אירופה: האבטלה בשיא - 11.4%; הייצור רשם את השפל הגדול מאז 2009
רמת האבטלה בגוש היורו הגיעה באוגוסט לשיא מאז כינון הברית המוניטרית: "זה עוד לא השיא"; בספרד האבטלה הגיעה ל-25.1%; ההאטה מתקדמת לחברות המרכזיות בגוש – צרפת וגרמניה
רמת האבטלה בגוש היורו הגיעה לשיא מאז כינון הברית המוניטרית – 11.4% זאת על רקע משבר החובות המתמשך שמאלץ את החברות לצמצם את מצבות כוח האדם.
שיעור האבטלה ב-17 מדינות הגוש נותר ללא שינוי באוגוסט לעומת יולי השנה אך הנתונים עודנו כלפי מעלה, כך הודיעה היום (ב') הלשכה
"הצמיחה האיטית של הגוש אינה מספקת כדי ליצור מספר נכון של מקומות עבודה והאבטלה עדיין לא הגיע לשיאה", כך אומר לסוכנות הידיעות "בלומברג" תומאס קוסטרג, כלכלן בכיר בבנק סטנדרד צ'רטרד בלונדון. הוא מוסיף כי קיימים איתותים מדאיגים על כך שמספר המובטלים עולה גם במדינות חזקות יותר דוגמת גרמניה שנראתה עד כה המוגנת ביותר מפני המשבר.
שיעור האבטלה בגרמניה עמד באוגוסט על 5.5% זאת על פי נתוני יורוסטאט, בצרפת נתון זה נקבע על 10.6% ואילו בספרד, שיאנית האבטלה של גוש היורו הגיע ל-25.1%. ובעוד נגיד הבנק המרכזי של אירופה מריו דראגי הרגיע את השווקים על השקת תכנית רכישת אגרות החוב שלו, כלכלנים מגלים יותר ויותר דאגה גם לכלכלה הריאלית של אירופה ההולכת ונחלשת לנוכח האטה בצמיחה.
הייצור צנח ברבעון
בתוך כך, הייצור באירופה רשם ברבעון האחרון את הביצועים הגרועים ביותר מאז החל המיתון הגדול, על רקע ירידת הביקוש שפגעה במפעלים, כך עולה מסקר עסקי שפורסם היוםמ (יום ב'), שמצביע על מיתון חדש.
המפעלים עזרו לחלץ את 17 מדינות גוש היורו מהמיתון הקודם, אולם הסקר האחרון מצביע על כך שההאטה שהחלה במדינות הפריפריה הקטנות יותר מתחילה להתפשט גם לחברות המרכזיות בגוש – צרפת וגרמניה.
"על אף שראינו הקלה מסוימת בשיעור הירידה בחודש שעבר, הייצור ברחבי גוש היורו חווה את הרבעון הגרוע ביותר מזה שלוש שנים בשלושת החודשים שהסתיימו בספטמבר", אומר כריס וויליאמסון, כלכלן ראשי בחברת איסוף הנתונים מרקיט.
"הסקטור יהווה נטל רציני על הצמיחה הכלכלית. זה נראה בלתי נמנע שהאזור יפול בחזרה למיתון ברבעון השלישי".מדד מנהלי הרכש של מרקיט (IPM) לגוש היורו טיפס בספטמבר לרמה של 46.1 מ-45.1 באוגוסט. אולם זהו החודש ה-14 ברציפות שבו הקריאה נמוכה מ-50, שמצביעה על התכווצות.
גוש היורו נחלץ מהמיתון הקודם ב-2009, אולם בשלוש השנים האחרונות הושפע האזור ממשבר החובות שהחל ביוון, ומאיים להוביל לקריסה בגוש היורו כולו. לפיכך, ההערכות הן שהבנק האירופי המרכזי יוריד עוד לפני סוף השנה את הריבית לשפל חדש של 0.5%.