סקר CNN: אובמה ניצח בעימות השלישי את מיט רומני
הנשיא ניצח לפי הסקרים. הוא השיב ליריבו הרפובליקני, שהטיח בו: "לא ביקרת בישראל" וקרא להעמיד לדין את אחמדינג'אד. שני המועמדים התחייבו להגן על ישראל אם תותקף ואמרו כי לא יאפשרו נשק גרעיני בידי איראן
ישראל הוציאה את האגרסיביות מאובמה ומרומני: ישראל ואיראן עלו על השולחן הלילה (ג') במהלך העימות השלישי והאחרון בין המתמודדים לנשיאות ארה"ב, ברק אובמה ומיט רומני, שעסק בנושאי חוץ. בתום חילופי עקיצות של שעה וחצי, סקרים העניקו ניצחון לאובמה, ואולם לא ניתן לומר שנשבר השיוויון בין השניים במירוץ הצמוד במיוחד לפני הבחירות בעוד שבועיים. ynet העביר את העימות מבוקה רטון שבפלורידה בשידור חי.
סקר של CNN מצא כי 48 אחוזים מהצופים סברו שאובמה ניצח ואילו 40% העדיפו את רומני. בסקר CBS העניקו לנשיא 53 אחוזים את הניצחון, לעומת 23% למועמד הרפובליקני. עם זאת, רומני זכה לציון גבוה על יכולתו להיות "המפקד העליון": בסקר CNN, לשאלה אם אובמה מתאים לתפקיד השיבו 63 אחוזים בחיוב ו-36% בשלילה. האם רומני יכול לתפקד כמפקד העליון? 60 אחוזים סבורים שכן, 38% שלא.
לאחר שרומני הטיח בנשיא כי "לא ביקרת בישראל בסיור הראשון לאחר שנבחרת, יצאת ל'מסע התנצלות' באזור והאייתוללות הבחינו בזה", הגיב הנשיא באגרסיביות ואמר: "כשביקרתי בישראל כמועמד לנשיאות לא נפגשתי עם תורמים לגייס כסף, אלא הלכתי ליד ושם, כדי להזכיר לעצמי את טבעו של הרשע, ולמה הברית שלנו עם ישראל בלתי שבירה. ואז ביקרתי בשדרות, שהופגזה ברקטות של חמאס. זו הסיבה, בין היתר, שמימנו את פרויקט 'כיפת ברזל'".
ישראל יותר מסין
איראן הוזכרה בעימות 47 פעמים, ישראל 34 פעמים, סין המעצמה החדשה 32 פעמים, סוריה 28 ואפגניסטן - שבה נלחמת אמריקה כבר 11 שנים - הוזכרה רק 21 פעמים.
העימות נפתח בשאלה על נושא לוב, ורומני ניצל את ההזדמנות לתקוף את כלל המדיניות של ממשל אובמה במזרח התיכון: "זה אזור שמעורר דאגה רבה בעולם, ובארה"ב בעיקר, שראה שינוי והרס. 'האביב הערבי' הביא תקווה לשינוי, אך ראינו בכל אומה אירועים מטרידים כמו בסוריה, בלוב. הנשיא מצרי מ'האחים המוסלמים', ואנחנו רואים תגובות שונות ממה שציפינו. האיום הגדול ביותר הוא העובדה שאיראן קרובה יותר בארבע שנים לפצצה גרעינית. בניגוד לחיסול בן לאדן, אנחנו לא נוכל 'להרוג את הבעיה'".
אובמה הגיב בעקיצה אחר עקיצה ואמר כי "חשוב לזכור מה קרה - ארצות הברית הובילה קואליציה לשחרור לוב, מבלי להנחית כוחות על הקרקע, בעלות נמוכה יותר משבועיים של לוחמה בעיראק. האסטרטגיה של רומני לא תוביל לביטחון של תושבי המזרח התיכון. אני שמח שאתה מזהה שאל קאעידה זה איום, כי פעם אמרת שרוסיה היא האיום הגיאו-פוליטי הגדול ביותר שלנו. המלחמה הקרה נגמרה לפני 20 שנה. כשזה נוגע למדיניות חוץ אתה מתייחס למדיניות בשנות ה-80. בכל פעם שהבעת דעה בנושאי חוץ, אתה טעית".
באופן לא מפתיע, אחרי פחות מחצי שעה מתחילת העימות גלשו שני המועמדים אל הכלכלה האמריקנית, לאחר שהחלו לדון בנושא תקציב הצבא. רומני הדגיש שלא יקצץ, בשל הצורך לשמור על הגנת אזרחי האומה החזקה בעולם, וייקח את הכסף למשל מביטול תוכנית הבריאות של הנשיא המכונה "אובמה-קר". הנשיא ענה ועקץ: "אמרת שיש לנו פחות ספינות מ-1916, אבל יש לנו גם פחות סוסים וכידונים".
המנחה, העיתונאי הוותיק בוב שיפר, איפשר לשניים לסיים את דבריהם בטרם דרש מהם לשוב לעסוק בנושאי חוץ והעלה את הנושא הישראלי. הוא שאל אותם ישירות: "האם תכריזו כי התקפה על ישראל היא כהתקפה על ארה"ב?".
אובמה אמר: "אם ישראל תותקף אנחנו נעמוד מאחוריה. זוהי הסיבה שהשגנו את שיתוף הפעולה הצבאי והמודיעיני הגדול בהיסטוריה". רומני: "כשאני אהיה נשיא נעמוד לצד ישראל ואם ישראל תותקף יהיה לה הגב שלנו". הוא הדגיש: "גם צבאית". שני המועמדים התחייבו חד משמעית למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני.
בעימות הבהירו שני המועמדים כי איראן גרעינית היא איום על ארצות הברית, כשהם שהיא איום על ישראל. "כל עוד אני נשיא איראן לא תשיג נשק גרעיני. ריכזנו את הקואליציה הגדולה ביותר להטלת הסנקציות הקשות ביותר בהיסטוריה", אמר אובמה והוסיף: "איראן גרעינית זה איום על ישראל וזה איום על ארצות הברית".
המועמד הרפובליקני רומני הבהיר כי "איראן בעלת יכולות גרעיניות היא סיכון לארצות הברית", והאשים את אובמה בכך שהיה יכול להטיל סנקציות מוקדם יותר וטען שקרא לסנקציות כאלו לפני חמש שנים. "איראן זיהתה חולשה, והמשיכה לסובב צנטריפוגות. אנחנו קרובים יותר בארבע שנים לאיראן גרעינית". אובמה לא נרתע והאשים את רומני בכך שהשקיע כספים בחברת נפט סינית שסחרה עם איראן "בזמן שאנחנו הקמנו קואליציה בינלאומית לסנקציות".
אחת ההצהרות המפתיעות של רומני בעימות, בנושא איראן, הייתה ההכרזה כי "אני אדאג להרחיב את הבידוד הבינלאומי של איראן ואוודא שהנשיא מחמוד אחמדינג'אד יועמד לדין לפי דיני רצח העם. הדברים שהוא אומר הם הסתה לרצח עם. הייתי מעמיד אותו לדין על כך".
על הדיווחים בעניין שיחות מאחורי הקלעים בין ארצות הברית ואיראן אמר הנשיא אובמה כי "הדיווחים בעיתון אינם נכונים. המטרה שלנו היא שאיראן תוותר על תוכנית הגרעין. העסקה פשוטה: לסיים את תוכנית הגרעין. אנחנו לא נאפשר לאיראן להיות מעורבת בשיחות שיובילו לשום מקום".
הנושא הסורי עלה כמעט בתחילת העימות, כשרומני מתח ביקורת על התנהלות הממשל כלפי אסד וטען כי ארצות הברית לא פעלה כמנהיגה הראויה ולא גייסה את המורדים מהפלגים המתונים להתלכד על מנת להפיל את אסד. עם זאת, הבהיר רומני כי "אני לא סבור שאנחנו רוצים להכניס כוחות צבאיים שלנו לסוריה. אני לא חושב שיהיה בזה צורך בזמן הקרוב או בעתיד".
אובמה אמר בתגובה כי "כל דבר שאנחנו עושים בסוריה, אנחנו עושים בהתייעצות עם שותפינו באזור, כולל ישראל, שבאופן ברור יש לה אינטרס לראות מה יקרה בסוריה. אנחנו מתואמים עם טורקיה ועם מדינות אחרות באזור... אני בטוח שימיו של אסד ספורים".
ישראל הוזכרה עוד לפני השאלה בנושא. רומני אמר כי "אני חושב שהמתח בין ישראל לארצות הברית בארבע השנים האחרונות היה מצער מאוד". לעומת זאת, אובמה טען כי "יש לנו שיתוף פעולה חסר תקדים עם ישראל בתחום הצבאי והמודיעיני, במיוחד בנושא האיראני".
לעימות הראשון, נזכיר, הגיע אובמה כפייבוריט ברור, אבל הוא נראה אז עייף ואדיש משהו, ולפי סקרים שנערכו מיד אחר כך, בעיני הציבור רומני רשם ניצחון מוחץ. העימות השני, בשבוע שעבר כבר נראה אחרת לגמרי, ובסיומו קבעו סקרים שאובמה ניצח. הנשיא המכהן היה ערני וקופצני, והרבה להאשים את רומני באי אמירת אמת ובניצול פוליטי של המצב הביטחוני האמריקני. כעת, בתום שלב העימותים המרתק, ייכנסו המתמודדים ליישורת האחרונה של המרוץ, ויתמקדו בכמה מדינות שבהן תוכרע כנראה המערכה.