יכול להיות שהכלכלה הסינית גדולה בהרבה ממה שחשבתם
מומחים טוענים כי הנתונים הסטטיסטיים הרשמיים שמוציא הממשל אינם משקפים את גודלה האמיתי של הכלכלה במדינה. אפילו רה"מ הסיני הודה כי כשנכנס לתפקידו העדיף נתונים הנוגעים לשימוש בחשמל ולמשלוחים ברכבות. אנליסטים: סקטור הנדל"ן גדול מכפי שנטען בדו"חות הרשמיים, קשה למדוד את סקטור השירותים
סין אמנם מתוכננת לפרסם ביום שני את נתוני צמיחת התמ"ג שלה עבור הרבעון השלישי, אך החשדנות כלפי מהימנות המידע שלה רק הולכת ומתגברת. ראש הממשלה לי קצ'יאנג אף הודה כי לפני שנכנס לתפקיד לא סמך על הנתונים הסטטיסטיים הרשמיים, אלא העדיף נתונים "אחרים", למשל לגבי שימוש בחשמל ומשלוחים ברכבות.
האם סין מתכוונת שוב לנפח את הנתונים הכלכליים שלה? לדברי מארק מוביוס, הנחשב למשקיע מוביל המתמחה בכלכלות המתעוררות, התשובה היא לא, אלא להיפך. "אני יודע שיש דיונים רבים האם הנתונים נכונים, והאם הצמיחה אכן עומדת על 7%, אך הנתונים שבידינו מצביעים על כך שהצמיחה היא ברמה הזו אם לא יותר מכך", אומר מוביוס המכהן כיו"ר חברת פרנקלין טמפלטון המשקיעה בשווקים המתעוררים. "להערכתנו, חלק ניכר מהכלכלה אינו מחושב כלל, כי סין עוברת מכלכלה המתבססת על ייצור לכלכלה המתבססת על שירותים".
בדומה למוביוס, האנליסטים של פירמת רודיום גרופ קבעו בדו"ח שפרסמו בספטמבר עבור המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים כי הכלכלה הסינית גדולה יותר מכפי שעולה מהנתונים הרשמיים. לטענתם, קשה ביותר למדוד כמו שצריך את סקטור השירותים, בעוד שסקטור הנדל"ן חשוב מכפי שמשתקף מהדו"חות הרשמיים. כלכלה גדולה יותר אמנם חשובה ובריאה יותר, במיוחד בתחומים כמו יחס חוב – תוצר והתפוקה לעובד, אך מחברי הדו"ח מזהירים כי במקרה כזה יהיה קשה יותר להמשיך ולצמוח בשנים הבאות.
לגבי נתוני הרבעון השלישי שיפורסמו ביום שני, התחזית הרווחת היא כי הממשלה תכריז שהצמיחה הואטה ל-6.8% לעומת השנה שעברה. אם התחזית תתממש - יהיה זה שיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז 2009. עם זאת, התחזיות הללו לא מפחידות את מוביוס, שמכריז כי "השינוי בכלכלה יצא לדרך, והוא ינחל הצלחה".