$
כלכלה ומדיניות

לא רק הרצת מניות: שני ישראלים מואשמים גם בפריצה למחשבי ג'יי.פי מורגן

התביעה בארה"ב הגישה היום נגד גארי שאלון וזיו אורנשטיין כתבי אישום בגין הפריצה למחשבי מוסדות פיננסיים וגניבת מידע המוגדרת כגדולה אי פעם; זאת בנוסף לאישומים שכבר הוגשו בגין תרמית מניות; השניים ממתינים להחלטה האם להסגירם לארה"ב

שירות כלכליסט 20:1910.11.15

התביעה בארה"ב הגישה היום (ג') כתבי אישום נגד גארי שאלון, זיו אורנשטיין וג'ושוע אהרון בגין ביצוע עבירות הונאה בהיקף נרחב, הכוללות פריצה למחשבי ג'יי.פי מורגן בשנה שעברה שבאמצעותה השיגו מאות מיליוני דולרים. מדובר בכתבי אישום נוספים שהוגשו נגדם לאחר שכבר הואשמו בעבר בארה"ב בתרמית מניות ובעבירות שביצוען לכאורה החל בשנת 2007. השלושה מואשמים בין השאר בפריצה למחשבים, בגניבת זהויות, בהימורים לא חוקיים באינטרנט ובקשירת קשר לביצוע הלבנות הון.

 

 

 

שאלון ואורנשטיין הם ישראלים העצורים בארץ מאז חודש יולי, והרשויות בארה"ב ביקשו את הסגרתם בעקבות כתב האישום הקודם על תרמית המניות. השניים מחכים להחלטת בית המשפט המחוזי בירושלים בעתירתה של שרת המשפטים איילת שקד להסגירם לארה"ב. אהרון הוא ישראלי לשעבר שנמצא עתה ברוסיה.

 

השלושה הואשמו היום ב-23 סעיפי עבירה נגד לפחות מוסדות פיננסיים, וכן מסחר בלתי חוקי בביטקוין. אדם רביעי בשם אנתוני מורגיו הואשם גם הוא במסחר בלתי חוקי בביטקוין. במסגרת הפריצה למחשבי ג'יי.פי מורגן הושגה גישה לפרטים של 83 מיליון חשבונות, במה שהוגדר כגניבת המידע הגדולה ביותר אי פעם ממוסדות פיננסיים בארה"ב. לדברי הרשויות, שאלון ואהרון ביצעו את הפריצה תוך שימוש בשרת מחשבים במצרים שהצליחו לשכור תחת שם בדוי וששאלון השתמש בו בעבר. כן בוצעו על פי האישומים פריצות לגופים הבאים: E*Trade, סקוטרייד ודאו ג'ונס - יחידה של ניוז קורפ האחראית על ההוצאה לאור של "וול סטריט ג'ורנל".

 

 

ג'יי.פי מורגן ג'יי.פי מורגן צילום: אי פי איי

 

 

שאלון מוגדר כמנהיג הכנופיה

היום אישר בנק ג'יי.פי מורגן כי האישומים שהוגשו עתה קשורים למתקפת הסייבר מ-2014 ומסר כי ימשיך לשתף פעולה עם רשויות החוק על מנת להילחם בתופעת פשעי הסייבר. איטרייד דיווחה כי יצרה קשר עם 31 אלף לקוחות שייתכן שנפגעו מגניבת המידע. בדאו ג'ונס אישרו בהודעה רשמית כי כתב האישום קשור לגניבת מידע מהחברה שנחשפה ב-9 באוקטובר.

 

האישומים החדשים מציגים את שאלון כמנהיג הכנופיה, אשר לפי כתב האישום היה אחראי לתשע פריצות למחשבים שבהן נגנב מידע אישי. הוא ואורנשטיין מואשמים גם כי ניהלו לפחות 12 בתי הימורים לא חוקיים באינטרנט, כמו גם מסלקות אשר דרכן גבו 18 מיליון דולר בעמלות כדי לסלוק מאות מיליוני דולרים של גורמים עברייניים. לפי כתב האישום, בהליכים הבלתי חוקיים הללו היו מעורבים עשרות מיליוני דולרים - רווחי מניפולציות שנעשו במחירי המניות שנמכרו ללקוחות אשר פרטיהם נגנבו.

 

שאלון הואשם גם בהסתרת 100 מיליון דולר בחשבונות בנק שוויצריים וחשבונות אחרים ובניהול עסקי הביטקוין הלא חוקיים עם מורגיו. 

 

כך פעלה הרצת המניות 

לבקשת ההסגרה שהוגש לפני כחודש וחצי נגד שאלון המיוצג על די עוה"ד נתי שמחוני, ולאורנשטיין, המיוצג על ידי רונן רוזנבלום, צורפו גם תצהירים של שלושה חוקרי FBI שהיו אחראים על החקירה וכן של התובעת האמריקאית – און יונג צ'וי. נטען בהם שביחד עם אהרון, הם לקחו חלק בהונאת משקיעים רחבה בארה"ב תוך שימוש ב-131 דרכונים השייכים ל-17 מדינות שונות וכן-65 מסמכי זהות מזויפים כגון רישיונות נהיגה.

 

עוד עולה מהתצהירים, כי לצורך הלבנת רווחי ההונאה המעורבים עשו בין היתר שימוש בחברות קש באנגליה ואיי הבתולה, וכן בחשבונות בנק בקפריסין ובשוויץ. על פי תצהירה של יונג צ'וי, ה-FBI גייס שני עדי מדינה בפרשה שהיו שותפים לתרמית.

 

באמצעות עו"ד יעל ביטון מהמחלקה לעניינים בינלאומיים בפרקליטות, טוענת המדינה כי שאלון ואורנשטיין פעלו "בצורה מתוחכמת ורחבת היקף" לרמות משקיעים תמימים רבים. ההונאה התאפיינה בשיטת פעולה המכונה "נפח וזרוק", המתוכננת לעשות מניפולציות בערך ובנפח של מניות שנסחרו בארה"ב. השלושה, נטען, פעלו להרצת מניות בארבע השנים האחרונות – משנת 2011 ועד מעצרם.

 

כחלק מההונאה, השותפים זיהו חברות דלות סחירות כיעד להרצה. שאלון הקים במקביל שתי חברות קש. אורנשטיין מצידו פתח עבור החברות חשבונות ברוקרים בארה"ב שנוהלו על ידו תחת הנחיותיו של שאלון. חשבונות הברוקרים, נטען בכתב האישום, נפתחו באמצעות השמות הבדויים והדרכונים מזויפים ממדינות כגון צרפת ובריטניה. השותף השלישי, אהרון הקים במקביל חברת קש ששימשה את השלושה להלבנת הרווחים שצברו.

 

על פי כתב האישום כך פעלה השיטה: בשלב הראשון של ההונאה, רכשו השותפים את כל או מרבית מלאי המניות שנסחרות באופן חופשי בחברה שסימנו, מניות שהוחזקו על ידי שאלון ואהרון בחשבונות הברוקרים. מדובר על פי כתב האישום במניות של לפחות 7 חברות. בשלב השני שאלון, אהרון ושותפים נוספים ניפחו ("pump") באופן מלאכותי את ערכן של המניות בשתי דרכים: ביצוע רציף של סדרת עסקאות תרמתיות באופן עקבי במשך מספר ימים כדי להעלות את ערכן, או הפצה של מיליוני הודעות מייל כוזבות (ספאם) שמטרתם לקדם רכישת המניות.

 

 

מימין: גארי שאלון וזיו אורנשטיין מימין: גארי שאלון וזיו אורנשטיין צילום: בראל אפרים

 

הודעות המייל כללו מידע כוזב, מאחר שהן כללו דיווח על כך שהמסחר במניות אלו הוגבר והוא מעיד על ביקוש לגיטימי למניות. "בפועל", נטען, "כל המסחר בתקופה הזו נבע מהסחר המניפולטיבי שבוצע על ידי השותפים. כל מטרתן של מיליוני הודעות אלה הייתה לרמות משקיעים תמימים ולגרום להם לרכוש מניות אלו, תוך מצג שווא בדבר ערכן של המניות".

 

 

 

בשלב השלישי בקידום ההונאה, לאחר עליית ערך המניות, מכרו השותפים את כל מניותיהם באופן מתואם ("dump") וכך גרפו לכיסם רווחים גדולים. כך, לפי האישום, הרוויחו השניים מיליוני דולרים באופן לא חוקי על ידי מכירת המניות מחשבונות הברוקרים בתיאום עם שותפיהם, שמכרו גם הם את המניות שהיו בידם. "מהלך זה של מכירה מתואמת וכללית הפעיל לחץ שלילי על ערך המניות וגרם לערכה לצנוח", נטען עוד, "וחשף את המשקעים התמימים שנפלו קורבן למצג השווא להפסדים משמעותיים".

 

לאחר המכירה הכללית של המניות הלבינו השותפים את הכספים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", ה-FBI טען במסגרת המידע שהעביר ללישראל חגבי החקירה, כי איתר בשוויץ חשבונות בנק הקשורים לשאלון שבהם כ-100 מיליון דולר שמקורם על פי החשד בהונאה ובעבירות נוספות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x