סעודיה תשקיע 2 טריליון דולר בהיערכות ליום שאחרי הנפט
סעודיה מנסה להיגמל מההתמכרות לנפט: הנסיך הסעודי חשף כוונות לפתח קרן הון ממשלתית שתחלוש על כ-2 טריליון דולר, ותהיה גדולה מספיק בשביל לרכוש את אפל, גוגל ומיקרוסופט יחדיו. המשמעות הפוליטית: המשך ריכוז השליטה בידיו של הנסיך החזק ביותר בהיסטוריה של סעודיה
סעודיה נערכת ליום שלאחר עידן הנפט ומשקיעה סכום חסר תקדים - 2 טריליון דולר - ביצירת הקרן הריבונית הגדולה בעולם על חשבון אחד מהנכסים הגדולים ביותר של המעצמה, כך סיפר בראיון לבלומברג הנסיך מוחמד בן סלמאן.
- ארמקו ושל מפרקות את השותפות; הסעודים לוטשים עיניים לנכסים בארה"ב
- שר החוץ הסעודי: "אנחנו לא מתכוונים לקצץ בתפוקת הנפט שלנו"
על פי תוכניתו של הנסיך הסעודי, הקרן תשלוט בסופו של דבר ביותר מ-2 טריליון דולר על מנת לסייע בגמילת הממלכה מנפט. בתור חלק מאסטרטגיה זו, הנסיך אמר כי הסעודים ימכרו אחזקות בחברת האם של Aramco ויהפכו את ענקית הנפט לקונגלומרט תעשייתי. ההנפקה הראשונית תתרחש אולי כבר בשנה הבאה, עם תכנון למכור פחות מ-5% נכון לעכשיו.
"הנפקה ראשונית של מניות Aramco והעברת האחזקות שלה לקרן הציבורית יהפכו באופן טכני את ההשקעות למקור ההכנסה עבור הממשלה, ולא נפט", אמר הנסיך בראיון שהתקיים במתחם המלכותי בריאד. "מה שנותר לעשות הוא לגוון את ההשקעות. כך בעוד 20 שנה, נהנה כלכלה או מדינה שלא תלויה בנפט".
קרוב לשמונה עשורים מאז התגלה הנפט הסעודי, בנו בן השלושים של המלך סלמאן מכוון להפוך את יצואנית הנפט הגולמי הגדולה בעולם לכלכלה המתאימה לעידן הבא. על רקע התגבשות האסטרטגיה שלו, מהירות השינוי עשוי להוות זעזוע בחברה שמרנית הרגילה לעשורים של חלוקת כספים ממשלתית.
המדינה מתכננת צעדים נוספים כחלק מ"תכנית השינוי הלאומי" עליה תודיע הממשלה תוך חודש, לרבות צעדים להגדלת הכנסה שלא מנפט בהדרגה באמצעות צעדים מגוונים, רבות עמלות ומס ערך מוסף.
מספיק גדולה כדי לרכוש את באפט וגייטס
המכירה של Aramco, הנקראת גם Saudi Arabian Oil Co., מתוכננת לשנת 2018 או אפילו שנה קודם לכן, על פי הנסיך. הקרן תשקיע הן בתוך המדינה והן במדינות זרות, ותהיה גדולה מספיק כדי לקנות את אפל, חברת האם של גוגל Alphabet, מיקרוסופט וברקשייר-הת'אווי - החברות הגדולות ביותר בעולם הנסחרות בבורסה.
בכוונת הקרן להגדיל בסופו של דבר את היחס ההשקעות זרות ל-50% מסך ההשקעה עד שנת 2020, גידול משמעותי מ-5% השקעה נכון לעכשיו, כך לדברי יאסיר אלרומיאן, מזכיר מועצת הקרן.
"אנחנו עובדים על הגדלת יעילות ההוצאה", אמר הנסיך. הממשלה רגילה להוציא עד 40% יותר ממה שמוקצה בתקציב שלה, ונתון זה ירד ל-12% בשנת 2015, לדבריו. "לדעתי אין לנו בעיה ממשית בכל הנוגע למחירי הנפט הנמוכים".
מטרת העל: המשך ריכוז השליטה
הנסיך מוחמד ריכז לעצמו יותר סמכות במסגרת התפקיד מכל בעל תפקיד אחד מאז הקמת הממלכה ב-1932. ניסיונו לעורר את הכלכלה מתקיים על רקע איומי ביטחון הולכים וגוברים, ותהפוכות באזור. בתור שר ההגנה, הנסיך מוחמד מוביל את המערכה הצבאית; הוא גם מפקח על משרד האוצר, הנפט והכלכלה באמצעות המועצה לכלכלה ופיתוח. המועצה תשלוט גם בקרן ההשקעות החדשה.
לדברי הנסיך, הקרן מחזיקה כבר באחזקות של חברות לרבות Saudi Basic Industries Corp., יצרנית הכימיקלים השניה בגודלה בעולם, ו-National Commercial Bank, המוסד המלווה הגדול בערב הסעודית.
הקרן גם מחפשת "שתי השקעות מחוץ לערב הסעודית" בענף הפיננסים, לדברי הנסיך. בחודש יולי האחרון רכשה הקרן נתח של 38% בחברת Posco Engineering & Construction Co. מדרום קוריאה בתמורה ל-1.1 מיליארד דולר ובאותו חודש גם סיכמה על שותפות של 10 מיליארד דולר להשקעה ברוסיה, מול הקרן להשקעה ישירה הרוסית.
הקרן גייסה מומחים המתמחים לשווקים, אחזקות פרטיות וניהול סיכונים, לדברי אלרומיאן, מזכיר הקרן ולשעבר ראש קרן Saudi Fransi Capital. "אנחנו עובדים כעת במספר חזיתות", לדבריו. "כעת הממשלה מעבירה חלק מהנכסים שלה, השטחים וחלק מהחברות שלה אלינו. יש לנו פרויקטים שונים וענפים חדשים שערב הסעודית עדיין לא נכנסה אליהם".
לדבריו תכנית ההשקעות ביעדים זרים היא "אגרסיבית מאוד", אם כי הקרן תטה יותר לנכסים מקומיים בסופו של דבר, בעקבות התוספת של Aramco. "אין ספק כי היא תהיה הקרן הגדולה בעולם", אמר הנסיך. "זה יקרה בקרוב עם ההנפקה הציבורית של Aramco".