אובמה: "נצא למתקפה צבאית נגד סוריה - אבל רק באישור הקונגרס"
נשיא ארה"ב הודיע כי החליט לצאת לפעולה צבאית בסוריה, אך רק לאחר אישור בית הנבחרים. "התקיפה אפקטיבית מחר, שבוע הבא או בעוד חודש", אמר אובמה. הקונגרס יתכנס לדון בתקיפה רק בעוד עשרה ימים
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הצהיר הערב (שבת) כי "ארצות הברית צריכה לצאת במתקפה צבאית נגד מטרות בסוריה", אך באותה הנשימה הבהיר כי החליט לבקש את אישור מהקונגרס. לדבריו, פשעיו של הנשיא הסורי בשאר אסד מהווים "איום על ביטחונה הלאומי" של ארצות הברית.
הנשיא האמריקני הצהיר כי צבא ארה"ב אמנם מוכן ל"פעולה מיידית", אך החליט לבקש קודם את אישור בית הנבחרים. "התקיפה אפקטיבית מחר, שבוע הבא או בעוד חודש מעכשיו", אמר ברומזו על דחייה בהוצאת התוכנית לפועל. אובמה הוסיף: "רבים יעצו לי לא לקחת את ההחלטה לקונגרס, ללא ספק הם הושפעו ממה שקרה בבריטניה כאשר הפרלמנט נכשל בניסיון להעביר הצעה עם מטרה דומה. למרות זאת, בעוד אני מאמין שיש בסמכותי להוציא לפועל את הפעולה הזאת ללא אישור ספציפי של הקונגרס, אני יודע שהמדינה תהיה חזקה אם נפנה בנתיב הזה והפעולות שלנו יהיה יותר אפקטיביות".
הקונגרס צפוי לחזור מפגרת הקיץ רק ביום שני בשבוע הבא, ב-9 בספטמבר. מיד בתום הצהרת הנשיא, מסר יושב ראש בית הנבחרים האמריקני, ג'ון בוהנר, הודעה בה נמסר כי תוכנית פעולה בסוריה תעלה לדיון בשבוע המתחיל ב-9 בספטמבר, ובכך שלל למעשה אפשרות לזמן במיוחד את חברי הקונגרס לישיבה שלא מן המניין.
"ישנם דברים חשובים יותר ממחלוקות מפלגתיות או פוליטיקה של הרגע", אמר אובמה בקריאה ישירה למחוקקים: "היום אני קורא לקונגרס להעביר מסר לעולם שאנחנו מאוחדים כאומה אחת". הנשיא הבהיר כי אם ארה"ב לא תמצה את הדין מול שימוש בנשק כימי בסוריה, "מה זה אומר בנוגע לניסיונותינו לעמוד מול אחרים שיפעלו בניגוד לחוק הבינלאומי".
על רקע קריאות להמתין עם תגובה עד לתום חקירת האו"ם, אמר הנשיא כי יש לו "אמון בטענה של הממשל שלנו נגד סוריה, גם מבלי להמתין לפקחי האו"ם". בנוגע לחוקיות הפעולה, הבהיר אובמה: "אני חש בנוח להתקדם ללא אישור מועצת הביטחון של האו"ם, שעד כה הייתה משותקת לחלוטין ולא מיצתה את הדין עם אסד".
בשעות האחרונות הגיעו להתייעצויות בבית הלבן בכירי הממשל, בהם סגן הנשיא ג'ו ביידן, מזכיר המדינה ג'ון קרי, שר ההגנה צ'אק הייגל, היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס וראש המטות המשולבים הגנרל מרטין דמפסי. מחוץ לבית הלבן התאספו כמה עשרות מפגינים בעד האופוזיציה בסוריה שקרא למעורבות אמריקנית.
למפלגה הדמוקרטית יש רוב בסנאט, אך היא במיעוט בבית הנבחרים. הנשיא אובמה מסתכן בהפסד בהצבעה בבית הנבחרים, משילוב של אנשי מסיבת התה המתנגדים למעורבות של ארה"ב בעולם ודמוקרטים מהאגף הליברלי המתנגדים לתקיפה. הממשל האמריקני יפעל בימים עד ההצבעה לגבש תמיכה רחבה ככל שאפשר ליציאה למבצע בסוריה, בתקווה שההצבעה בבית הנבחרים האמריקני לא תסתיים בהתנגדות לתקיפה כפי שקרה בפרלמנט הבריטי.