היסטוריה בברזיל: הנשיאה רוסף הושעתה במסגרת הליך הדחה
רוב של 55 תומכים מול 22 מתנגדים בסנאט הצביע בעד פתיחת ההליך בעקבות מעורבותה של הנשיאה הראשונה בתולדות המדינה בשחיתות
היסטוריה בברזיל: הנשיאה דילמה רוסף הושעתה היום (ה') ממשרתה לאחר שהסנאט הצביע ברוב של 55 תומכים מול 22 מתנגדים על פתיחת ההליך הדחה בגין מעורבותה לכאוה בפרשות שחיתות, ובהמשך לכך - העמדתה לדין. רוסף היא הנשיאה הראשונה של המדינה הדרום אמריקאית, ומדובר בהליך ההדחה הראשון מזה 24 שנים. משך תקופת ההשעיה יעמוד על חצי שנה לפחות. ההצבעה בסנאט התבצעה עוד לפני שרוסף השלימה מחצית מכהונתה השנייה, לאחר שנבחרה לראשונה ב-2011.
- ריבאלדו: "שמרו מרחק מאולימפיאדת ריו"
- בין הבעיות בריו: הפסקות חשמל ומחסור במזגנים
- נשיאת ברזיל: "רוצים להדיח אשה חפה מפשע ולהציל מושחתים"
אחד מהפוליטיקאים בברזיל הגדיר את ההליך הדרמטי כ"יום העצוב ביותר לדמוקרטיה הברזילאית הצעירה". יש לציין, כי 54 מיליון אזרחים הצביעו בעד רוסף, שכהונתה התאפיינה גם בבעיות כלכליות קשות.
המשפט של רוסף יתבצע בפני הבית העליון, וזאת בשל האשמתה במניפולציה בכספי הממשלה במטרה להסתיר את נתוני הגירעון, וזאת טרם מסע הבחירות הקודם ב-2014. שופטיה במשפט יהיו סנאטורים, וביניהם כמה שהואשמו בפשעים חמורים עוד יותר מאלו שבהם היא עצמה מואשמת.
לאחר שעלתה רוסף לשלטון ב-2010 נהנתה בתחילת כהונתה משיעורי תמיכה מהגבוהים ביחס לעמיתיה בעולם. אולם הפופולריות שלה החלה להתמוסס ביחד עם התפוררותה הכלכלית של ברזיל וכעת המדינה מתמודדת על המיתון העמוק ביותר שלה מזה עשורים רבים. בנוסף לצרותיה אלו, נאלצה רוסוף להתמודד עם פרלמנט מפולג ועם שערוריית שחיתות עצומת מימדים בחברת הנפט הממשלתית של ברזיל, פטרובראס, שבה מעורבים פוליטיקאים מכל רחבי הקשת הפוליטית ובכלל זה הנשיא לשעבר, לואיז אינסיו לולה דה סילבה.
כעת עם התקרב מועד המשחקים האולימפיים ועם בהלת מגיפת הזיקה בברזיל, מצבה של המדינה רק הולך ומחמיר. רבים בברזיל מאשימים במצב את מפלגת העובדים, בראשותה של רוסף, היושבת בשלטון זה 13 שנים. שיעורי התמיכה ברוסוף צנחו כעת לשפל של 10% ואילו כ-60% מהמצביעים אף תומכים בהדחתה.
חשש מבחירות חדשות
"לכולם פה נשבר הלב. אנו לא רוצים בכך אבל זה בלתי נמנע. ברזיל הגיעה לעצירה מוחלטת בשנה שעברה. כולנו מכירים בכך שדילמה עשתה עבודה טובה במהלך חייה עבור הדמוקרטיה של ברזיל", אמר ל"גרדיאן" הסנטור מהמפלגה הרפובליקנית מרקו קריבלה.
אולם הוא הביע חשש מהתגובה ברחובות לאחר שהמצביעים יבינו כי נשללו הזכויות הדמוקרטיות שלהם עם הדחתה של רוסף ויש חשש שהמונים ייצאו לרחובות בדרישה לבחירות מחודשות – 70% מהברזילאים תומך בבחירות – רוב גדול יותר מהשיעור שתמך בהדחתה של רוסף.
סגן הנשיא מישל טמר הצליח לתמרן את מהלך העניינים כך שיירש את מקומה של רוסף והוא בילה את השבועות האחרונים בסקירה של מועמדים אפשריים עבור הממשלה שכעת עליו להקים. על פי דיווחים ראשונים נראה שהקבינט הראשון שלו יהיה על טהרת הגברים, שרובם המכריע לבנים. אולם לא צפוי שממשלה זו תהיה מוצלחת – או פחות מושחתת – מזו שהיא מתעתדת להחליף. על פי סקרים של חברת Ipsos, שיעור המצביעים המתנגדים לטמר הוא 62% והוא גם חשוף להליך של הדחה.
את יומה האחרון בתפקיד בילתה רוסף הרחק מעין הציבור. היא פיטרה את כל חברי הקבינט שלה למעט שניים – ראש הבנק המרכזי ושר הספורט.