$
כלכלה ומדיניות

ארה"ב: קיפאון בשכר הממוצע ועלייה חדה בשכר המנכ"לים

מחקר חדש מצביע על פיגור בקצב עליית השכר לעומת העלייה בפריון המשק האמריקאי. שכר המנכ"לים עלה בשיעור גבוה מהפריון

סוכנוית הידיעות 21:0328.12.13

העלייה במשכורת הממוצעת בארה"ב מפגרת באופן משמעותי אחרי העלייה ברמת הפריון של העובד האמריקאי, על כך מלמד מחקר חדש של "המכון למדיניות כלכלית" (Economic Policy Institute) בוושינגטון. המחקר, שעליו דיווח אתמול (ו') אתר החדשות האפינגטון פוסט, מצא גם שקצב העלייה של המשכורת הממוצעת של מנכ"לים בארה"ב גבוה בהרבה מקצב עליית הפריון לעובד במשק האמריקאי, שהוא כמות הכסף שמייצרת הכלכלה האמריקאית בשעת עבודה.

 

 

 

נושא נוסף שמאיר המחקר הוא השינוי לרעה במידת התאמתו של שכר המינימום בארה"ב לכיסוי עלות המחיה המינימלית. עורכי המחקר טוענים שאילו היה מוצמד שכר המינימום בארה"ב, העומד כיום על 7.25 דולר לשעת עבודה, לרמת הפריון במשק האמריקאי, הוא היה מגיע לרמה של 18.30 דולר לשעה.

 

"המצב שבו קיימים פערים עמוקים בין קצב עליית שער המינימום והשכר הממוצע לבין העלייה ברמת הפריון לא היה קיים בעבר. בהתאם, לא היה מצב שבו שכר המנכ"לים עלה בקצב מהיר לעומת העלייה ברמת הפריון", אמר ג'וש ביוונס מהמכון למדיניות כלכלית להאפינגטון פוסט.

 

 

 

"הקיטוב שגורם למנכ"לים ולבכירים אחרים לשלשל לכיסם יותר הכנסות בעוד מצבם של שאר העובדים הולך ומידרדר הוא חדש יחסית", אמר ביוונס. לטענת עורכי המחקר, נקודת המפנה שבה החל תהליך הקיטוב התרחשה בסוף שנות השמונים ותחילת שנות התשעים של המאה שעברה.

 

הממצאים של המכון למדיניות כלכלית מתפרסמים על רקע דיון ציבורי ער בארה"ב סביב הרמה הנחוצה של שכר המינימום. כמה סנאטורים דמוקרטיים פועלים, בגיבויו של הנשיא ברק אובמה, להעלות את שכר המינימום הפדרלי ל־10.10 דולר לשעה. כמה מדינות בארה"ב כבר העבירו חקיקה שמציבה את שכר המינימום בהן מעל שכר המינימום הפדרלי, כך שב־2014 שכר המינימום ב־21 מדינות בארה"ב יהיה גבוה מ־7.25 דולר לשעה.

 

במקביל למהלכים החקיקתיים בעניין, מתנהל בחודשים האחרונים בארה"ב מאבק עובדים שאותו מובילים המועסקים בענף המזון המהיר להעלאת שכר המינימום ל"שכר מחיה" של 15 דולר לשעה. במסגרת המאבק השביתו העובדים את סניפי הרשתות שבהם הם מועסקים ויצאו להפגין בערים הגדולות בארה"ב בדרישה להטבת תנאיהם. סבב המחאה האחרון התרחש ב־5 בדצמבר ביותר מ־100 ערים ברחבי ארה"ב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x