אפקט הסנקציות: מיליונרים רוסים בורחים ללונדון בשביל הטבות מס ומעמד תושב
בעקבות גל הסנקציות על רוסיה, האוליגרכים הרוסים נוהרים ללונדון ונהנים המיסוי האטרקטיבי במיוחד; את הוויזה הם מקבלים בתמורה להשקעה באג"ח, ובארה"ב זועמים: "בריטניה מוכנה לבגוד בארה"ב בשביל כסף רוסי מלוכלך"
לפחות אחד מכל עשרה רוסים מעוניין לעזוב את מולדתו לצמיתות. זה הנתון שעליו מצביעים סקרים ברוסיה שנה אחרי שנה, מאז התפרקות ברה"מ.
- בעקבות החרם של פוטין: הרוסים מתנפלים על מוצרי מזון אירופיים מחשש למחסור
- פוטין לא נשאר חייב: אסר ייבוא ממדינות שהטילו סנקציות על רוסיה
- אקסלנס: "הסנקציות על רוסיה יפגעו במדינות גוש היורו"
אמנם מעטים קמים ועוזבים, אבל רבים מאלה שבחרו להתחיל בחיים חדשים מגיעים ללונדון גראד - כינוי החיבה, או הגנאי, לבירה הבריטית, שעל פי הערכות מתגוררים בה 150 אלף אזרחים רוסים והיא מקיימת מערכת יחסים סימביוטית עם רוסיה של ולדימיר פוטין. עם זאת, היא גם משמשת כמפלט לאוליגרכים ולמתנגדיו של הנשיא. אחד מהם, אלכסנדר ליטוויננקו, הורעל ב־2006 אחרי ששתה תה רדיואקטיבי במלון בלונדון.
ויזה בתמורה להשקעה באג"ח
אוליגרכים מגיעים ללונדון, בין השאר, הודות למיסוי האטרקטיבי שמאפשר להם לא לשלם מס על הכנסות מחוץ למדינה. על פי הערכת סוכנות התיווך סאבילס, ב־2013 קנו לקוחות רוסים נדל"ן לונדוני בשווי כולל של 180 מיליון ליש"ט. היקף הרכישות גדל בחודשים האחרונים מצד אוליגרכים שמנסים לחמוק מהסנקציות.
לא רק נדל"ן מוכרים לרוסים בבריטניה, גם תושבות. מאז 2008 העניקה בריטניה ל־433 מיליונרים רוסים ויזה בתמורה להשקעה באג"ח ממשלתיות. זמן השהייה במדינה נקבע לפי גודל ההשקעה: מיליון ליש"ט, 5 מיליון ליש"ט ו־10 מיליון ליש"ט לשהייה בת שנתיים, שלוש שנים או חמש שנים, בהתאמה. אזרחים רוסים הם הקבוצה הגדולה ביותר שניצלה את התוכנית.
להחרפת הסנקציות יש כמובן צד שני. מאמר דעה שפורסם ב"ניו יורק טיימס" בחודש מרץ טען ש"בריטניה מוכנה לבגוד בארה"ב כדי להגן על האחיזה של הסיטי של לונדון בכסף רוסי מלוכלך".
הצינור של הבנקים הרוסיים
אנשי הפיננסים בסיטי אכן מבכים את אובדן הרובלים ומתלוננים שרוב הנטל מהסנקציות של האיחוד האירופי נופל עליהם. הסנקציות, שהוטלו בעקבות המלחמה באוקראינה, כוללות איסור על יצוא נשק לרוסיה, איסור כניסה של דמויות מפתח במשטר פוטין, וגם איסור על בנקים רוסיים לגייס הון לטווח ארוך. אלה הסנקציות החמורות ביותר שהטיל האיחוד על בנקים אי פעם.
לונדון היא הצינור של הבנקים הללו, רובם בבעלות ממשלת רוסיה, אל שוקי ההון במערב. VTB, אחד הגדולים, גייס 5.2 מיליארד דולר בבורסה של לונדון ב־2012, מהלך שעתה לא היה מסוגל לבצע.
אך בניגוד להאשמות ב"ניו יורק טיימס", בריטניה לא בגדה בארה"ב ותמכה בהחרפת הסנקציות אחרי הפלת המטוס המלזי. אבל אז התברר שמערכת היחסים המשומנת היטב בין מוסקבה ללונדון מתבטאת גם בקשרי הון־שלטון. המפלגה השמרנית השלטת קיבלה מגורמים הקשורים לרוסיה תרומות של יותר ממיליון ליש"ט בשנים האחרונות, ובכלל זה 160 אלף ליש"ט מרעייתו של אוליגרך עבור משחק טניס בהשתתפות ראש הממשלה דיוויד קמרון וראש עיריית לונדון בוריס ג'ונסון. ה"דיילי מייל" כתב באחרונה בכותרתו הראשית: "תחזיר את הרובלים, דייב".