שנת הדרכון: נשיא סין דילג בין 14 מדינות וגייס חוזים בסכום של 130 מיליארד דולר
שי ג'ינפינג עקף את נשיא ארה"ב ברק אובמה במספר היעדים שאליהם הגיע לביקור מחוץ למדינתו במהלך 2015
נשיא סין שי ג'ינפינג מבקש להוכיח כי מדינתו מסוגלת לאתגר את ארה"ב גם כשחקנית גיאו־פוליטית חזקה, ולא רק כמעצמה כלכלית. השנה הוא עקף את נשיא ארה"ב ברק אובמה במספר היעדים שהגיע אליהם לביקור מחוץ למדינתו.
- הבנק האסייתי להשקעות בתשתיות הוקם באופן רשמי
- האיש העשיר בסין קנה בית בלונדון ב-80 מיליון ליש"ט
- מפעלים בבייג'ינג עצרו את הייצור בגלל הערפיח
אובמה ביקר ב־11 מדינות ב־2015, ושי הספיק לבקר ב־14 מדינות, כמו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. עם זאת, שיאן 2015 הוא נשיא צרפת פרנסואה הולנד, שביקר ביותר מ־50 מדינות.
מסעותיו של שי ממקמים אותו במקום הראשון מבין מנהיגי סין מאז עליית הקומוניסטים לשלטון ב־1949. קודמו, חו ג'ינטאו, ביקר רק בשבע מדינות במשך העשור שכיהן בו כנשיא. מאז עלה שי לשלטון ב־2012 הוא כבר הספיק לבקר ביותר מ־30 מדינות.
השנה הגיע שי בין השאר לפקיסטן, אינדונזיה, רוסיה, ארה"ב, בריטניה, וייטנאם, טורקיה ודרא"פ. "שי הוא נשיא הנהנה מפרופיל גבוה בזירת יחסי החוץ", אמר שי טאו, מרצה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת בייג'ינג. "הוא לא רק מביא חוזים עסקיים, אלא רוצה גם לרכוש השפעה פוליטית גדולה יותר בחוץ".
מטוסים, רכבות ופארקים אקולוגיים
בביקוריו בחו"ל חתם שי על הסכמים בסכום כולל של 130 מיליארד דולר, בין השאר על עסקה בשווי 7.7 מיליארד דולר לרכישת 70 מטוסי איירבוס, חוזה בשווי 5 מיליארד דולר להקמת קו רכבת שיחבר בין לוס אנג'לס ללאס וגאס וחוזה בשווי 3 מיליארד דולר להקמת שני פארקים אקולוגיים בוויילס.
לפי ווילי לאם, מומחה ליחסי חוץ באוניברסיטה הסינית בהונג קונג, כשהצמיחה בסין מאטה, שי והמפלגה הקומוניסטית צריכים להראות לסינים כי היא משחקת תפקיד משמעותי יותר בחוץ. "אני לא רואה סיכוי להתלקחות מלחמה בין סין לארה"ב בעתיד הקרוב, אך התחרות ביניהן ודאי תתעצם".