האיחוד האירופי: החרם הרוסי על יבוא מזון לא יעצור את הסנקציות
יצרני המזון באירופה דורשים פיצוי כספי על נזקים עתידיים שייגרמו להם בעקבות ההחלטה הרוסית לאסור יבוא מזון ממדינות שהפעילו סנקציות על רוסיה. המרוויחות הגדולות יהיו מדינות אמריקה הלטינית, שצפויות להגדיל את היצוא לרוסיה
בכירים באיחוד האירופי בוחנים אפשרות לפצות חקלאים שייפגעו מהגבלות היבוא שרוסיה הטילה בשבוע שעבר על מדינות האיחוד ועל מדינות נוספות - כך דיווח בסוף השבוע "הוול סטריט ג'ורנל".
- סנקציות? אקסון וחברת הנפט של רוסיה מתחילות במיזם קידוח משותף
- פוטין לא נשאר חייב: אסר ייבוא ממדינות שהטילו סנקציות על רוסיה
- אקסלנס: "הסנקציות על רוסיה יפגעו במדינות גוש היורו"
ביום רביעי הודיע נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי רוסיה תאסור יבוא של מוצרי מזון ממדינות שהטילו עליה סנקציות בשל מעורבותה באוקראינה - מדינות באיחוד האירופי, ארה"ב, קנדה ואוסטרליה. הסנקציות יהיו בתוקף לפחות שנה אחת. בין המוצרים המוחרמים: בקר, חזיר, עוף, פירות ים, מוצרי חלב, ירקות, פירות ואגוזים.
רוסיה היא צרכנית המזון השנייה בגודלה של האיחוד האירופי. בשנת 2013 היה היקף יבוא המזון שלה ממנו 13.7 מיליארד דולר. מקורות בתעשיית המזון האירופית אמרו בסוף השבוע שאובדן השוק הרוסי מגיע בזמן קשה במיוחד למגזר, שמתמודד גם עם ההאטה בצמיחה הכלכלית באירופה.
חקלאים אירופים כבר החלו לקרוא לאיחוד לפצות יצרנים שייפגעו מהאמברגו. "זה עסק רציני", אמר פיטר ורהלסט, יועץ להתאחדות החקלאים הבלגית, ל"וול סטריט ג'ורנל". "הפגנו סולידריות עם העם האוקראיני. עכשיו תורנו - אנחנו מבקשים סולידריות ממשלמי המסים ומהצרכנים האירופים".
"היצרנים ייאלצו עכשיו למכור את המוצרים שלא יוכלו לשלוח לרוסיה בכל מחיר שיקבלו", אמר חוויאר ביולין, נשיא איגוד החקלאים בצרפת. "האיחוד האירופי צריך להשתמש בקרנות החירום שלו כדי לאזן את אפקט הסנקציות".
רוג'ר וויט, דובר מטעם הנציבות האירופית, אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" כי הנציבות תדון השבוע בצעדי תגובה לפגיעה הפוטנציאלית בחקלאים, ותבדוק אם היצרנים האירופים יוכלו למצוא שוק חליפי לשוק הרוסי. "רק אז נוכל להתחיל לדבר על פיצויים", אמר וויט.
מקורות בכירים באיחוד אמרו לעיתון בסוף השבוע כי ההכרזה הרוסית לא תשפיע על מדיניות הסנקציות על רוסיה ולא תעצור אותה. המסחר בין המדינות עדיין לא ספג מכה בתחום העיקרי של יחסי הסחר ביניהן - מכירת גז טבעי. המסחר בגז חשוב לרוסיה מבחינה כלכלית ועבור אירופה הוא מהווה מקור עיקרי של אנרגיה, כך שכל עוד לא תחול הידרדרות רצינית בחזית האוקראינית, לא נראה שאחד הצדדים ייזום את הפסקת המסחר בגז.
נוסף לאיחוד תיפגע מן החרם ארה"ב, בעיקר בתחום יצוא הפירות. "מצער שהמפסידים הגדולים ביותר יהיו הצרכנים הרוסים, שישלמו יותר עבור האוכל שלהם, עכשיו ובטווח הארוך", אמר בוב סטולמן, נשיא התאחדות החקלאים האמריקאית, בהצהרה שפרסם.
ראש הממשלה האוסטרלי טוני אבוט התייחס גם הוא לחרם ואמר כי הוא לא מתכוון "להקטין" את ההשפעה של הסנקציות החדשות על העסקים האוסטרליים, אך "בתמונה הגדולה של היצוא האוסטרלי מדובר בכמויות קטנות".
בין המרוויחות הגדולות מן החרם הרוסי צפויות להיות מדינות אמריקה הלטינית. בימים האחרונים כבר הודיעו גורמים בארגנטינה ובברזיל כי הן מעוניינות ויכולות להגדיל את היצוא שלהן לרוסיה.
ראש הממשלה הרוסי דמיטרי מדבדב הציג בשבוע שעבר מחקר שנערך לפני ארבע שנים, שלפיו לרוסיה יכולת לספק את כל צורכי המזון שלה, לבד מחלב וכמה מוצרי בשר. נראה כי לפחות בשלב הראשון הנפגעת העיקרית מהחרם תהיה האליטה הרוסית, שלא תוכל לרכוש מוצרים כגון סטייקים וגבינות תוצרת חוץ.