$
תעשייה ופיננסים

היהלומנים העשירים בעולם: שלושה ישראלים בעשירייה הפותחת

לב לבייב, דן גרטלר ובני שטיינמץ נמנים על עשרת היהלומנים המובילים בדירוג של CNBC; אך מיהו היהלומן המוביל בפער ענק מהמקום השני?

סוכנויות הידיעות 23:0427.07.13

היהלומים הם אמנם החברים הכי טובים של כל אישה, אך בתקופה האחרונה לא מעט משקיעים מתייחסים אליהם גם כן כאל חבר קרוב. על פי נתוני חברת מחקר ההון Wealth-X, מחירי היהלומים הלא מלוטשים זינקו בקרוב לשליש מאז 2005, וצפויים לטפס ב-20% נוספים עד 2017, בעיקר על רקע הביקוש הרב בסין ובהודו. אין זה מפתיע אם כך שמשקיעים רבים רוצים לקחת חלק ברווחים. על פי הנתונים שסיפקה Wealth-X עולה כי נכון ליולי השנה, רשימת היהלומנים העשירים בעולם מורכבת מאספנים, סוחרים, בעלי עסקים וכן משקיעים שבבעלותם אחזקות במכרות היהלומים הגדולים ביותר בעולם. ברשימה אף מככבים שלושה ישראלים, לב לבייב, דן גרטלר ובני שטיינמץ, המדורגים במקומות השביעי, השלישי והשני, בהתאמה.

 

 

יהלום ורוד יהלום ורוד צילום מסך: sothebys.com

 

 

באתר CNBC חשפו את עשרת היהלומנים העשירים ביותר בעולם:

 

10. רוברט פאייז-מואווד. שווי הון: מיליארד דולר

 

מואווד רכש ב-1990 במכירה פומבית בסותבי'ס יהלום של 101.84 קראט תמורת 12.76 מיליון דולר. היהלום, שזכה לכינוי "זוהר מואווד" (Mouawad Splendor) נכנס לספר השיאים של גינס כיהלום היקר ביותר בצורת אגס. רוברט מואווד הוא בן למשפחה לבנונית, הפעילה בעסקי היהלומים מאז סוף המאה ה-19. בבעלות המשפחה, חברת התכשיטים מואווד שבסיסה בז'נבה. רכישות יהלומים מפורסמות נוספות שלו כוללות את יהלום מלכת הולנד בגודל 135.92 קראט, שרכש ב-1979 תמורת 5 מיליון דולר. היהלום הזה זכה לפרסום כאשר נרכש ב-1969 על ידי השחקן ריצ'רד ברטון עבור אשתו אליזבת טיילור.

 

8. פרד מואווד, 44. שווי הון: 1.1 מיליארד דולר

 

פרד מואווד הוא אחד משלושת הנאמנים הנוכחיים המופקדים על ניהול חברת התכשיטים המשפחתית, מואווד. פרד, גם הוא בן למשפחת היהלומנים המפורסמת, עומד בראש חטיבת היהלומים של החברה. מואווד משך לעצמו תשומת לב בנובמבר האחרון, לאחר שהיה האחרון שהגיש הצעת רכישה במכירה פומבית שארגנו בכריסטיס עבור יהלום במשקל 76.02 קראט, שהיה שייך לארכידוכס האוסטרי ג'וזף אוגוסט. עם זאת, היהלום נמכר בסופו של דבר לקונה אנונימי, ששילם תמורתו סכום שיא של 21.48 מיליון דולר.

 

8. יורג בוכרר, 77. שווי הון: 1.1 מיליארד דולר

 

יורג בוכרר השוויצרי הוא היו"ר של חברת התכשיטים בוכרר שבבעלות משפחתית. החברה הוקמה על ידי סבו, קרל-פרדריך בוכרר ב-1888, והחנות הראשונה לשעונים ולתכשיטים נפתחה בלוצרן, שוויץ. כיום מעסיקה החברה קרוב ל-1,500 עובדים ומפעילה 26 חנויות ברחבי אירופה, כולל חנות בפריס, שלטענתה היא חנות השעונים והתכשיטים הגדולה בעולם. הרשת מציעה כיום מספר מרשים של 50 אלף פריטים. ב-2007 השיק בוכרר את קולקציית היהלומים לקרימה (Lacrima), שכוללת 25 פריטים המיועדים לקונים העשירים ביותר.

 

7. לב לבייב, 57. שווי הון: 1.4 מיליארד דולר

 

לב לבייב, הטייקון הישראלי המשמש כיו"ר קבוצת אפריקה ישראל, מעורב במסחר ובכרייה של של יהלומים ברוסיה ובאפריקה. בשנה שעברה הוא עלה לכותרות בעקבות הקרב המשפטי שניהל עם שותפו לשעבר ארקדי גאידמק, שדרש מאות מיליוני דולרים בעמלות שלא שולמו לו מהמכרות באנגולה. הנכסים של לבייב באנגולה כוללים אחזקה במכרה היהלומים קאטוקה, שנחשב לאחד הגדולים בעולם, וחנויות תכשיטי היוקרה. איוונה טראמפ, אשתו לשעבר של דונלד טראמפ ענדה יהלומים במשקל 450 קראט מהקולקציה של לבייב בחתונה שלה ב-2008.

 

לבייב. כורה ברוסיה ובאפריקה לבייב. כורה ברוסיה ובאפריקה צילום: ארטיום דגל

 

6. ג'ורג' ניקולס הייק ג'וניור, 58. שווי הון: 1.7 מיליארד דולר

 

ג'ורג' ניקולס הייק ג'וניור הוא המנכ"ל של יצרנית השעונים השוויצרית, סווטש, שרכשה בינואר את חטיבת תכשיטי היוקרה של החברה הקנדית הארי וינסטון תמורת מיליארד דולר. הייק הוא בנו של ניקולס ג'ורג' הייק הלבנוני, שהיה אחד ממייסדי סווטש ב-1983. אחד היהלומים המפורסמים שרכש הייק באמצעות מותג הארי וינסטון הוא היהלום שבתעשייה מכנים "ללא פגם" במשקל 101.73 קראט, שנמכר במאי במכירה פומבית של כריסטיס בז'נבה עבור 26.7 מיליון דולר.

 

4. לורנס גראף, 75. שווי הון: 2.1 מיליארד דולר

 

היהלומן הבריטי לורנס גראף הוא המייסד של גראף דיימונדס, המוכרת יהלומים ענקים ונדירים. גראף החל את הקריירה שלו כבר בגיל 15 כמתמחה בחברת יהלומים. לאחר כמה ניסיונות כושלים בחנויות תכשיטים אחרות, הוא החל לעצב ולמכור באופן עצמאי את העיצובים שלו. עד 1960 הספיק להקים את מותג היוקרה, שכיום מפעיל 35 בוטיקים ברחבי העולם. במאי 2012 עלתה החברה לכותרות לאחר שביטלה הנפקה מתוכננת בשווי מיליארד דולר בבורסת הונג קונג, בשל התנודתיות הרבה בשווקים.

 

4. אן-מארי גראף, 75. שווי הון: 2.1 מיליארד דולר

 

אשתו של היהלומן הבריטי המיליאדרד לורנס גראף, ובעלת מניות בחברה שלו גראף דיימונדס. בני הזוג נשואים כבר למעלה מ-47 שנים, אך בשנה שעברה נחשף כי גראף הוא אבי ילדה של עובדת הצעירה ממנו ב-34 שנים. כתוצאה מכך הגישה אן-מארי בקשה לגירושים. אולם נכון לעכשיו נראה כי השניים יישרו את ההדורים ביניהם. במידה שהליך הגירושים יימשך, היא צפויה לזכות בהסדר היקר ביותר בתולדות בריטניה. בתשקיף שנמסר בשנה שעברה לקראת הנפקה שבוטלה בסופו של דבר, נחשף כי בני הזוג מחזיקים ב-645 מיליון מניות בחברה, כולל מניות המוחזקות בנאמנות עבור שלושת הילדים שלהם.

 

אן-מארי גראף אן-מארי גראף

 

3. דן גרטלר, 39. שווי הון: 2.6 מיליארד דולר

 

דן גרטלר הוא איש עסקים ישראלי, שהרוויח את הונו מהשקעות במכרות היהלומים והנחושת של קונגו. גרטלר בן ה-39 הוא הצעיר ביותר ברשימה. הוא המייסד והנשיא של דן גרטלר אינטרנשיונל, ועומד בראש העסק המשפחתי, הממוקם בגיברלטר - Fleurette Group. גרטלר הגיע לקונגו ב-1997, ומאז הפך לדמות רבת השפעה בסקטור המכרות של המדינה, בזכות קשרים קרובים לממשלה בקינשאסה. החברה שלו ושותפותיה מעסיקות 20 אלף עובדים מקומיים. אולם גרטלר לא הצליח לחמוק משערוריות. הוא הואשם במעורבות בעסקאות שהטיבו עם בכירים מושחתים בממשלת קונגו. בדצמבר, קרן המטבע הבינלאומית הקפיאה הלוואה של 240 מיליון דולר לקונגו לאחר שהמדינה לא פרסמה חוזי כרייה עם חברה הקשורה אליו.

 

 

גרטלר. הצעיר ברשימה גרטלר. הצעיר ברשימה צילום: אוראל כהן

 

2. בני שטיינמץ, 57. שווי הון: 5.8 מיליארד דולר

 

הטייקון הישראלי ירש את חברת שטיינמץ דיימונדס שבסיסה בשוויץ מאביו. סיסמת החברה היא: "ליצור את היהלומים המשובחים בעולם", והיא פועלת כבר 70 שנה. שטיינמץ ייסד גם את חברת BSR, שבבעלותה חברת היהלומים אוקטיה, שכרתה יהלומים במשקל 10 קראט ממכרה בסיירה ליאון. בין היהלומים המפורסמים שכרתה החברה נמצאים היהלום בצורת אגס "מיליניום סטאר", שהליטוש שלו נמשך שלוש שנים. יהלום ידוע נוסף הוא שטיינמץ פינק, יהלום ורוד במשקל 59.6 קראט, שלפי הדיווחים היה שווה 100 מיליון דולר בשנת 2003.

 

 

שטיינמץ. "היהלומים המשובחים בעולם" שטיינמץ. "היהלומים המשובחים בעולם"

 

1. צ'נג יו-טונג, 87. שווי הון: 19.6 מיליארד דולר

 

צ'נג יו-טונג הוא יו"ר של כבוד של קמעונאית התכשיטים הגדולה בעולם במונחים של שווי שוק, צ'או טאי פוק (Chow Tai Fook Jewellery Group). הונו נאמד ב-19.6 מיליארד דולר, יותר מפי 3 מהמדורג שני ברשימה, בני שטיינמץ. הוא גם האדם המבוגר ביותר ברשימה, והיהלומן היחיד מאסיה המדורג בה. החנות הראשונה שלו נפתחה ב-1938 במקאו, וכעת יש לרשת למעלה מ-1,800 חנויות תכשיטים ושעונים ברחבי סין. עסקי התכשיטים הם רק חלק אחד מהאימפריה הנרחבת של הטייקון, שכוללת חברות נדל"ן, תשתיות, קמעונות ובתי מלון.

 

צ'נג יו-טונג. מקום ראשון צ'נג יו-טונג. מקום ראשון צילום: אימג'בנק, Gettyimages

בטל שלח
    לכל התגובות
    x