פשיטת הרגל של עיריית דטרויט מאיימת על גמלאים בכל ארה"ב
בית משפט במישיגן פסק ביום שישי שפשיטת הרגל, הגדולה בהיסטוריה של עיר אמריקאית, אינה חוקתית כי היא מסכנת את הפנסיה של גמלאי העירייה, אך התובע הכללי הגיש ערעור. התחייבויות הפנסיה של העיריות בארה"ב נאמדות ב־2 טריליון דולר
שופטת במדינת מישיגן שבארה"ב פסקה ביום שישי כי בקשת ההגנה מפני נושים שהגישה העיר דטרויט מפרה את חוקת המדינה, מכיוון שהיא עלולה לגרום לקיצוץ קצבאות הפנסיה של גמלאי העירייה.
פסיקת השופטת שהתקבלה בעיר לנסינג, בירת מישיגן, באה בעקבות עתירה שהגישו קרנות הפנסיה של עובדי עיריית דטרויט, המייצגות 30 אלף עובדים בעבר ובהווה. התובע הכללי של מישיגן הגיש ערעור על החלטת בית המשפט מיד לאחר שהיא פורסמה.
ביום חמישי בערב הכריזו מושל מישיגן ריק סניידר וראש ועדת החירום לניהול דטרויט, קווין אור, על בקשה להגנה מפני נושים שהגישה העירייה לפי "סעיף 9", המאפשר לה לשאת ולתת עם נושיה כדי להגיע להסדר לתשלום חובות, שהגיעו, על פי הערכות, ל־18 מיליארד דולר.
צל של שישה עשורים
דעיכתה של העיר דטרויט נמשכת מאז שנות החמישים, אז עמד מספר תושביה על 1.8 מיליון, לעומת 700 אלף כיום. הגירה שלילית תדירה הביאה לתפיחת החובות של העירייה שהביאה בתורה לכרסום באיכות השירותים העירוניים ולכן להתגברות ההגירה השלילית, וחוזר חלילה.
דטרויט היא מרכז תעשיית הרכב של ארה"ב והמטות הראשיים של ענקיות בענף דוגמת ג'נרל מוטורס וקרייזלר ממוקמים בתחומה. אולם, גם חילוצה של תעשיית הרכב על ידי הממשל בוושינגטון והחלמתו ההדרגתית מהנזקים שנגרמו לו כתוצאה ממשבר האשראי לא הביאו מזור ל"עיר המכוניות".
"זו לא החלטה שהתקבלה בחיפזון. למעשה, כבר שישה עשורים שצלו של מהלך כזה מוטל על דטרויט", אמר אור במסיבת עיתונאים, "פשוט לא יכולנו למשוך את זה יותר", הסביר.
מנגד, טוענים נושיה של העיר כי אור השתמש בהגשת בקשה להגנה מפניהם כאיום במהלך המשא ומתן עמם. טענה נוספת שעשויים הנושים להעלות נגד הבקשה נוגעת לגובה החובות של העירייה, הנמוכים לדעתם מההערכה שפרסמו הרשויות. חובות תשלומי פנסיה של עיריית דטרויט נאמדים ב־3.5 מיליארד דולר.
השלכות נרחבות
התפתחות האירועים בדטרויט עשויה להיות בעלת השלכות שיורגשו בארה"ב כולה, לאחר שפשיטת הרגל חסרת התקדים בהיקפה של העיר הפנתה תשומת לב מחודשת למאבק המתחולל בארה"ב בין איגודי עובדים בשירות הציבורי לבין הרשויות המקומיות על זכויות הפנסיה של העובדים.
ערים רבות בארה"ב דורשות מהעובדים להגדיל את השתתפותם בתשלומי הפנסיה ובביטוחי הבריאות שלהם, כדי למנוע תפיחה של חובותיהן.
נכון לשנת 2010 עמד הפער בין נכסי הערים והמדינות לבין המחויבויות הכספיות שלהן לעובדים לשעבר על 1.38 טריליון דולר, כך על פי נתונים של מכון המחקר Pew. מדובר בעלייה של 9% לעומת 2009. מתוך הסכום הזה 757 מיליארד דולר הם מחויבויות לתשלומי פנסיה, בעוד 627 מיליארד דולר הם מחויבויות לתשלומי ביטוחי בריאות.
הנתונים של מכון Pew מתונים יחסית להערכה של סוכנות דירוג האשראי מודי'ס, שאמדה את חובות הפנסיה של הרשויות המקומיות בארה"ב ב־2 טריליון דולר נכון ל־2010. על פי מודי'ס, מאז 2009 דרשו 43 מדינות בארה"ב מאיגודי עובדים וקרנות פנסיה להגדיל את השתתפות העובדים במימון תוכניות הפרישה וביטוחי הבריאות. סוכנות הדירוג העריכה כי לא פחות מ־8,500 רשויות מקומיות בארה"ב הציגו תוכניות שנועדו למנוע פשיטת רגל בשל התחייבויות לתשלומי פנסיה.
קרול דניסטון מסן פרנסיסקו, משפטנית המתמחה בהתנהלות משפטית של רשויות מקומיות, הסבירה ל"לוס אנג'לס טיימס" את אי הוודאות בה מצויים עובדי עיריות בארה"ב בעקבות ההתרחשויות בדטרויט. "כל מה שאנחנו יודעים הוא שהגנה מפני נושים מאפשרת ויתור על חובות, אבל כרגע לא ברור אם האפשרות הזו חלה גם על התחייבויות לתשלום פנסיה", אמרה.