הנגיד האירני: "אשנה את המדיניות הכלכלית של אחמדינג'אד"
בראיון לסוכנות הידיעות בלומברג אמר וליוללה סייף כי המדיניות הכלכלית שהוביל נשיאה הקודם של הרפובליקה האיסלמית הובילה לאינפלציה הגבוהה ביותר במדינה וכי הוא נחוש לעצור אותה, גם על חשבון דיכוי הצמיחה
נגיד הבנק המרכזי האירני וליוללה סייף אמר אתמול בראיון לסוכנות הידיעות בלומברג כי הוא מתכוון לשנות את המדיניות הכלכלית שהוביל נשיאה הקודם של הרפובליקה האיסלמית, מחמוד אחמדינג'אד. לדבריו, המדיניות של אחמדינג'אד הובילה להצפת המשק האירני בכסף ולכן גם לאינפלציה הגבוהה במיוחד במדינה.
- נשיא אירן לשעבר: ממשלת אחמדינג'אד מפרסמת נתונים כלכליים כוזבים
- חמינאי: תומך בדיפלומטיה של רוחאני, אבל אי אפשר לסמוך על ארה"ב
- לראשונה מ-79': נשיאי איראן וארה"ב שוחחו
סייף התראיין לבלומברג בוושינגטון, שם הוא השתתף בוועידת קרן המטבע הבינלאומית. מדובר בראיון הראשון של סייף לכלי תקשורת בינלאומי מאז הוא נכנס לתפקידו באוגוסט.
סייף ציין שתחת שלטונו של הנשיא החדש של אירן, חסן רוחאני, נהנה הבנק המרכזי האירני מיותר עצמאות מכיוון שהממשלה הפסיקה לכרוך את המדיניות המוניטרית במדיניות הפיסקאלית.
"תחת השלטון הקודם, הקצאת האשראי למגזרים רבים לא התבססה על דעת מומחים", אמר סייף, "הממשלה העבירה 40% מיכולת הנזילות למיזם דיור לעניים", הוא הוסיף. המדיניות שמתכוון סייף להוביל נועדה "לשלוט בנזילות ולהוריד את האינפלציה".
מאז 2006 נתונה אירן תחת סנקציות בינלאומיות שנועדו לעצור את תוכנית הגרעין שלה. הסנקציות התגברו ב־2010 כמעט עד כדי אמברגו מצד ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי. כתוצאה מכך, טיפסה האינפלציה באירן ונשחק ערכו המטבע המקומי, הריאל.
עד סוף השנה, צפויות הסנקציות לצמצם את יתרות מטבע החוץ של אירן עד ל־70 מיליארד דולר, כאשר כ־50 מיליארד דולר מהם יכולה אירן להוציא רק במדינות אליה היא מייצאת נפט, דוגמת טורקיה וסין.
עם זאת, סייף לא נשמע מודאג משחיקת הריאל ומהכרסום ביתרות המט"ח. "שוק המט"ח יציב יחסית", הוא ציין.
למרות המיתון בו נתון המשק האירני, סייף הצהיר שעצירת האינפלציה נמצאת אצלו בעדיפות עליונה, גם על חשבון דיכוי הצמיחה. "אנחנו נמצאים במצב של סטגפלציה ולכן מדיניות מוניטרית לא תסייע לצמיחה", הוא הסביר.
הבנק המרכזי של אירן מעריך כי קצב צמיחת התמ"ג במדינה יגיע ל־0% עד סוף השנה הפרסית במרץ, זאת לעומת צמיחה שלילית של 5.4% בשנה שלפני כן.