$
עולם

סין: הממשל פרסם תקנות חדשות לעצירת משבר החוב

במסגרת התקנות, לא יורשו חברות אשראי פרטיות להלוות לעסקים כדי לצמצם את "בנקאות הצללים", שצברה חובות עצומים מחוץ לדפי המאזן של הבנקים ומאיימת על היציבות הפיננסית במדינה

סוכנויות הידיעות 18:5906.01.14

מועצת המדינה הסינית פרסמה תקנות חדשות שמטרתן צמצום תופעת "בנקאות הצללים" במדינה, על רקע דאגה מחודשת ממשבר חוב מתקרב בסין. הגוף השלטוני, המקביל לקבינט, שבראשו עומד ראש הממשלה לי קה־צ'יאנג, פרסם את הקווים המנחים לבנקים ולרשויות מקומיות עוד ב־11 בדצמבר. ואולם, הוא לא חשף אותם בפומבי.

המסמך הממשלתי, שנחשף אתמול (א') על ידי סוכנות הידיעות רויטרס, מורה לרשויות להדק את הרגולציה על הלוואות מחוץ לדפי המאזן של הבנקים, ומורה לחברות טראסט, המוסדות הממלאים את התפקיד המרכזי במערכת המכונה בנקאות צללים, לחזור לתפקידן המקורי כמנהלות נכסים, ולא לעסוק בהלוואות.

 

ראש ממשלת סין לי קה-צ'יאנג (מימין). הממשלה לא אישרה את קיומן של התקנות ראש ממשלת סין לי קה-צ'יאנג (מימין). הממשלה לא אישרה את קיומן של התקנות צילום: בלומברג

 

הממשלה הסינית לא אישרה רשמית את קיומו של המסמך, אך עיתונים במדינה כתבו על ההנחיות החדשות ובסוכנות רויטרס אומרים כי השיגו את המסמך עצמו. מדד שנגחאי קומפוזיט ירד אתמול לאחר החשיפה ונסגר ברמתו הנמוכה ביותר זה חמישה חודשים.

 

המאמץ לרסן את בעיית החוב של סין מגיע בתקופה שבה יותר ויותר קולות מזהירים מפני משבר אפשרי במדינה והאטה משמעותית בצמיחה הכלכלית. מדד מנהלי הרכש בסין עמד בדצמבר על הרמה הנמוכה ביותר מאז אוגוסט, כך לפי הפרסום אתמול של התאגיד HSBC.

 

הכלכלה השנייה בגודלה הולכת לקראת צמיחה נמוכה בהרבה

 

המדד, המתפרסם מדי חודש, עמד על 50.9, ירידה משמעותית מהנתון של 52.5 בנובמבר. נתון של 50 ומעלה במדד זה מראה על צמיחה בהזמנות של מנהלי רכש, מה שרומז על צמיחה במגזר התעשייתי. במאמר שפרסם בסוף השבוע הזהיר אשף הפיננסים ג'ורג' סורוס מפני משבר אפשרי בסין. "הצמיחה המהירה שם לא יכולה להימשך עוד הרבה זמן", כתב.

 

קובעי המדיניות בסין מודאגים מכלכלה שהפכה תלויה יותר מדי בהלוואות שמאיצות צמיחה ובהשקעות מבוססות חוב, מה שגם מביא לתפוקת יתר בתחומים מסוימים. התקנות החדשות מצטרפות למאמצים קודמים שנועדו להוריד את רמת המינוף במשק הסיני. הן עשויות לצמצם את הבעיה בטווח הבינוני, אך קיים סיכוי גבוה מאוד שיפגעו בצמיחה של סין בטווח המיידי - כך שהכלכלה השנייה בגודלה בעולם הולכת לקראת צמיחה נמוכה בהרבה משהראתה בעבר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x