קרן המטבע: שמירה על ריבית נמוכה לאורך זמן עלולה להוביל למשבר פיננסי חדש
בקרן כותבים, כי שיעורי הריבית הנמוכים מעודדים השקעות בנכסים בעלי תשואות גבוהות וסיכון גבוה, ומעודדים משקיעים לבצע הימורים גדולים
- קרן המטבע הבינ"ל: ארה"ב מתאוששת - שאר העולם צפוי לדשדש
- יו"ר קרן המטבע פסימית: "צפוי שיפור צנוע בלבד בכלכלה העולמית ב-2015"
- הריבית באירופה נותרה ללא שינוי על 0.05%
בארגון טענו כי בכך שבמשך למעלה ממחצית עשור עלויות ההלוואה הרשמיות עומדות קרוב לאפס, התגברו דווקא הספקולציות ולא ההשקעות, כפי שקיוו. האזהרה פורסמה בדו"ח היציבות הפיננסית היוצא פעמיים בשנה. בדו"ח ציינו כי שיעורי הריבית הנמוכים אמנם "מהותיים" בכל הקשור לתמיכה בכלכלה, מכיוון שהם מעודדים את הצרכנים להוציא כספים ואת העסקים לגייס עובדים ולהשקיע, אך במקביל הם מעודדים גם השקעות בנכסים בעלי תשואות גבוהות וסיכון גבוה, ומעודדים משקיעים לבצע הימורים גדולים.
אחד החששות הוא שההשקעות בסיכון גבוה מבוצעות בעיקר בשווקים המתעוררים, כך שהם נותרים פגיעים לעלייה אפשרית בשיעורי הריבית בארה"ב. "תוכניות הקלה מוניטאריות שנועדו לתמוך בהתאוששות ולקדם נקיטת סיכונים כלכליים הובילו לנקיטת יותר סיכונים פיננסיים", נכתב בדו"ח.
הסיכון - מבנקאות הצללים
טענה נוספת שעלתה בדו"ח היא כי הסיכון ליציבות אינו נובע יותר מהבנקים המסורתיים אלא ממערכת בנקאות הצללים, כלומר מוסדות כמו קרנות גידור, קרנות ניהול כספים ובנקי השקעות שלא שומרים פיקדונות של הציבור. "קובעי המדיניות עומדים בפני חוסר איזון עולמי חדש", ציין חוזה וינאלס, היועץ הכלכלי של קרן המטבע. "נקיטת סיכונים פיננסיים מוגזמת שמערערת על היציבות".
לדבריו, הבנקים המסורתיים בטוחים יותר כעת לאחר ההזרמה של הון נוסף, אך הם אינם חזקים מספיק כדי לתמוך בהתאוששות הכלכלית. לטענתו של וינאלס הבנקים המסורתיים צריכים לשנות את המודל העסקי שלהם. תהליך זה יכלול שינוי באופן הענקת ההלוואות וכן ידרוש מיזוגים וקיצוצים בפעילות הבנקים.