$
המזרח התיכון

עוד מכה לצרכן המצרי: זינוק של עשרות אחוזים במכסי יבוא

ממשלת מצרים הכפילה מכסים בניסיון להגביל את בריחת המט"ח ולעודד יצור מקומי. המסים הושתו על מזון, מוצרי חשמל, חומרי ניקוי וקוסמטיקה

דורון פסקין 18:3805.12.16

בפעם השנייה השנה הודיעה ממשלת מצרים על העלאת מכסי יבוא - הפעם על 364 מוצרים. המהלך ננקט במסגרת ניסיונותיה להיחלץ מהמשבר הכלכלי החמור שבו היא שרויה, והמכסים החדשים נכנסו לתוקף מיידי.

 

 

 

לפי הודעת הממשלה, העלאת המכסים, שבמקרים מסויימים אף הוכפלו, נועדה להגביל את זליגת המט"ח מהמדינה על מוצרי יבוא וכן לעודד את הייצור המקומי.

 

 

הלירה המצרית. פיחות אכזרי הלירה המצרית. פיחות אכזרי צילום: שאטרסטוק

 

המסים הושתו על שתי קבוצות מוצרים: כאלה שיש להם תחליף מקומי, כמו מוצרי חשמל, שטיחים, חומרי ניקוי, מוצרי עור, קוסמטיקה ומוצרי קרמיקה, וכן מוצרי צריכה שהממשלה מעוניינת להפחית את היבוא שלהם למדינה, בעיקר בתחום המזון. בתחום מוצרי החשמל, למשל, הוקפצו המכסים משיעור של 40% ל־60%.

 

העלאת המכסים מגיעה שבועות מספר לאחר ההחלטה על שחרור שער הלירה המצרית שהביא אותה בימים אלה לשפל היסטורי של כ־18 לירות לעומת הדולר. מטבע הדברים, המהלך האחרון של הממשלה זוכה לתמיכה מצד יצרנים מקומיים אך מעורר חשש בקרב המצרים בשל עליות המחירים הצפויות.

 

לפי יבואנים מקומיים, ההחלטה תפגע קשות בצרכן המצרי, שכן כפי שאירע בעבר ינצלו גורמים מונופוליסטיים את המהלך כדי להעלות מחירים של מוצרים שאין להם תחרות מחו"ל. מנגד, כלכלנים מרגיעים כי המוצרים שלגביהם התקבלה ההחלטה אינם מוצרי יסוד, ולפיכך השפעת המהלך על שיעור האינפלציה לא תהיה משמעותית. זאת בהינתן כי עוד לפני הפיחות בשער הלירה, נעה האינפלציה במצרים סביב 15% בשנה.

 

המצרים מקווים כי הרפורמה במט"ח שסללה את הדרך לסיוע מקרן המטבע הבינלאומית תתרום במהלך 2017 להורדת האינפלציה אל מתחת ל־10%. בנוסף, כלכלנים התומכים במהלך להעלאת המכסים סבורים כי הדבר יעודד משקיעים להזרים כספם לפרויקטים העוסקים במוצרים הללו, מה שיביא בסופו של דבר ליצירת מקומות תעסוקה ולצמיחה כלכלית.

 

ההחלטה על העלאת המכסים מגיעה ימים ספורים לאחר החדשות המדאיגות מכיוון מדינות אופ"ק על קיצוץ תפוקת הנפט והצפי לעליית מחיר חבית נפט ל־50 דולר לפחות. הדבר צפוי להכביד על הקופה הציבורית המצרית, שכן מצרים נסמכת על יבוא מוצרי נפט. למרות הקיצוץ בסובסידיות הממשלה עדיין תומכת במחירי האנרגיה ולפי הערכות מדובר בהוצאה של כ־65 מיליארד לירות מצריות (כ־3.6 מיליארד דולר) בשנה על סעיף זה.

 

 

 

על רקע הקשיים, שלטונו של עבדאלפתאח א־סיסי שואב אופטימיות מהדייר החדש שייכנס לבית הלבן. הנשיא המצרי, שנועד מוקדם יותר השנה עם דונלד טראמפ, בטוח כי תקופת נשיאותו תסייע למצרים בזירה הכלכלית והביטחונית כאחד. כך, למשל, בפגישה שקיים בשבוע שעבר שר החוץ המצרי סאמח שוקרי עם סגנו של טראמפ, מייקל פנס, הוצגה תוכנית הרפורמות הכלכליות של מצרים, בתקווה כי תזכה בתמיכת הממשל החדש.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת Concord Mena

בטל שלח
    לכל התגובות
    x