$
כלכלה ומדיניות

חוששים מהסקוטים: משקיעים משכו 17 מיליארד ליש"ט מבריטניה באוגוסט

זהו הסכום הגדול ביותר שנמשך מהמדינה מאז התקופה שקדמה למשבר הכלכלי של 2008. בנקים ברחבי העולם מזהירים מפני אי־יציבות כלכלית ופוליטית שתיווצר אם סקוטלנד תכריז על עצמאות. דויטשה בנק: זו תהיה טעות היסטורית

שירות כלכליסט 19:3313.09.14

בחודש שעבר הוציאו משקיעים כסף מבריטניה בקצב המהיר ביותר מאז המשבר הכלכלי של 2008, מתוך חשש כי במשאל העם שיתקיים השבוע יכריזו הסקוטים על עצמאות, וכי הצעד יביא עמו אי־יציבות כלכלית ופוליטית. הסכום שהוצא מבריטניה באוגוסט עמד על 16.8 מיליארד ליש"ט, כך לפי מחקר שערכה חברת הייעוץ CrossBorder Capital.

 

"הזרימה החוצה של הליש"ט הפכה לבעיה מאז סוף יוני, אבל היא ממש תפסה תאוצה בחודש האחרון", אמר מייקל האוול, מנהל החברה, לעיתון "הטלגרף" הבריטי. לדברי האוול, המחקר גם מראה שזרימת הכספים לתוך בריטניה "קרסה למעשה". הוא הוסיף כי כרגע יפן היא המדינה היחידה שהשקעות כספיות יוצאות ממנה בקצב מהיר יותר מאשר בריטניה.

 

ב־2014 נמשכו 127 מיליארד ליש"ט מכספים להשקעות בבריטניה. זאת לעומת 2013, אז נכנסו 39 מיליארד ליש"ט לכלכלת המדינה.

הנתונים מגיעים במקביל להכרזות של כמה בנקים מובילים, שמגבירים את האזהרות שלהם מהשלכות אפשריות של הכרזה על עצמאות סקוטית. שלשום מסר דויטשה בנק הגרמני כי "הצבעה בעד עצמאות סקוטית ביום חמישי הקרוב תירשם בהיסטוריה כטעות פוליטית וכלכלית גדולה מהחלטתו של ווינסטון צ'רצ'יל להחזיר את הליש"ט לבסיס הזהב בשנת 1925 (מה שיצר אז מיתון ממושך במדינה), או מסירובו של הפדרל רזרב לספק את הנזילות הנחוצה למערכת הבנקאית בארה"ב, שכיום אנחנו יודעים שהובילה לשפל הגדול בארה"ב".

 

 צילום: רויטרס

 

בנק ההשקעות האמריקאי ג'יי.פי מורגן הצטרף לאיומים, ואמר כי החלטה על עצמאות תפגע בכלכלה הבריטית, ותחייב את הבנק המרכזי של אנגליה להשהות כל עלייה בשיעור הריבית בשלושה חודשים. "אי־הוודאות תגרום למשקי בית ולתאגידים מסוימים לעכב החלטות על הוצאת כספים", אמרו אנליסטים בבנק.

 

דגל סקוטלנד שהניפו תומכי העצמאות דגל סקוטלנד שהניפו תומכי העצמאות צילום: בלומברג

 

כלכלנים בבנק UBS השוויצרי העריכו כי אם סקוטלנד עצמאית תקבל עליה את חלקה היחסי בחוב הלאומי הבריטי, לפי חישוב לנפש, היא תישאר עם נטל חוב בגובה של כ־84% מהתמ"ג שלה. סביר שהנטל יהפוך גם לכבד יותר, כיוון שלפי UBS, הכלכלה הסקוטית תעבור התכווצות של כ־5% אם סקוטלנד תכריז על עצמאות, מה שיעלה את יחס החוב־תמ"ג שלה לכ־89%–88%.

 

במקביל לאזהרות בדבר ההשלכות הכלכליות של עצמאות סקוטית, פרסמו בסוף השבוע שלושה בכירים בתעשייה הבריטית מאמר בעיתון הסקוטי "The Daily Recorder". מארק בולנד, מנכ"ל מרקס אנד ספנסר, איאן צ'שייר, מנכ"ל רשת חנויות מוצרי הבית B&Q, וג'יימס טימפסון, מנכ"ל רשת ההנעלה טימפסון, ניסו להציג את ההשפעה האפשרית של התנתקות מבריטניה, שלה הם מתנגדים, על סקוטלנד. "אנחנו מודאגים בעיקר בנוגע למורכבות שמביא עמו מסחר מעבר לגבולות לאומיים", כתבו. הם הוסיפו ש"בתוך הקבוצה שלנו יש ניסיון במסחר חוצה גבולות, ומהניסיון שלנו זה תמיד מוביל ליותר בירוקרטיה ולעלויות גדולות יותר". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x