עד 2017: זינוק של 33% בכמות הפסולת האלקטרונית בעולם
לפי האו"ם, המדינות המתפתחות ייצרו יותר פסולת אלקטרונית מהמדינות המפותחות. סין היא שיאנית ייצור הפסולת ב־2012. ארה"ב - השיאנית לתושב
עונת החגים של סוף השנה האזרחית הפכה בעידן הצרכני גם לעונת הקניות.
בשנים האחרונות, עם ההאצה בהתפתחות הטכנולוגית של מוצרי הצריכה האלקטרוניים, נעשו אלו מושא תשוקה למיליארדי בני אדם בעולם המפותח וגם בעולם המתפתח. אבל הזינוק בצריכת מוצרי אלקטרוניקה עודד גם קצב תחלופה גבוה שלהם, שעודד בתורו ייצור מוגבר של פסולת אלקטרונית אשר אינה מתכלה ומכילה לעתים קרובות חומרים רעילים.
כדי להתריע מפני ההשלכות החמורות של הצריכה העודפת של מוצרי צריכה אלקטרוניים בתקופת החגים, פרסמה יוזמת StEP של האו"ם דו"ח שממפה לראשונה את ייצור הפסולת האלקטרונית לפי מדינות, ואף נותן הערכה לגבי היקף הפסולת שתיערם בארבע השנים הקרובות.
הדו"ח מגלה שהמגמות שמאפיינות את הכלכלה העולמית, כלומר צמיחת מעמד ביניים במדינות המתפתחות והתפשטות של תרבות הצריכה אליהן, מתבטאות היטב גם בפסולת האלקטרונית שמייצרים תושבי כדור הארץ.
ב־2012 עלתה לראשונה כמות הפסולת האלקטרונית שייצרו המדינות המתפתחות על זו שייצרו המדינות המפותחות. מדינות מערביות דוגמת ארה"ב, יפן, אוסטרליה או בריטניה ייצרו 23.5 טונות של פסולת אלקטרונית בשנה שעברה; ואילו מדינות מתפתחות דוגמת ברזיל, סין או רוסיה והרפובליקות הסובייטיות לשעבר ייצרו 25.4 מיליון טונות. בסך הכל ייצר העולם בשנה שעברה 48.9 מיליון טונות של פסולת אלקטרונית.
על פי הערכות StEP, כמות זו עתידה לגדול ב־33% עד 2017, אז היא תגיע ל־65.4 מיליון טונות. לשם השוואה, מדובר בכמות שיכולה להיערם 200 פעמים לגובה של בניין האמפייר סטייט בניו יורק, או לקוטר ולגובה של הפירמידה הגדולה שבגיזה במצרים.
היחס בין הפסולת האלקטרונית שמייצרות המדינות המתפתחות לבין זו שמייצרות המדינות המפותחות יגדל גם הוא בארבע השנים הקרובות, כאשר האחרונות יהיו אחראיות לייצור 36.7 מיליון טונות, ואילו הראשונות יהיו אחראיות לייצור 28.6 מיליון טונות.
סין, שייצרה 11 מיליון טונות של פסולת אלקטרונית בשנה שעברה, היא המדינה שתרמה יותר מכולן לערימה העולמית של פסולת אלקטרונית. ארה"ב היא השנייה בדירוג עם 10 מיליון טונות.
אזרחי ארה"ב זוכים בתואר המפוקפק של שיאני ייצור הפסולת האלקטרונית בעולם. אזרח אמריקאי מייצר בממוצע 29.8 ק"ג של פסולת אלקטרונית בשנה אחת, יותר מפי ארבעה מהממוצע העולמי שעומד על 7 ק"ג.
הפסולת האלקטרונית משונעת, על פי רוב באופן לא חוקי, למדינות עניות שבהן היא מרוכזת באתרי ענק בשולי הערים, שם מפרקים אותה התושבים ומחפשים מתכות יקרות דוגמת אבץ, זהב, נחושת ובריליום. הן בעת הפירוק והן בעת שריפת הפסולת או התכת המתכות שנאספו, נחשפים האנשים, שחלק גדול מהם ילדים, לחומרים רעילים ומחוללי סרטן.