בלאק פריידיי גרסת 2012: התחיל מוקדם ועבר לאינטרנט
הקמעונאיות הגדולות בארה"ב לקחו ברצינות את התחזיות לירידה במספר הקונים השנה, והגו דרכים יצירתיות למשוך קונים לחנויות ולהוריד מחירים. "פתאום ראינו הרבה יותר משפחות עם ילדים שמגיעות לחנויות"
עונת המכירות לחגים בארה"ב נפתחה אתמול רשמית עם מה שמכונה יום שישי השחור (בלאק פריידיי) - היום שאחרי חג ההודיה האמריקאי, שבו מתחילות הרשתות הגדולות במדינה במבצעים שנמשכים עד אחרי חג המולד ותחילת השנה האזרחית, ומשמש מעין כדור בדולח המנבא איך תהיה עונת הקניות בכל השנה.
התאחדות הקמעונאים האמריקאית פרסמה אתמול תחזיות שלפיהן 147 מיליון אמריקאים יערכו קניות לחג בין יום שישי ליום ראשון, ירידה קלה לעומת 152 מיליון קונים שנספרו בשנה שעברה. בנוגע לכל עונת החגים מעריכים בארגון שהשנה יעלה מספרם של הקונים ב־4.1% לעומת 2011 - עלייה צנועה יותר מהעלייה של 5.6% שנרשמה ב־2011 לעומת 2010. עבור חלק מהקמעונאיות בארה"ב, מכירות עונת החגים, הנמשכות רשמית בחודשים נובמבר ודצמבר, עשויות להרכיב בין 30% ל־50% מהמכירות השנתיות שלהן.
אף כי הן כנראה פחותות מבשנה שעברה, המכירות באו לידי ביטוי בנתוני המסחר של וול סטריט. ביום מסחר מקוצר אתמול טיפס מדד S&P 500 ב־1.3% והשלים עלייה שבועית של 3.6% - העלייה השבועית החדה ביותר מאז יוני, ושבוע חיובי ראשון זה שלושה שבועות.
שני שינויים עיקריים
אם לשפוט על פי הנתונים הראשוניים, שתי מגמות עיקריות אפיינו את בלאק פריידיי השנה: פתיחה מוקדמת יותר מתמיד של החנויות ומלחמת מחירים בזמן אמת בין אתרי האינטרנט של הקמעונאיות הגדולות לאתרי הקמעונאיות המקוונות. לפי דיווח של סוכנות רויטרס, כמה רשתות גדולות, ובהן וולמארט וטויס אר אס, פתחו את שעריהן כבר ביום חמישי בשמונה בערב (במקום בחצות או לפנות בוקר, כפי שהיה נהוג עד כה) כדי למשוך קונים שירצו לעשות את הקניות שלהם לפני שתתחיל המולת מחפשי המציאות, המולה שהופכת לפעמים אלימה ומסוכנת.
צ'ארלס אושי, אנליסט בכיר בסוכנות מודי'ס, אמר לרויטרס כי "הפתיחה המוקדמת מבטאת את ההכרה של רשתות השיווק בכך שעליהן להיות אגרסיביות יותר בשיטות השיווק שלהן. בסופו של דבר מדובר בעוגה בעלת גודל סופי: כמה שתנגוס יותר בפרוסת המכירות של המתחרה, כך יהיה לו פחות ולך יותר. ואם להיות פתוח יותר שעות זה מה שיעזור לך, אז זה מה שתעשה".
בטויס אר אס מסרו שאסטרטגיית הפתיחה המוקדמת גרמה להבאתו של קהל שונה מהקהל הקבוע של מבצעי בלאק פריידיי. "פתאום ראינו הרבה יותר משפחות עם ילדים שמגיעות לחנויות", אמר מנכ"ל טויס אר אס ג'רי סטורץ'. אולם ביום שישי עצמו נרשמו תקריות אלימות בין קונים שהמתינו בתור. בכלבו של רשת סירס בסן אנטוניו, טקסס, שלף אדם את אקדחו לכיוון אדם אחר שממנו חטף אגרוף בפניו, לאחר שהאשים אותו שעקף את התור. במישיגן עצרה המשטרה שני בני נוער שהסתבכו בקטטה במרכז קניות.
הצרכן מרוויח מהמלחמה
המגמה השנייה שבלטה השנה היא הניסיון של הקמעונאיות להשוות את מחיריהן למחירים הנהוגים באתרי המכירות של החברות האחרות ושל הקמעונאיות המקוונות, דוגמת אמזון.
לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", השנה בלטה במיוחד מגמה שלפיה חברות ענק כמו טארגט ובסט ביי קבעו מחירים למוצרים מסוימים, וברגע שראו מחיר נמוך יותר באתרים זו של זו, או באתר של הקמעונאית המקוונת אמזון, הורידו את המחיר המוצג באתר שלהן. באופן הזה ניסו הרשתות הפיזיות לנגוס במכירות של מתחרותיהן הפיזיות והמקוונות גם יחד.
חברת סאמ'ס קלאב, שבבעלות וולמארט, התחילה למשל להציע מבצעים מקוונים כבר ביום רביעי ב־22:00, כדי לאפשר לה מספיק זמן לראות את המבצעים שמציעות החברות האחרות ולעדכן מחירים.