היום שאחרי: מורסי בידי הצבא, מנהיגי "האחים המוסלמים" במעצר
תנועת האחים המוסלמים, שעלתה לשלטון בבחירות במצרים לפני שנה בלבד, חוששת כעת משיבה לימי הרדיפה. הנשיא המודח מורסי נמצא "במעצר הגנתי" במתקן צבאי. דיווח: צווי מעצר נגד 300 מאנשי התנועה
ביום הראשון לשלטון הצבא, הנשיא המודח מוחזק בידי כוחות הביטחון, מנהיגי האחים המוסלמים במעצר ולוח הזמנים של השלטון החדש עדיין לא ברור. שנה אחרי שניצח בבחירות, מוחזק היום (יום ה') הנשיא לשעבר מוחמד מורסי במתקן צבאי בקהיר. העיתון "אל-אהראם" המצרי דיווח כי הוצאו 300 צווי מעצר לאנשי האחים המוסלמים. לפחות 14 בני אדם נהרגו במהלך הלילה בעימותים בין תומכי מורסי למתנגדיו, ומאות נפצעו.
- הפיכה שנייה: צבא מצרים הדיח את מוחמד מורסי
- הצבא הודיע למורסי: אינך נשיא עוד
- אל עריאן: "מורסי חייב ללכת - מצרים צריכה להמשיך הלאה"
האיסלאמיסטים במצרים חוששים הבוקר ממרדף שמזכיר את רדיפתם תחת שלטונו הישן של חוסני מובארק, אז הוצאה התנועה מחוץ לחוק ואנשיה בילו שנים במאסר. שידוריהן של תחנות הטלוויזיה התומכות במורסי הורדו מהאוויר. גורם ביטחוני אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי מורסי מוחזק "במעצר הגנתי".
דובר האחים המוסלמים ג'יהאד אל-חדאד אמר לרויטרס כי מורסי הובל למשרד ההגנה. עוזריו מוחזקים במטה המשמר הרפובליקני, שם הנשיא בילה את ימיו האחרונים בשלטון, כשהוא דוחה את הכוונה להדיחו אך לא מצליח לפתור את המשבר. מקורות ביטחוניים אמרו שראש מפלגת הצדק והחירות של האחים המוסלמים, סעד אל-קטני, וסגן המנהיג העליון של התנועה, ראשיד באיומי, נתונים במעצר.
על מורסי ועל מנהיגים אחרים מתנועתו, כולל המדריך הכללי של הצנועה מוחמד בדיע, והמועמד לשעבר לנשיאות חיירת א-שאטר, נאסר בעבר לצאת מהארץ. זאת, במסגרת חקירת הבריחה מהכלא של מורסי ואחרים ב-2011.
הצבא הציב חיילים וטנקים סביב התכנסויות תומכיו והודיע כי ישמור על הסדר. חלק מתומכיו של מורסי התבצרו בימים האחרונים במסגדים, מצוידים באלות ובאבנים. מנגד, חגגו הלילה המונים בקהיר ובמקומות אחרים במצרים את מה שהם רואים כהפלת הנשיא השנוא על פי רצון העם. חלק מהמפגינים הניפו כרזות שעליהן דיוקנו של שר ההגנה עבד אל-פתאח א-סיסי.
בונים "תיק" לאחים
"סיסי, סיסי, מורסי מוש ראיסי" (מורסי לא הנשיא שלי) שבו וקראו ההמונים בכיכר תחריר בקהיר והניפו תמונות של שר ההגנה. החגיגות בכיכר נמשכו עד שעות הבוקר המוקדמות. בערך בחמש בבוקר עזבו המפגינים למנוחת לילה קצרה, והבוקר חזרו החיים בעיר לסדרם. רוב החוגגים הלכו לעבוד, מאושרים וטרוטי עיניים. רק כמה מאות מפגינים נותרו בכיכר.
הגיבורים הגדולים של הלילה והבוקר הם הצבא ומפקדו, שנתפסו עד לפני כמה ימים כאויבים פוטנציאליים של העם. אף חייל לא נראה אתמול באזור הכיכר, אבל מדי פעם הגיח מסוק ושילהב את ההמונים שפצחו בקריאות שמחה ונופפו לעברו. רוב המפגינים היו צעירים, אך גם משפחות עם תינוקות וילדים על הכתפיים נראו ברחוב. זה לצד זה חגגו גברים צעירים עם מכנסיים קצרים (דבר שהיה אסור בעבר בהפגנות) לצד נשים צעירות עוטות רעלה. הם רקדו, תופפו בתופים וחגגו לאור הזיקוקים.
היום, בבוקר שאחרי, מצפים המפגינים שהצבא ימשיך לפקח על התהליך הדמוקרטי. "הצבא עשה מעשה ולקח את הצד של העם", אמר אחד המפגינים, "אנחנו רוצים בהמשך המעבר לדמוקרטיה, אבל שהצבא יפקח על התהליך וימשיך למלא תפקיד מרכזי בזירה". אזרח נוסף שהשתתף אמש בחגיגות אמר: "אין סיכוי שהאחים המוסלמים יזכו בבחירות החדשות, התאכזבנו מהם ואנחנו לא רוצים לשמוע מהם יותר".
בעקבות הדיווחים הגוברים הבוקר על צעדי הצבא נגד מוסדות "האחים", ההערכה היא שהצבא מנסה לבנות תיק משפטי נגד התנועה, בניסיון להוציא אותם מחוץ לחוק בטענה שקראו לאלימות ושירתו גורמים זרים – בעיקר סעודיה קטאר.
א-סיסי, הודיע אמש בטלוויזיה הממלכתית המצרית על הדחתו של מורסי ועל הליכה לבחירות חדשות, לאחר שבוע של הפגנות ענק. "הכוחות המזוינים הרגישו שהעם קורא להם להמשיך את המהפכה שבה התחילו", אמר א-סיסי, "לא יכולנו להתעלם מקריאתו של העם".
הודעת א-סיסי התקבלה בצהלות ובזיקוקים במוקד המחאה נגד מורסי בכיכר תחריר בקהיר, אולם הצבא נערך גם לעימותים אלימים שעלולים להתגלע כעת בין מתנגדי מורסי לבין מחנה תומכיו הגדול. מעט לפני חצות אכן דווח על התנגשויות בין הצבא לתומכי מורסי בעיר במערב המדינה, שבהן נהרגו ארבעה בני אדם, ובהמשך נהרג עוד אדם באלכסנדריה.
דקות אחדות אחרי הודעת הצבא על הדחתו, פרסם מורסי הודעה בפייסבוק שבה האשים את הצבא ב"הפיכה צבאית לכל דבר ועניין". הוא אמר כי מדובר במהלך שאינו מתקבל על הדעת, וסירב לקבל את ההחלטה: "אני קורא לכל האזרחים ואנשי הצבא, מפקדים וחיילים, להיות מחויבים לחוקה ולחוק ולא להיענות להפיכה הזו שמחזירה את מצרים אחורה". עם זאת, הוא קרא להימנע מאלימות ומשפיכות דמים.