$
כלכלה ומדיניות

חוששים מהרוסים: מדינות מרכז אירופה רוצות לקנות גז אמריקאי

במטרה להפסיק את התלות המסוכנת בגז הרוסי, שגרירי פולין, הונגריה, צ'כיה וסלובקיה ביקשו ממנהיגי הסנאט ובית הנבחרים שיפעלו להסרת ההגבלות על יצוא גז אמריקאי. כיום רוב הגז הטבעי המופק בארה"ב מיועד לצריכה פנימית

שירות כלכליסט 20:4309.03.14

החשש מהתלות האירופית בגז הרוסי ממשיך לבוא לידי ביטוי גם במישור הדיפלומטי. שגרירי פולין, הונגריה, צ'כיה וסלובקיה פנו בסוף השבוע לקונגרס האמריקאי בבקשה כי הממשל הפדרלי יסייע להן לרכוש גז נוזלי טבעי (LGN) מתוצרת ארה"ב.

 

ארבע המדינות מייבאות כיום 70%–100% מהגז הטבעי שלהן מרוסיה. בצעד יוצא דופן פנו שגרירי ארבע המדינות בארה"ב להארי ריד, מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט ולג'ון ביינר, יו"ר בית הנבחרים. במכתב ששלחו לשניים נכתב כי "נוכחות של גז אמריקאי במרכז ובמזרח אירופה היא נחוצה, ופעולה של הקונגרס להאצת יצוא הגז לבעלות בריתה של אמריקה תגיע בנקודת זמן קריטית לאזור".

 

 

 

רוסיה וארה"ב מחזיקות בעתודות הגז הטבעי הגדולות בעולם, אך בעוד שרוסיה נמצאת במקום הראשון ביצוא גז, ארה"ב נמצאת רק במקום העשירי. כמחצית מאספקת הגז של אירופה מגיעה כיום מרוסיה, בצינורות שעוברים דרך אוקראינה. בגזפרום, חברת הגז הממשלתית הרוסית, החריפו בימים האחרונים את האיומים שלפיהם ינתקו את הגז לאוקראינה, על רקע המתיחות בין שתי המדינות. לצעד בסדר גודל כזה יש תקדים: ב־2009 ניתקה רוסיה את הגז לאוקראינה וכתוצאה מכך לאירופה, למשך שלושה שבועות.

 

מרבית הגז הטבעי המופק כיום בארה"ב מיועד לצריכה פנים־אמריקאית. ארה"ב לא מייצאת גז טבעי נוזלי לאירופה, ולקונגרס האמריקאי אין שליטה על אישורי היצוא. יצוא של גז אמריקאי יכול להתקיים רק עם מספר מוגבל של מדינות שעמן יש לארה"ב הסכמי סחר, או באמצעות חוזים הזקוקים לאישור מיוחד, בתהליך מורכב וממושך שעליו אחראית מחלקת האנרגיה האמריקאית. עיקר יצוא הגז האמריקאי כיום הוא לקנדה, מקסיקו, סין ויפן.

 

תחנת גז טבעי על גבול צ'כיה תחנת גז טבעי על גבול צ'כיה צילום: בלומברג

השגרירים האירופים הגדירו את העבודה מול מחלקת האנרגיה "מכשול עצום". הם כתבו כי "ביטחון אנרגטי הוא לא רק נושא המשפיע באופן יומיומי על מיליוני אזרחים באזור שלנו, אלא מהווה גם את אחד מאתגרי הביטחון החשובים ביותר שבעלות בריתה של ארה"ב מתמודדת עמם כיום".

 

התומכים בהקלות על יצוא בארה"ב, גם מקרב המחוקקים האמריקאים, מאמינים שיישומן ישלח מסר לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין שלפיו ארה"ב לא תיתן לבעלות בריתה להיות בנות ערובה במפגני הכוח הרוסיים. כבר בשבוע שעבר פנו כמה חברי קונגרס אמריקאים לנשיא ברק אובמה בדרישה שישתמש בסמכותו הביצועית ויזרז את תהליך האישורים במחלקת האנרגיה.

ביום חמישי שעבר פרסם יו"ר בית הנבחרים ביינר מאמר בעיתון "הוול סטריט ג'ורנל", שבו קרא להסרת ההגבלות על יצוא גז לאירופה, וכתב כי "וושינגטון עושה את המינימום האפשרי בתחום שבו היא צריכה לעשות בדיוק את ההפך".

 

ביינר טען עוד כי הגדלת היקף היצוא תוביל גם להוספת משרות למשק האמריקאי, השרוי עדיין במשבר. ביום שישי אמר דובר מטעם הבית הלבן כי קיים סיכון קטן להיווצרות מחסור באירופה ובאוקראינה, כיוון שמצאי הגז הטבעי במדינות אלה מספיק.

 

בתוך כך, ביום רביעי ייפגש אובמה עם ראש הממשלה האוקראיני ארסניי יצניוק, כחלק מהמאמצים להפגין תמיכה אמריקאית במדינה.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x