מחקר: עד 2030 - כלכלת בריטניה תעקוף את גרמניה
לפי מחקר שמתפרסם בגרדיאן, בריטניה תדיח את גרמנה מהצמרת, בשל הגידול באוכלוסיה, מסים נמוכים וחשיפה נמוכה לבעיות של גוש היורו
- האתר החדש של ממשלת בריטניה: משרד הקסם
- מספר חושפי השחיתויות בבריטניה זינק ב־72%
- אחרי גוש היורו ובריטניה - גם גרמניה מעלה את תחזית הצמיחה
העיתון הבריטי הגרדיאן מדווח כי לפי תחזית דירוג הכלכלות בעולם של המרכז למחקר כלכלי ועסקי (CEBR), הכלכלה של גרמניה, שנחשבת כבר עשורים למעצמה הכלכלית של אירופה, תהפוך עד 2030 להיות קטנה משל בריטניה.
צמיחה חזקה מצד כלכלות מתעוררות כמו הודו, ברזיל ורוסיה אמנם תוביל לכך שבשני העשורים הבאים בריטניה תרד בדירוג הכללי העולמי, אך ב-CEBR דווקא מעריכים כי בכל זאת תהיה הכלכלה המערבית השנייה המצליחה ביותר אחרי ארה"ב.
"דמוגרפיה חיובית בשילוב עם המשך ההגירה, וחשיפה מוקטנת לבעיות של גוש היורו מאשר כלכלות אירופיות אחרות בנוסף למסים נמוכים באופן יחסי לסטנדרטים באירופה, הם שיעודדו צמיחה מהירה יותר מאשר במרבית הכלכלות המערביות האחרות", נכתב בדו"ח. מנגד, "הבעיות שעומדות בפני בריטניה כוללות מערכת יחסים לא פתורה עם שאר האיחוד האירופי והאפשרות לפירוק, שתבוא לידי ביטוי במשאל העם על עצמאות סקוטלנד בספטמבר 2014".
ומי תהיה הגדולה בעולם?
דירוג הכלכלות לפי גודל במונחים של דולרים שערכה CEBR, התבצע על בסיס תחזיות לצמיחה, לאינפלציה ולשווי המטבעות עבור השנים 2013, 2018, 2023 ו-2028. עם זאת, יש להתייחס לתחזית בזהירות, בייחוד לאור התנודות הלא צפויות במטבעות. לפי החישובים הללו, סין תהפוך לכלכלה הגדולה בעולם עד 2028, ארה"ב תיאלץ להסתפק במקום השני בלבד ואחריה תדורג הודו, שתדיח את יפן מהמקום השלישי לרביעי. ברזיל תסגור את החמישייה הראשונה. על פי הדו"ח, ב-2028 גרמניה עדיין תהיה גדולה יותר מבריטניה, אך בהפרש קל ותדורג שישית.
בדו"ח מציינים כי כלכלת גרמניה תמשיך לרשום ביצועים טובים, אך הצמיחה הכלכלית החלשה באירופה, היחלשות המטבע והדרישה לחלץ כלכלות בגוש היורו, יובילו להידרדרות של גרמניה בדירוג, כך שעד 2030 כבר תדורג מתחת לבריטניה. עם זאת, במידה וגוש היורו יתפרק, גרמניה רק תרוויח מכך. היא תוכל לחזור למטבע חזק ובכך להישאר גדולה מבריטניה.
גרמניה אינה המדינה היחידה בגוש היורו שצפויה ליפול בדירוג. צרפת, הנחשבת כיום לכלכלה החמישית בגודלה בעולם, צפויה לרדת למקום ה-13 עד 2028, בעוד שאיטליה תדרדר ב-15 השנים הבאות מהמקום השמיני ל-15.