על הפרק בדאבוס: סלחנות כלפי בנקאים וצמיחה עולמית
הפורום הכלכלי ייפתח מחר בעיירת הסקי על רקע המשבר המתמשך באירופה, חוסר אמון של הכלכלות המתעוררות במערב וצמיחה גלובלית חלשה. לפי "הניו יורק טיימס", מנכ"ל ג'יי.פי מורגן עדיין מקווה שהציבור יפסיק להיטפל לבנקאים
מחר (ג') ייפתח הפורום הכלכלי העולמי השנתי בדאבוס שבשוויץ, שבו ידונו 1,500 מבכירי הפוליטיקאים, אנשי העסקים, הכלכלנים, פעילי איכות הסביבה והפילנתרופים על דרכים להתמודד עם בעיות הכלכלה העולמית.
"הדיילי טלגרף" הבריטי צופה כי נציגי הכלכלות המתעוררות יוכיחו במהלך הכנס את מדינות המערב על כישלון המודל הכלכלי שלהן. משבר החובות בגוש היורו, הצוק הפיסקאלי בארה"ב, תוכנית התמריצים של ממשלת יפן להתנעת הכלכלה, הצמיחה החלשה והחובות התופחים מספקים להן עדות לכך שהדרך שבה צועדות הכלכלות המערביות ככל הנראה לא תבטיח שגשוג כלכלי ארוך טווח.
נושא הפורום השנה הוא "יכולת התאוששות מהירה". על פי מייסד הפורום, קלאוס שוואב, מדובר בפילוסופיה שעוסקת בטווח רחב של נושאים, "החל בחשבון נפש על הבעיות הנוכחיות ועד לניסיונות להביט אל העתיד בדרך חיובית יותר".
קרוב לוודאי שסכנת פירוק גוש היורו תהיה שזורה באופן זה או אחר ברוב הדיונים הכלכליים. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ושר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה יגיעו לאתר הסקי השוויצרי, כמו גם ראש ממשלת איטליה מריו מונטי וראש הבנק האירופי המרכזי מריו דראגי.
גם השנה, הבנקאים הרבים שישתתפו בפורום יידרשו לנקוט עמדה מתגוננת. "הניו יורק טיימס" מדווח כיג'יימי דיימון, מנכ"ל בנק ג'יי.פי מורגן צ'ייס, עדיין ממתין שהמשאלה שהביע בדאבוס לפני שנתיים - שאנשים יפסיקו להיטפל לבנקאים -
תתגשם. דיימון, שאמור לנאום מחר, נמצא במוקד שערוריית הפסדים מסחר בנגזרים, שבעקבותיה החליטה בשבוע שעבר מועצת המנהלים של הבנק לקצץ את שכרו ל־2012 במחצית.
עם זאת, ב"ניו יורק טיימס" סבורים כי היחס לבנקאים יהיה השנה מעט יותר ידידותי, מאחר שמפקחים רבים על הבנקים מטעם ממשלות בעולם סבורים כי המוסדות הפיננסיים כבר נענשו מספיק. במפגש חשאי שהתקיים החודש בבאזל בין נגידי בנקים מרכזיים מהעולם למפקחים על בנקים, הוחלט למתן את החוקים החדשים שנועדו לוודא שהבנקים ישרדו מקרה כמו קריסת בנק ליהמן ברדרס ב־2008. במסגרת החוקים, הבנקים נדרשים להחזיק מזומנים או נכסים נזילים שיספיקו להם ל־30 יום לפחות, אולם בכנס הוחלט לתת לבנקים ארכה עד 2019 לגיוס המזומנים או הנכסים, במקום עד 2015.