אינדונזיה אסרה על יצוא מינרלים גולמיים
המטרה: להגדיל את ההכנסות ע"י עיבוד המינרלים במדינה עצמה לפני יצואם. עם זאת, הנשיא הקל ברגע האחרון על יצוא חברות הכרייה הגדולות הזרות, ביניהן פריפורט וניומונט
אינדונזיה אסרה היום (א') יצוא מינרלים גולמיים. המדינה בדרום-מזרח אסיה היא היצואנית הגדולה ביותר של ניקל, בדיל ופחם תרמי, ובשטחה נמצאים מכרה הנחושת החמישי בגודלו בעולם ומכרה הזהב המוביל.
האיסור נועד להגדיל את ההכנסות בטווח הארוך של אינדונזיה מהמכרות שלה על ידי כך שתאלץ את הכורים לעבד את המינרלים במדינה עצמה. אולם יש שמזהירים כי הקיצוץ קצר הטווח בהון זר שנכנס למדינה יוביל להרחבת הגירעון בחשבון השוטף, ויערער אף יותר את אמון המשקיעים במטבע הרופיה.
"החל מחצות ב-12 בינואר, 2014, לא ניתן יהיה לייצא מחצבים גולמיים", הודיע שר האנרגיה והמכרות ג'רו ווסיק, זמן קצר לאחר סיום פגישה מרתונית עם הנשיא ושרי הקבינט. עם זאת, הנשיא סוסיליו באמבאנג יודהויונו, העביר ברגע האחרון רגולציה, שתאפשר הקלה של האיסור עבור חברות הכרייה הגדולות הזרות, ביניהן פריפורט וניומונט.
"לא רק פריפורט וניומונט, יש לנו 66 חברות נוספות שהבטיחו שיבנו כורי היתוך... החברות הללו יזכו להזדמנות לייצא מינרלים מעובדים", הוסיף השר. "משרד האנרגיה יפרסם מאוחר יותר פרטים נוספים על הרמות שיאושרו". עם זאת, מפריפורט מסרו לסוכנות רויטרס כי החברה עוצרת את הייצוא עד שתקבל הבהרות מהממשלה.
החברות שירגישו במידה משמעותית יותר את האיסור הן דווקא חברות כרייה מקומיות קטנות יותר, שלא יוכלו להרשות לעצמן להשקיע את מאות מיליוני הדולרים הנחוצים לבניית כור.
לפי נתוני הבנק העולמי, משלוחים של מינרלים הסתכמו ב-2012 ב-10.4 מיליארד דולר, המהווים 5% מכלל הייצוא של אינדונזיה.
במידה ולאיסור תהיה השפעה כלכלית משמעותית, יהיו לכך קרוב לוודאי גם השלכות פוליטיות בבחירות לנשיאות, שיתקיימו בהמשך השנה, במיוחד אם כתוצאה מכך יחל גל של פיטורים. למעשה, עוד לפני הטלת האיסור כבר פוטרו אלפי עובדי כרייה. "אנחנו קוראים לכל עובדי הכרייה להתכונן לצאת לרחובות ולפשוט על הארמון הנשיאותי אם הממשלה תיישם את האיסור", קרא אתמול ג'ואן פורטי סילאלהי מאיגוד עובדי הכרייה הארצי.