חשד: רולס רויס שיחדה בכירים בענקית האנרגיה פטרובראס בתמורה לחוזים
עד מדינה חשף מנגנון שאפשר לחברת ההנדסה הבריטית לזכות במכרז לאספקת טורבינות גז לענקית האנרגיה הברזילאית פטרובראס. עובד לשעבר בפטרובראס: "קיבלתי 200 אלף דולר מרולס רויס". חשדות להתנהלות דומה בסין, אינדונזיה והודו
חברת ההנדסה הבריטית רולס רויס נכנסה לרשימת החברות הנחשדות במעורבות בפרשת השחיתות הגדולה של חברת האנרגיה הממשלתית של ברזיל, פטרובראס. שמה של החברה עלה לאחר שאחד מעדי המדינה חשף מנגנון של שוחד בתמורה לחוזים, שבו היתה החברה מעורבת לכאורה.
- חקירה פלילית נגד חברת פטרובראס מברזיל בחשד לקבלת שוחד
- 2014 היתה שנתה הטובה ביותר של רולס רויס
- רולס רויס מהמרת על קמבודיה: תפתח אולם תצוגה ראשון במדינה
על פי עדויות של עובדים לשעבר בפטרובראס, רולס רויס שילמה לכאורה שוחד למתווכים שיש להם קשר לגורמים בפטרובראס בתמורה לזכייה במכרז לאספקת טורבינות גז לאסדות הקידוח של החברה בעלות כוללת של 100 מיליון דולר.
הדברים התגלו במסגרת חקירה מקיפה של מעילת הענק המתפרסת על שני עשורים בחברת האנרגיה הברזילאית, המצויה בבעלות ממשלתית. פדרו בארוסקו, שעבד בעבר בפטרובראס והפך לאחד מעדי המפתח של החוקרים לאחר שחתם על עסקת עד מדינה בנובמבר, אמר למשטרה שהוא קיבל באופן אישי כ־200 אלף דולר מרולס רויס - שהם רק חלק קטן מכספי השוחד שלכאורה שולמו לפוליטיקאים וגורמים בחברת הנפט.
כך מצטרפת החברה הבריטית לחברות הספנות SBM ההולנדית וקפל וסמבקרופ הסינגפוריות, החשודות במתן שוחד וטובות הנאה לטובת זכייה במכרזים של החברה בעשור האחרון.
המידע על מעורבותה של רולס רויס, שהכיל בין היתר את תמלילי עדותו של בארוסקו, היה קבור בתוך 600 הדפים של חומרי חקירה שאושרו החודש לפרסום על ידי בית המשפט הפדרלי של ברזיל.
רולס רויס הגיבה להאשמות של בארוסקו בנחרצות. "אנחנו רוצים להבהיר באופן שלא משתמע לשתי פנים שאנחנו לא נסבול התנהלות עסקית לא תקינה מכל סוג שהוא וננקוט את כל האמצעים העומדים לרשותנו כדי להבטיח את כיבוד החוק", נכתב בהודעת החברה.
פרשה זו היא חוליה נוספת בשרשרת של הסתבכויות שמצביעות לכאורה על שיטת עבודה פלילית של החברה. בסוף שנת 2013 נפתחה נגד רולס רויס חקירה שמתנהלת עד היום ביחידה הבריטית לחקירות מעשי הונאה חמורים בחשד למתן שוחד והתנהלות מושחתת בסין ואינדונזיה. במאי אשתקד הצטרפו אליהם האמריקאים לאחר שמשרד המשפטים האמריקאי החל לבחון אם רולס רויס הפרה את החוק למניעת שחיתות בינלאומית.
על פי החשד, בתקופתו של המנכ"ל הקודם ג'ון רישטון נהגו נציגים של רולס רויס, יצרנית מנועי המטוסים השנייה בגודלה בעולם, לשלם שוחד לבנו של מנהיג אינדונזיה לשעבר לטובת הטיית מכרזים ממשלתיים לרכישת מנועי מטוסים לחברת התעופה הלאומית. כיוון חקירה נוסף שנבדק הוא החשד למתן שוחד לבכירים בכמה חברות תעופה סיניות בתמורה לזכייה במכרזים בהיקף של 2 מיליארד דולר בשנים 2005–2010.
מדינה נוספת שבה, לכאורה, נהגה החברה באופן דומה היא הודו. על פי החשד, בשנים 2007–2011 שיחדו נציגים של רולס רויס בכירים בחברת התעופה הממשלתית ההודית HAL כדי להטות מכרזים לאספקת מטוסים קלים ששימשו להכשרת טייסים של החברה. חקירה זו נפתחה לאחר ששר הביטחון של הודו לשעבר איי קיי אנטוני קיבל מידע אנונימי.
השוחד בפטרובראס מאיים על כהונת נשיאת ברזיל
כבר כמעט שנה פטרובראס מצויה במוקד פרשת השחיתות שמטלטלת את ברזיל. מבצע "שטיפת מכוניות" (Lava Jitao) החל באפריל אשתקד, כשהמשטרה הפדרלית פשטה על משרדי פטרובראס, חברת האנרגיה השישית בגודלה בעולם, בערים סאן פאולו, ריו דה ז'ניירו, קמפינס, מקאה וניטרוי. המטרה היתה איסוף מסמכים ותשאול בכירים על חשדות להלבנת כספים בהיקף גדול.
המשטרה חשפה כי בכירים בפטרובראס שיחדו בשיטתיות פקידי ממשלה כדי שאלה יתפרו להם מכרזים ואף ינפחו אותם. הראיות מעידות כי השחיתות נמשכה עשור לפחות. משרד בקרת התקציב בברזיל העריך כי הוצאות היתר שנגרמו לממשלה בשל הטיה וניפוח של המכרזים הגיעו ל־1.6 מיליארד דולר.
המשטרה עצרה פוליטיקאים, בכירים בפטרובראס ואף קבלנים חיצוניים שעבדו במיזמים של החברה. האדם הבכיר ביותר שהיה מעורב במעשים הוא ככל הנראה פאולו רוברטו קוסטה, לשעבר מנהל הזיקוק בפטרובראס, שהוגש נגדו באוקטובר כתב אישום על הלבנת כספים ופשע מאורגן.
היקף הפרשה מטלטל, גם ואולי בעיקר משום שיו"ר פטרובראס בשנים שבהן התבצעו המעשים היתה נשיאת ברזיל דילמה רוסף. אף שאין ראיות שהיתה מעורבת במעשי השוחד, החשיפה הביאה לקריאות להדחתה. רמת הפופולריות של רוסף, שנבחרה לקדנציה שנייה באוקטובר ברוב דחוק, מצויה לפי סקרים בשפל חסר תקדים.
הכעס על רוסף אינו מפתיע בהתחשב בעובדה שפטרובראס, שמנייתה צנחה ב־60% מאז ספטמבר, נחשבה מאז הקמתה ב־1953 למקור לגאווה לאומית. "גם מי שלא היה מושקע בפטרובראס חש נבגד", אמר לבלומברג אלדו מוסאצ'יו, ברזילאי שמרצה בבית הספר לעסקים באוניברסיטת ברנדייס שבמסצ'וסטס. "זה כמו לגלות שהספורטאי הנערץ עליך משתמש בסמים".
מחיר הנפט עלול לפגוע בשורת הרווח של רולס רויס
רולס רויס פרסמה בסוף השבוע אזהרת רווח, שלפיה הרווח הנקי שלה השנה צפוי להיות נמוך ב־13% מרווחי 2014. החברה מציינת את הירידה במחירי הנפט כגורם שהביא ל"הגדלת אי־הוודאות בשווקים וגם בקרב רבים מלקוחותינו". לפיכך היא מעריכה שרווחיה ינועו בין 1.4 מיליארד ל־1.5 מיליארד ליש"ט.
האזהרה פורסמה לאחר שהחברה העריכה כי הרווח הנקי ב־2015 יהיה זהה לזה של 2014 או נמוך ב־3% ממנו. מנכ"ל רולס רויס ג'ון רישטון מסר בהצהרה: "הצלחנו לעמוד ביעדי ההכנסה והרווח שהצבנו ב־2014 ולהתמודד עם תנאים מאתגרים, והמשכנו לבנות יסודות חזקים לצמיחה עתידית".
ב־2014 החלה רולס רויס במהלך נרחב של צמצום משרות במסגרת ארגון מחדש של חטיבת האווירונאוטיקה. 2,600 עובדים צפויים לאבד את משרותיהם בשל המהלך. לפי רולס רויס, ב־2014 פרשו מרצון 545 עובדים. צמצומים נוספים בכוח האדם יבוצעו השנה. אשתקד גם סגרה החברה חמישה מפעלים לייצור הגאים, בנורבגיה.