ככל הנראה יצליחו לכוון את הכלכלה בכיוון הנכון, זוהי הערכה המתגבשת מניתוח הסקרים שערכה סוכנות רויטרס בקרב כלכלנים בחודשים האחרונים.
על פי אחת הערכות הרווחות לגבי 2012, כמה מהמדינות המפותחות הגדולות ביותר ייקלעו למיתון, המניות העולמיות ישיבו לעצמן רק חלק מההפסדים הכבדים שספגו השנה, מחירי הנפט יירדו, ומנהלי הנכסים אינם בטוחים היכן כדאי להשקיע, וזה נחשב אחד התרחישים הטובים ביותר, כך שעל פי מרבית הסיכויים מצפה לנו שנה מאכזבת מבחינה כלכלית.
ההערכות של מרבית הכלכלנים שהשתתפו בסקרים מבוססות על התקווה שמשבר החובות האירופי לא יהפוך למשבר כלכלי עולמי חדש, לאחר שכבר פגע בצמיחה ביצואניות המרכזיות לאירופה. ההערכה היא שמרבית הכלכלות המתעוררות כמו ברזיל וסין יצברו תאוצה בהמשך 2012, לאחר שמרביתן סבלו מהאטות בצמיחה בחודשים האחרונים, שנגרמו בעיקר בשל הידוק המדיניות המוניטרית לנוכח האינפלציה הגבוהה.
סין תעניק דחיפה לכלכלה העולמית
"חשוב להדגיש כי הכלכלה העולמית עדיין צומחת, אך מדובר למעשה בשני עולמות", טוען ג'ררד ליונס, כלכלן בכיר בבנק סטנדרד צ'רטר. "העלילה ל-2012 היא שאירופה תפגע בכלכלה העולמית במחצית הראשונה, בעוד שסין תעניק דחיפה במחצית השנייה".
סיכונים פוליטיים עצומים מטילים צל נוסף על התחזית, כאשר במרבית המדינות החזקות מתוכננות בחירות וצפויים חילופי שלטון, ואילו המהומות שכבשו את העולם הערבי אינן צפויות להסתיים בקרוב. אף על פי כן, ישנן כמה נקודות של תקווה. הכלכלה האמריקאית רשמה ביצועים טובים יותר מאשר מרבית המדינות. על פי הערכות הכלכלנים, היא צפויה להתרחב ב-2.2% ב-2012, בהשוואה להערכה של קיפאון בצמיחת גוש היורו. כמו כן, יפן מספקת שביב של תקווה, וההערכה היא שכלכלתה תתאושש בשנה הפיסקאלית הבאה שתחל באפריל, ותתרחב ב-1.8%, ותימנע מאינפלציה, אך קרוב לוודאי שלא תצליח להיחלץ מהדפלציה בקרוב.