סופו של המשבר: אירופה אישרה את מסמך הרפורמות של יוון
שרי האוצר של גוש היורו אישרו את הרפורמות שהציגה אתונה במסגרת ההסכם להארכת תוכנית החילוץ. הצעדים, בהם נסיגה מהבטחת הבחירות להעלות מיד את שכר המינימום, עוררו תרעומת במפלגת השלטון סיריזה
שרי האוצר של גוש היורו אישרו היום (ג') את הרפורמות שיוון מתכננת לבצע במסגרת ההסכם להארכת תוכנית החילוץ שלה עד יוני.המסמך היווני, שהוגש לשרים מעט לפני חצות ביום שני, עשוי לאכזב את תומכי מפלגת השלטון היוונית סיריזה, שחרתה על דגלה את המלחמה בצעדי הצנע שנכפו על המדינה כתנאי לקבלת תוכניות החילוץ. בין היתר נסוגה יוון מהבטחת הבחירות להעלות מיידית את שכר המינימום.
- יוון דוחה לבוקר את הצגת הרפורמות
- המשקיעים בבריטניה חוששים מכך שיוון תעזוב את גוש היורו - וממהרים לרכוש מטילי זהב
- ראש ממשלת יוון: "ניצחנו בקרב, אבל לא במלחמה"
גם בתוך המפלגה לא התקבלה רשימת הרפורמות בשוויון נפש, וסיעתה בפרלמנט היווני התכנסה לדיון חירום. לפי דיווח ביומון הבריטי "גרדיאן" שר האנרגיה פנאגוטיס לפאצניס, שנחשב למנהיג הפלג השמאלי בסיריזה, עזב את הישיבה שבה הוצגו הרפורמות בפני השרים כשהוא נסער.
אלא שנדמה כי כל מסמך שהממשלה היתה מגישה והיה משביע את רצון היורו גרופ היה זוכה לביקורת מצד הפלגים הקיצוניים בסיריזה ומצד אזרחים שהאמינו כי ביכולתה של המפלגה לכופף את מדינות גוש היורו. "ממשלת יוון מחויבת לעבוד בשיתוף פעולה קרוב עם שותפיה באירופה ועם המוסדות האירופיים, כמו גם עם קרן המטבע הבינלאומית, לנקוט צעדים למען חיזוק העמידות התקציבית שלה, להבטיח את יציבותה הפיננסית ולקדם התאוששות כלכלית", כתב שר האוצר היווני יאניס ורופקיס בפתח רשימת הרפורמות שהוגשה לעמיתיו.
מסמך לא מפורט
המסמך ששיגרה יוון לבריסל אינו כולל כמעט הצעות קונקרטיות, אלא משרטט מתווה פעולה להשגת מטרות שיעמדו בדרישות שרי האוצר של גוש היורו. הוא מחולק לארבעה: מדיניות תקציבית, יציבות פיננסית, צעדים לקידום הצמיחה וצעדים הומניטריים.
נראה שהצורך להשביע את רצון השרים האירופיים והרצון לא להצטייר כמי שהפרה את ההבטחות שבזכותן היא נבחרה הובילו את הממשלה היוונית לניסוח מסמך פתוח לפרשנויות. עם זאת, ברור כי הקו הנוקשה שהיא הציגה טרם השגת הסכם המסגרת ביום שישי התרכך.
במוקד הרפורמות היווניות יעמוד נושא שאינו במחלוקת בקרב הציבור ביוון: המלחמה בתופעת ההתחמקות ממס של עשירי המדינה והמלחמה בהון השחור. הממשלה הודיעה כי היא מתכוונת לערוך שינויים במדיניות המע"מ שלה כדי להגדיל את הגבייה, ואלה יכללו ביטול פטורים והנחות. נוסף על כך הבטיחה הממשלה באתונה להכניס שימוש באמצעים אלקטרוניים כדי למנוע התחמקות מתשלום מע"מ. הבטחות נוספות שלה כוללות את הרחבת ההגדרה החוקית להונאת מס וביצוע בדיקה מדוקדקת של תקציב כל משרד ממשלתי במטרה לצמצם את ההוצאות שאינן משכורות וקצבאות פנסיה, שאחראיות ל־56% מההוצאה הממשלתית.
אתונה הבטיחה גם להילחם בתופעת הברחת הסיגריות והאלכוהול הנרחבת ביוון ובהלבנת הכספים כדי להגדיל את הכנסות המדינה. בניגוד להבטחות שנתן ראש הממשלה אלכסיס ציפרס לפני הבחירות, יוון התחייבה בפני שרי החוץ של גוש היורו כי היא לא תעצור תהליכי הפרטה של חברות ממשלתיות שכבר החלו ולא תלאים שום חברה ממשלתית מופרטת. הממשלה גם תבחן תוכניות קיימות להפרטה של חברות בבעלותה כדי למצוא דרכים להפיק הכנסה מרבית מהמהלכים.
עוד סעיף נפיץ ברשימת הרפורמות הוא ההבטחה של ממשלת יוון להוציא אל הפועל שינויים בחוקי התעסוקה במדינה, אם כי אלה יבוצעו בשיתוף פעולה עם איגודי העובדים.
הסעיף שעלול לאכזב יותר מכל את תומכי המפלגה כולל נסיגה מהבטחתה להעלות את שכר המינימום ביוון מ־500 יורו ל־750 יורו בחודש. במסמך ששיגרה לשרי האוצר האירופים מציעה הממשלה היוונית לבחון מחדש את התוכנית הזאת. אם תדבוק הממשלה היוונית בתוכנית, היא תיישמה אותה בשלבים ולא באבחה אחת כפי שהכריזה לפני הבחירות.
רשימת הרפורמות של יוון זכתה מיד עם הגשתה לגיבוי של הנציבות האירופית, שהיא גם הנושה העיקרית שלה. הנציבות הגדירה את הרשימה כמקיפה מספיק. בהודעה שהעבירה הנציבות לשרי האוצר של גוש היורו נכתב: "אנו מעודדים מהמחויבות להילחם בהתחמקות ממס ובשחיתות ביוון ולרענן את רשויות המס ויתר המגזר הציבורי".
נזיפה לשרי האוצר
לעומת זאת, נושה אחרת של יוון, קרן המטבע הבינלאומית, מתחה ביקורת על ההסכם להארכת תוכנית החילוץ. יו"ר הקרן כריסטין לגארד פרסמה מכתב פתוח לשרי האוצר של גוש היורו בו היא מותחת ביקורת על הניסוח העמום של הצעדים שממשלת יוון מתכוונת לנקוט. לגארד טוענת כי "בעוד שרשימת הרפורמות שהציגה יוון היא מקיפה, היא איננה פרטנית". יו"ר קרן המטבע סייגה את דבריה וציינה שייתכן כי הדבר נובע מכך שהממשלה התמנתה רק בחודש שעבר.
לגארד שיבחה את כוונות הממשלה באתונה להילחם בשחיתות ובהתחמקות ממס, אך בד בבד הדגישה את חוסר שביעות רצונה ממה שהיא תפסה כחוסר מחוייבות של הממשלה היוונית לפעולה בתחום אחרים. "הבחנו שאין שום התחייבות קונקרטית של הממשלה להטמעת מדיניות מיסוי ופנסיה חדשה, וגם לא התחייבות להמשיך בביצוע מדיניויות קיימות שמטרתן לפתוח מגזרים סגורים במשק היווני". לגארד ציינה כי "הפעולות האלה הכרחיות ליכולתה של יוון לעמוד ביעדים הבסיסיים של תוכניות החילוץ, כפי שהיא סיכמה עם קרן המטבע הבינלאומית".