מחקר בארה"ב: ההתאוששות הכלכלית היטיבה רק עם העשירים
על פי מחקר המתפרסם בוושינגטון פוסט, מ-2009 ועד 2011, הערך הנקי הממוצע של כל אחת מ-8 מיליון המשפחות העשירות בארה"ב קפץ מ- 2.7 ל-3.2 מיליון דולר. זאת לעומת ערכם הנקי הממוצע של שאר המשפחות במדינה בתקופה זו שירד ל-134 אלף דולר
הפער בחלוקת העושר התרחב משמעותית במהלך השנתיים מאז החלה כלכלת ארה"ב להתאושש, כך על פי מחקר חדש שנערך על-ידי מרכז המחקר פו (Pew Research Center) – מרכז מידע א-פוליטי היושב בוושינגטון. על פי המחקר, 7% העליונים של המשפחות העשירות בארה"ב ראו את הונן גדל ב-28% בעוד יתר האוכלוסייה ספגה הפסדים.
על פי נתוני המחקר, שהתפרסמו בוושינגטון פוסט לרוב נהנו רק העשירונים העליונים מהצמיחה הכלכלית שהגיעה לאחר המיתון הגדול. ההתאוששות הבלתי שוויונית רק האיצה את הפער בן עשרות השנים הקיים בין השכבות האמידות לשאר האוכלוסייה, זאת חרף מודעות הולכת וגדלה בקרב האוכלוסייה והממשלה למגמה זו.
על פי המחקר, מ-2009 ועד 2011, הערך הנקי הממוצע של כל אחת מ-8 מיליון המשפחות העשירות בארה"ב קפץ מ- 2.7 ל-3.2 מיליון דולר. ערכם הנקי הממוצע של שאר המשפחות במדינה בתקופה זו ירד מ-140 אלף דולר ל-134 אלף דולר.
באופן כללי, 63% של העושר הפרטי במדינה הוחזק בידי 6% מהאוכלוסייה בתקופה זו, לעומת 9% ב-2009.
ההבדל המשמעותי ביותר בין קבוצות אוכלוסיה אלו, על פי מרכז פו, הוא שהונם של העשירונים העליונים מרוכז במניות ובמכשירים פיננסיים אחרים ואילו הונם של יתר האוכלוסייה מושקע בביתם. היכן שלאחר המיתון התאוששו ניירות הערך באופן משביע רצון, הרי שלא נרשמה עליה דרמטית בערך הנדל"ן.
"ההתאוששות היטיבה מאד עם אלו העומדים בראש סקלת חלוקת העושר", אמר פול טיילור, סגן נשיא בכיר במרכז ואחד ממחברי המחקר. "ולעומת זאת, שאר 93% - שזה כמעט כל האוכלוסייה – לא נהנו מההתאוששות".